Catalunya

Els Arcs (El Pla d’Urgell)

Els Arcs és una vila del municipi de Bellvís, al Pla d’Urgell, província de Lleida que no arriba als 200 habitants. Els Arcs es troba direcció a Linyola.

Segons hem pogut llegir, l’origen de l’assentament dels Arcs és una vil·la romana que es reconvertir en almúnia sarraïna. La zona formava part de la senyoria de Bellvís i l’església de Sant Antonia Abat era filial de l’església major de Balaguer. Els Arcs comptava amb un castell, situat a l’actual plaça Catalunya, del qual no en queda res.

L’església de Sant Antoni Abat data de 1279, tot i que l’edifici actual és de finals del s.XVIII. La façana, d’estil neoclàssic, té un fontó triangular i l’església està coronada per la torre quadrada del campanar que conserva les campanes originals. Algunes de les cases senyorials i més antigues del poble es troben al carrer Major.

Seguin el camí que porta a Bellvís ens trobarem amb el Casal Mare de Déu de les Sogues, una ermita moderna envoltada de natura. En aquest terreny és on hi havia l’antic convent trinitari de la Mare de Déu de les Sogues i avui en dia, hi han trobat diverses tombes excavades a la roca. Les pedres d’aquest convent es van utilitzar pe construir algunes de les cases de les poblacions veïnes, com per exemple Cal Cava, al carrer major de Els Arcs.

El primer cap de setmana d’octubre se celebra la festa major dels Arcs.

No és fàcil trobar informació de Els Arcs però hi ha un bloc “Viure als Arcs” que ens ajuda una mica a situar-nos al poble i a la seva història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s