Catalunya

El Cogulló_Vilanova de Meià (La Noguera)

La pujada al cim del Cogulló és una de les rutes que es poden fer des de Vilanova de Meià, a la Noguera, la província de Lleida. El Cogulló és una muntanya de 1.200 metres

La ruta comença a la sortida del poble o una mica més endavant, per la Font de l’Hedra, que es troba a la vora del riu Boix. Aquesta font és la que va portar per primera vegada aigua corrent al poble de Vilanova de Meià el 1931. Si comencem des del poble, trobarem un pal indicador que ens mostra que la distancia fins al cim és de 3,5km. El camí passa pels antics rentadors municipals i després segueix travessant el riu Boix. Si seguim el camí que segueix al pontet, arribarem a un encreuament i haurem de girar cap a l’esquerra, passant entre els típics pals baixets on podria haver-hi una cadena. Seguint el camí, sempre paral·lel al riu, arribarem a un altre encreuament i agafarem el camí de l’esquerra. D’allí, el camí ens portarà, altra vegada a travessar el riu, abans però deixarem a mà dreta una casa i a l’esquerra un camp on hi ha plantat arbres. Travessarem el riu saltant les pedres i anirem direcció la Font de l’Hedra. Si ens volem estalviar aquest tram, gairebé sense pendent, podem deixar el cotxe a l’esquerra de la carretera, just damunt de la Font.

Tornarem a travessar el riu, pel pont davant de la Font i anirem seguint els indicadors, en aquell punt hi ha 1,9km fins al cim. Gairebé tota la ruta és per corriols, a vegades més ben marcats que d’altres però és qüestió de tenir ubicat el cim i anar sempre cap aquella direcció.

Pel camí passarem per un parell de coves en forma de balma, utilitzades com a corrals pel bestià. La primera s’anomena cova del Castejon i la segona, del Pansot. El Montsec, en ser una muntanya calcària té moltes coves, balmes i cavitats verticals, per això no és difícil de creure que en aquesta ruta cap al cim del Cogulló ens n’haguem trobat dos.

Després de la segona cova, el camí es perd. Tant podem passar pel petit prat i després enfilar la muntanya o anar directament bosc a través, sempre en línia més o menys recta i cap a dalt. Al final ens trobarem amb una pista i llavors és qüestió de seguir-la o bé d’agafar el corriol que talla la muntanya en línia recta. A dalt de tot hi ha un mirador de la vall de Meià i les antenes. D’allí, hi ha 200m fins al cim, on hi ha un punt geodèsic.

La pujada són unes 2h perquè des de la Font, és sempre pujada. La baixa, amb menys d’una hora i mitja es pot fer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s