Coses que no t'esperes per Àsia

Pels carrers de Myanmar

Myanmar tren

Myanmar, malgrat pertànyer al grup de països coneguts com el Sud-Est Asiàtic, no té gran cosa a veure amb els altres països. L’ambient que es respira recorda més Bangladesh o Índia que a Tailàndia i Laos.

Tot i així, sempre tenim trucs i consells per fer-te el teu itinerari de la manera més òptima.

Una de les coses que no t’esperes pels carrers de Yangon és que hi hagi cotxes-botigues. És a dir, una furgoneta, de les petites, a la qual li han adaptat el maleter, posant-hi barres per penjar-hi la roba o estanteries per les ulleres. El que seria la famosa camperització, pero enlloc d’un llit, els myanmaresos hi posen estanteries per a la roba.

Myanmar temples

Tampoc t’esperes que pel país tornin a mastegar aquella cosa de fulles que els deixa les dents roges i que han d’escopinar, tot deixant taques vermelles per tot arreu. És semblant al que mastegaven a Filipines, la primera sensació que et dóna quan veus algú mastegant això, és que li han pegat un cop de puny a la boca i per això la té plena de sang i com que els deixa mig adormilats, sembla que de tant drogat si s’adona que li han partit els pinyos. És un hàbit tant de ciutats com de pobles i tant d’homes com de dones. El que és cert és que a les ciutats compren el farcell de la fulla, amb la pasta i la nou ja fet i als pobles tenen el kit per fer-s’ho. També és cert que a les dones de ciutats no se les veu mastegar això però a les de poble, no se les veu sense mastegar-ho. Segons diuen els relaxa i els fa dormir i sí que és cert que et deixa una sensació de grogui. Si vas amb tren, tindràs més d’una ocasió per provar-ho.

Si no en tens prou en veure’ls les dents vermelles, a Myanmar et sorprendrà que molta gent porti la cara pintada de groc, sobretot nens i dones. Ens van explicar o això vam entendre que és una crema per no suar i nosaltres que pensàvem que era decoratiu o religiós…que innocents.

Myanmar viatjar

Tampoc t’esperes que sigui el país de les xancletes de platja. Un dels motius és que es descalcen per entrar a les cases, com passa a molts països del sud-est però també es descalcen (inclosos els mitjons) per entrar als temples i fins i tot per entrar a les botigues. Vaja que viuen més temps descalços que amb sabates. Fins i tot els policies, uniformats de cap a turmells, ja que als peus porten sandàlies.

Tornant a Yangon, sorprèn, que els diumenges tallin alguns carrers per fer campionats de futbol. Futbol del “nostre” no aquells jocs malabars que fan per Àsia, sinó, futbol amb samarretes del Barça. Com a turista, també hi ha moltes coses que ens van sorprendre.

Tindrem ocasió de parlar-ne més detalladament a Com moure’t per Myanmar però no podem deixar passar l’amabilitat de la gent als trens. Només faràs que assentar-te i ja testaran parlant, o intentant fer-ho, i sobretot oferint-he menjar.

2 replies »

  • Buenas Ludmila,
   Todo empezó porque era hablar de Argentina en catalan. Después con el tiempo fuimos creciendo al mundo.
   Sea como fuere, espero verte más amenudo, el catalan es más fácil de lo qie parece y si no, siempre estamos dispuestos a traducir lo que necesites.
   Saludos

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.