Catalunya

Vila-Sana (El Pla d’Urgell)

Vila-sana és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell a la província de Lleida. D’una població de 717 habitants, 359 són dones i 358 homes, d’aquestes, 115 són nens i nenes menors de 15 anys, 464 es troben en edat laboral, 102 persones tenen entre 65 i 84 anys i els 36 restants, més de 85 anys. Segones les dades d’Idescat la població, si bé entre el 2014 i el 2016 ha decreixent lleugerament, portava un fort creixement des del 2000, aproximadament. Mirant les dades del sector econòmic, Vila-sana té 1.664 hectàrees de terres llaurades, dedicades en gran majoria als herbacis i en menor als fruiters. La ramaderia és un sector fort, tenen 1.633 caps de boví, 2.708 d’oví, 24.761 de porcí, 260.130 d’aviram i unes 390 conilles mare.

La zona on avui en dia hi ha Vila-sana va ser un dels pobles reconquerits per la baronia dels Anglesola, tot i que el municipi de Vila-Sana no va ser creat fins al 1933 quan es va separar del de Castellnou de Seana.

L’església del poble és la de Sant Miquel, una de les esglésies més senzilles de la comarca. Adossada a l’església hi ha la rectoria.

Als afores del poble es troba l’estany més gran de Catalunya, l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, un espai natural humit recuperat per la natura i l’oci.

El poble es vesteix de festa per Sant Miquel, a finals de setembre, quan celebra la seva festa major, també celebren la Festa de la Mare de Déu de la Cabeza, la patrona de Vila-Sena i el segon diumenge de maig quan celebra la festa de Sant Miquelet amb el concurs de cassoles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s