Gratis de motxiller per Àsia

Kyoto gratis (2/3)

Després del primer dia per la capital cultural del Japó, toca anar visitar una de les imatges més emblemàtiques del país del sol naixent, el santuari de Fushimi Inari-Taisha o el santuari de les portes vermelles.

Aquest santuari es troba només a 2,5 km de l’estació de trens central de la ciutat, així que tenint en compte els preus del Japó, caminar mitja hora no sembla res desbaratat. El recorregut habitual pel santuari és de 4 km, en pujada però no es fa gens pesat, ja que a cada racó et pots aturar per fer alguna fotografia a les més de 40.000 portes que és calcular que hi ha. A més a més, el santuari està obert 24 hores al dia, per tant, pot ser una opció anar-hi a la nit per veure sortir el sol o al revés, quedar-se fins al tard per veure la posta.

El santuari Fushimi Inari-Taisha està dedicat a Inari, que és l’esperit de l’arròs, i que al Japó es tradueix en l’esperit dels comerciants, ja que tenir una bona collita d’arròs et permetia vendre’n l’excedent i tenir prosperitat. Va ser el clan Hata, al segle VIII, qui va consagrar a Inari com l’esperit de l’arròs i també del sake. Els japonesos tenen dues maneres de rendir-li homenatge i això ho podreu apreciar amb les diverses figures de guineus que us trobareu al llarg de la ruta o amb portes Torii, quan han acabat fent un túnel. Les guineus, anomenades kitsune, són els missatgers a la Terra del deu Inari i se li posa arròs entre les dents, precisament perquè Inari és l’esperit de l’arròs. Algunes guineus porten a la boca, una clau, que representa la clau del graner d’arròs. La raó de la gran quantitat de portes Torii és que la gent les dóna al santuari per tal d’obtenir negocis satisfactoris amb l’objectiu que el seu comerç fructífer. Les portes Torii són el símbol dels santuaris sintoistes del Japó. Tenim pendent escriure l’entrada del sintoisme i del budisme al Japó, però de manera molt breu, el sintoisme és la religió primitiva de les illes del Japó i rendeix homenatge a les forces de la natura, com per exemple els vents, les muntanyes, els animals, etc. (entenent això, es pot entendre perquè al manga sempre apareixen animals personificats). Les portes Torii simbolitzen el pas del món real al món diví.

Per internet trobareu molt bones guies sobre el santuari, amb explicacions dels seus temples i subtemples, així com les diferents rutes que podeu seguir. Com que nosaltres només hi hem estat una vegada, no podem parlar amb gran coneixement del recinte, per tant, només farem un breu resum per situar-nos i a partir d’aquí, que cadascú busqui la ruta que més s’adapta a les seves expectatives i possibilitats.

El santuari data de l’any 711 però es trobava al sud-oest de Kyoto, no va ser fins al 816 que es va reubicar a la posició actual. En entrar al recinte del santuari hem de travessar la porta Romon, que data de 1589, com a donació del líder Toyotomi Hideyoshi. A continuació ens trobem amb el saló Go Honden i la porta Sakura-mon, per arribar a la cima, hem de passar pel camí que formen els portes Torii on a dalt de tot del turó Inari hi ha el santuari principal. Al cap d’uns 30 minuts de pujada hi ha la intersecció Yotsutsuji que és el punt d’inflexió entre continuar pujant o començar a descendir. El temple principal és el Okusha Hohaisho, que data del 1499, malgrat que va ser destruït per un foc 3 segles després. L’edifici actual va ser reconstruït el 1975.

Amb la visita al santuari Fushimi Inari-Taisha, tornada cap a Kyoto, caminant, ens pot servir per visitar el terme municipal de Fushimi i alguns temples, com per exemple el Tofukuji Temple. Ja a Kyoto, podem visitar el temple Higashi Honganji, gratuït i de budisme shin. Una de les característiques d’aquest temple, és que les cordes que van utilitzar per moure les pedres, van ser fetes de cabell humà que van donar els feligresos. Per entrar al temple, passarem per la porta de 28 metres d’alt, anomenada Goeido-mon i considerada una de les Tres Grans Portes de Kyoto. L’edifici principal és el dedicat al fundador de la rama Shinran del budisme i s’ha convertit en una de les estructures de fusta més grans de la ciutat.

Un altre temple que queda pels voltants i també de la mateixa rama del budisme, que l’anterior, és el Temple Nishi Honganji, també d’entrada gratuïta. La història dels dos temples està relacionada entre ells i tot va començar quan la filla petita de Shinran, el fundador d’aquesta secta del budisme, coneguda com a “Terra Pura”, va construir un mausoleu per consagrar les despulles del seu pare. Tres-cents anys més tard, el 1591 es va construir el temple Nishi Honganji i poc temps després, el 1602, el temple Higashi Honganji.

També per aquesta zona hi ha el Temple Toji, declarat Patrimoni de la Humanitat, per la Unesco, però l’entrada al recinte costa Y500, així que queda exclòs de la nostra ruta.

Hauries de Saber:

– Llegir el Kyoto gratis (1/3)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s