Catalunya

Vilanova de Meià (La Noguera)

Vilanova de Meià és un municipi de la comarca de la Noguera a la província de Lleida. Segons les dades d’Idescat, el 2017 tenia 401 habitants, repartits entre 224 homes i 177 dones. Més de la meitat dels censats a Vilanova de Meià estan a la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys. Pel que fa a l’economia agrària, gairebé la totalitat de les hectàrees llaurades corresponen al sector dels herbacis essent un total de 1.812 hectàrees. Si mirem la ramaderia, destaquen els 226.043 caps d’aviram i els 32.352 caps de porcí, la resta, es reparteix en uns 3.000 d’ovins, gairebé 2.000 de boví i pocs més de mig miler de cabrum.

Vilanova de Meià és un destí força famós perquè hi ha moltes rutes per fer pel seu voltant, una d’elles, i que ens queda pendent, és la de pujar al pic de Meià i visitar la singular ermita de la Mare de Déu del Puig de Meià, un temple romànic del s.XI. A més a més, fou en aquest puig on va construir el primer assentament de Vilanova de Meià i encara avui hi queden les resta de la vila vella i del castell. Tot plegat va ser arrissat el 1396 pel compte Mateu de Foix i això va ocasionar el trasllat de la vila als peus del puig, on es troba actualment. De fet, la nova vila va ser creada pels senyors de Meià amb l’objectiu de repoblar aquestes terres. En primer senyor de Meià va manar edificar el castell i l’església de Sant Salvador en una vila emmurallada amb tres portals d’accés. Arran d’un casament, la població va passar a formar part dels dominis de la família dels Cervera a principis del s.XIV.

La passejada pel poble ens portarà a descobrir l‘església romanico-gòtica de Sant Salvador de Vilanova de Meià, que data del s.XIII i XIV. Aquest temple, d’una sola nau amb volta de canó apuntada és un conjunt arquitectònic notable i per això ha estat declarat monument historicoartístic de caràcter nacional pel Departament de Cultura de la Generalitat.Una particularitat és la campana i aquí ho deixem, per aquells obrservadors.

Una ruta que sí que hem fet és la pujada al cim del Cogulló. Els amants de l’escalada, tenen en els voltants d’aquesta població una de les millors parets de Catalunya. Si us agraden les fires, Vilanova té la fira de la Perdiu, a principis de novembre. També podeu visitar el poble aprofitant que a principis de setembre es celebra la seva festa major.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s