Catalunya

Estany d’Ivars i Vila-Sana (El Pla d’Urgell)

L’estany d’Ivars és una de les zones humides més importants de Catalunya i l’atractiu principal de la comarca del Pla d’Urgell. La formació de l’estany és d’origen natural, si ens remuntem més de 50 milions d’anys, la conca de l’Ebre era una extensa badia que s’obria a l’oceà Atlàntic. Al llarg del temps, en aquesta zona es van anar acumulant, de manera natural, un seguit de materials impermeables, que sumat al moviment de les plaques tectòniques va fer que la conca quedés aïllada de l’oceà i provoqués l’evaporació de l’aigua i la salinitat de la zona. Uns quants milers d’anys després les aigües del riu Corb van deixar graves i arenes a zona del Pla d’Urgell, materials permeables que permetien la formació d’aqüífers, essent així el principi de la llacuna endorreica, és a dir, una àrea on l’aigua no té sortida cap al mar. Això vol dir que l’aigua només en sortirà per evaporació o per infiltració.

Humanament parlant, l’estany apareix en escrits del s.XI i fins i tot, el 1079, el comte Ermengol IV va fer entrega del lloc al monestir de Gualter, d’allí va passar al comtat d’Urgell i posteriorment a la propietat de Berenguer Arnau d’Anglesola, quan va fundar el senyoriu de Bellpuig. L’estany, a causa de la seva característica endorreica, tenia una gran concentració de sal i això era aprofitat, ja en l’època medieval, per al comerç de la sal, de fet el 1414 la zona era coneguda com les “salines d’Ivars”. La salinitat de l’aigua va canviar quan s’hi va fer aportacions de l’aigua d’un moli de la zona, fet que també va comportar l’aparició d’assentaments al voltant de l’estany. Antigament era una zona dedicada tant a l’esbarjo com a la pesca i a la caça. Un dels animals més ben considerats era l’anguila, avui en dia, pràcticament desapareguda a les nostres aigües. A l’antic estany se’n caçaven a milers per a la seva comercialització però per culpa de les represes, ara els hi costa molt remuntar el riu des del delta de l’Ebre. Abans, per la poca profunditat de l’estany, una mitjana d’1,9 metres, hi havia èpoques que s’assecava naturalment, de fet aquesta és una de les característiques dels aiguamolls, zones de terres planes i amb superfície inundable de manera temporal o permanent.

Malauradament, el 1948 es va començar el dessecament de l’estany, com a resultat d’una llei comarcal. Per una vegada, Franco va canviar la creació de pantans pel dessecament de la zona humida del Pla d’Urgell, evidentment, les obres les va dur a terme una empresa favorable al règim Locomoción y Transportes S.A. El 1951 es van requalificar les terres de l’estany per l’agricultura, que a causa de l’alta salinitat era una zona ideal per al conreu de l’arròs.

A partir del 1975 es duen a terme una serie de campanyes socials i populars per recuperar l’estany. Finalment, el 2003 es van començar les obres i dos anys més tard, el reompliment. Actualment l’estany d’Ivars i Vila-Seca rep les aigües del Canal d’Urgell fins a formar una bassa de més de 2.300.000.000 litres, que ocupen una superfície de 126 hectàrees.

Avui en dia s’ha recuperat tant com a espai natural i hàbitat per un gran nombres d’espècies animals, com per a l’esbarjo de les persones, amb un seguit de camins per passejar, àrees de descans i zones d’observació de la flora i la fauna. Si avui l’estany manté el seu volum d’aigua gràcies al Canal d’Urgell, en temps passats ho feia amb l’aportació de les aigües d’un molí i d’un curs d’aigua de la zona de Castellnou de Seana i Bellpuig.

No gaire lluny de l’entrada a l’estany pel costat de Vila-Seca hi ha Cal Sinén, el centre d’interpretació de l’estany, on a través d’un seguit de panells informatius podrem aprendre molt més sobre la història i la vida a l’estany. Actualment, l’entrada és gratuïta, s’hi poden llogar bicicletes o concertar visites guiades. Si us agrada l’obervació de les aus han preparat una guia d’ocells d’hivern i d’estiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s