Catalunya

Sidamon (El Pla d’Urgell)

Sidamon és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, amb una població formada per 348 dones i 385 homes, per tant, menys del miler d’habitants. La bona notícia és que 124 són nens i nenes entre 0 i 14 anys, per tant, al poble hi ha futur. La franja que compren més habitants és la dels 15 als 64 anys, amb més de la meitat de la població. Si seguim mirant les dades d’Idescat, en el sector econòmic destaquen les 419 hectàrees de terres llaurades, de les quals, la gran majoria, fins a 403 estan dedicades als herbacis, repartits entre panís, el blat i l’alfals. La resta, 7 als arbres fruiters i 9 a les oliveres, fet que podrem contemplar si pugem a la Fita Alta. El sector ramader compta amb 45.010 caps d’aviram, 4.380 de porcins i 248 bovins.

Sidamon, que fins al 1988 era un municipi del Segrià, té origen sarraí però ja al final del s. XI havia estat reconquerit per Ramon Berenguer i annexat a la diòcesi de Vic. Sidamon està lligat amb Palau d’Anglesola i Torregrossa perquè antigament formaven part de les terres del cavaller Berenguer Gombau i així fou fins al regnat de Jaume I. Posteriorment va passar a mans de l’orde del Temple, a través de la compra que havia fet Hug de Cervià, anys més tard, el 1358 va ser territori de l’orde militar de Sant Jaume de l’Espasa i el 1373 va passar a mans del comte d’Empúries. Un dels punts més tristos de la seva història fou després de la guerra dels Segadors, ja que la zona es despoblà però afortunadament, la construcció del Canal d’Urgell, va tornar a portar vida al poble i fins avui, on les dades citades anteriorment són d’allò més esperançadores.

L’església del poble està dedicada a Sant Bartomeu i data del s.XVIII. L’església es va construir on hi havia l’antic castell de Sidamon.

Igual que altres indrets de la comarca del Pla d’Urgell, els voltants de Sidamon són ideals per recorre’ls amb bici, per exemple, la ruta circular que passa pel pantà de Sidamon fins a la Fita Alta, on hi va haver un poblat ibèric.

El cap de setmana més pròxim al 3 de febrer se celebra la festa major d’hivern, en honor a Sant Blai i a l’agost, per Sant Bartomeu, toca la festa major d’estiu. Si el que us agrada és menjar, sapigueu que el primer de maig celebren la Matança del Porc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s