Catalunya

Bell-lloc d’Urgell (El Pla d’Urgell)

Bell-lloc d’Urgell és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida. Seguin de referència les dades d’Idescat, podem observar com la seva població ha anat decreixent lentament en els darrers tres anys fins a arribar als 2.289 habitants el 2018. Bell-lloc té la seva població repartida entre homes i dones, gairebé a parts iguals, essent la diferencia de 39 a favor de les dones. Si mirem la divisió per franges d’edat, entre els 15 i els 64 es concentren la majoria dels habitants, en total 1.489 i la resta queden repartits amb 342 infants i gairebé 500 persones de la tercera edat. Les dades econòmiques del municipi mostren que es tracta d’una àrea agrícola dedicada als cereals gràcies a les aigües del Canal d’Urgell, amb 2.293 hectàrees dedicades a aquest tipus de conreu. Els fruiters també destaquen, amb 400 hectàrees, on s’hi cultiven, bàsicament, pomes i peres i la resta estan repartides entre 18 a l’olivera i només dues a la vinya. El sector ramader està fortament vincular a la cria de porcins amb un total de 53.493, seguit de l’aviram amb 20.000 caps, això sí, aquestes dades són de gairebé fa 10 anys.

La història de Bell-lloc, municipi que com Sidamon, formava part del Segrià fins al 1988, està vinculada amb la reconquesta per part de Ramon Berenguer VI d’aquests territoris. Aquest va fer entrega de les terres a Arnau de Bell-lloc, que fou un cavaller que donà suport durant el procés de reconquesta. Per garantir la protecció es va construir un castell, a prop de l’actual església, però actualment no en queda res.

L’església, que es troba a peu de la N-II, està dedicada a Sant Miquel i al mig de la plaça Creu de Terme, s’hi troba, precisament, la Creu de Terme, un monument considerat Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Pel poble, sobretot pel carrer Major, podem trobar-nos alguna casa antiga, com Cal Fam.

L’agenda cultural del poble és força activa, només cal entrar a la seva pàgina web i anotar a l’agenda. Per exemple, al maig toca la festa major i al setembre, comparteixen dia amb Lleida, celebrant el dia de Sant Miquel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s