Catalunya

Fondarella (El Pla d’Urgell)

Fondarella és un municipi del Pla d’Urgell amb un total de 792 segons el cens actualitazat el 2018 per Idescat. D’aquest gairebé 800 habitants, 388 són homes i la resta dones, per tant la part femenina és superior. Si mirem les franges d’edat, destaquen els 549 habitants en la franja laboralment activa, és a dir, més de la meitat però encara destaca més que la quitxalla supera el centenar d’individus. Les dades econòmiques revelen que hi ha menys de 400 hectàrees dedicades al conreu dels herbacis, particularment alfals, blat de moro, blat i ordi i una seixantena repartides entre arbres fruiters, com perers i pomeres, i oliveres. Segons Idescat, la participació ramadera a l’economia del municipi és nul·la.

Es creu que originàriament Fondarella es deia Alfandarella, sigui com sigui, queda clar que l’origen del terme és aràbic. Igualment que altres pobles de la contrada, Fondarella va ser territori dels senyors d’Anglesola després de la reconquesta

A l’entrada del poble ens hi espera l’ermita de Sant Sebastià, patró del poble, l’altra església, és la parroquial dedicada a Santa Maria. Passejant pel centre del poble podem contemplar cases del s.XVII i s.XVIII.

Les festes majors del poble de la Fondarella són per Sant Sebastià, al gener, i la d’estiu, el primer cap de setmana de setembre. Segurament també val la pena, visitar la seva celebració de la matança del porc i la mostra d’oficis i artesania que celebren la primera quinzena de juny. Sigui quan sigui que hi anem no podem deixar de provar la cassola de tros, les orelletes i rebaixar-ho tot amb una ratafia casolana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s