Catalunya

Golmés (El Pla d’Urgell)

Golmés és un municipi del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, que consta de 1864 habitants, 937 homes i 927 dones. Les dades mostrades per Idescat revelen que hi ha 328 nens i nenes, més de 1200 adults en edat de treballar i la resta d’habitants queden repartits entre 278 persones que tenen entre 65 i 84 anys i 50 que superen els 84 anys. Golmés tenia el 2009, 1.201 hectàrees de terres dedicades al cultiu, d’aquestes, 725 estan dedicades als herbacis i 476 als arbres fruiters. Pel que fa a la cria d’animals, destaca la cria d’aus amb més de 33.000 caps, seguida de la crida de porcí amb més de 21.500 caps, tot i que també tenen vaques i ovelles.

Golmés té la seva història lligada amb la reconquesta en mans del comte de Barcelona, d’aquests territoris. A principis del segle X i durant el segle XI, tota l’actual plana d’Urgell formava part dels dominis musulmans, dins del districte de Lleida. Aquest territori, en època dels califes s’anomenava pla de Mascançà i a poc a poc el van anar poblant. EL 1706 es va conquerir el castell i 1079 el compte Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II van entregar el castell d’Anglesola al compte Berenguer Gombau, nom que acabaria essent Golmer. Entre els terrenys hi havia una petita elevació que acabaria essent el lloc de naixement de l’actual poble de Golmés, que quedaria integrat a la diòcesi de Vic. D’aquesta manera, la nova població feudal va passar a ser part de la Baronia de Bellpuig, que formava part dels territoris dels senyors de la casa d’Anglesola.

L’església parroquial del poble està dedicada a Sant Salvador i data de la segona meitat del segle XVIII. A prop de Golmés, entre Golmés, Vilanova de Bellpuig i Mollerussa trobem el Salt del Duran, un salt d’aigua artificial d’uns 4 metres d’alçada situat a la tercera séquia del Canal d’Urgell. Aquest salt era utilitzat per produir electricitat per l’empresa farinera propietat de la família Duran. Avui en dia s’ha recuperat l’antiga casa de màquines però la vella casa dels Duran encara està en estat ruïnós. La zona de sala de màquines s’ha adaptat amb taules i arbres que fan ombra i permeten passar-hi una estona agradable, escoltant el soroll de l’aigua, també hi ha una font. Fins al Salt del Duran s’hi pot arribar amb cotxe però des de Mollerussa hi ha una ruta per fer una tranquil·la caminada.

La festa major és en honor a Sant Salvador, per tant es celebra el primer cap de setmana d’agost. La festa major d’hivern també és per Sant Salvador però es celebra durant la Segona Pasqua. Si sou dels que us agrada les festivitats gastronòmiques, sapigueu que l’últim cap de setmana d’abril es celebra la festa de la Cassola.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s