Catalunya

Margalef (El Pla d’Urgell)

Margalef és un poble del municipi de Torregrossa, a la província del Pla d’Urgell, de la comarca de Lleida.

Des de la N-240, a l’altura de la rotonda que porta cap a Torregrossa, crida l’atenció les restes de l’antiga església, de la qual només en queda la façana, d’arcs apuntats. Si a la rotonda, agafem sentit contrari a Torregrossa, ens endinsarem a la zona coneguda com Els Tossals de Margalef, un espai declarat d’Interès Natural. Aquest espai consta de gairebé 70 hectàrees repartides en dues zones, els Tossals de Margalef i Tossal de l’Infern. Les característiques naturals d’aquest espai són una vegetació semiàrida on destaquen els arbustos. Als Tossals de Margalef hi ha tres espècies vegetals protegides: Ferula loscosii, Bombycilaena discolor i Malva trífida.

Recorrent els camins que separen Torregrossa de Puigverd de Lleida ens trobarem amb racons emblemàtics com el Molí Massot, el Pantà de Margalef, l’antic assentament de Sant Jordi o fins i tot podrem veure algun estruç.

El Molí Massot fou una construcció dedicada a moldre farina que va funcionar des del 1783 fins a principis del s.XX, avui en dia, només en queden quatre pedres però en el cartell explicatiu ens podem fer una idea contemplant les fotografies que s’han pogut recuperar. Aquest molí ja forma part del terme municipal de Juneda. Segons expliquen, el molí estava format per tres cossos, un de principal de tres plantes i dos de secundaris. Per tal d’assegurar aigua al molí per moure les seves peces, es va construir una bassa. Es creu que aquest molí el van reconstruir la família Massot de Puigverd de Lleida, el 1870. La construcció del canal d’Urgell va fer canviar la fisonomia agrícola de les terres que regava i per això, en aquesta zona es va deixar de cultivar blat, fet que ocasionà que el molí anés perdent importància a poc a poc.

Seguint indicadors que ens trobem pels camins de terra, podem arribar fins a l’antic assentament de Sant Jordi o també conegut com a Vinferri. Aquest terme es va agregar a Juneda però amb el temps va quedar despoblat i actualment només hi queden les restes de l’antiga ermita. Antigament, en aquest indret hi havia un castell però ara, els experts, només n’han pogut localitzar alguna part dels seus fonaments. Segons diuen, es tractava d’un edifici de planta rectangular i segurament tenia una planta d’alçada. En canvi, l’ermita era una petita construcció annexada al castell. El que crida l’atenció és que un lloc amb una posició tan privilegiada, al capdamunt d’un turó amb vista a tota la contrada hagi quedat despoblat. Pels voltants de l’assentament s’han trobat restes datades del neolític, del paleolític i de l’edat de bronze i fins i tot dels ibers.

45

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s