Catalunya

El Pla d’Urgell

El Pla d’Urgell és una comarca de la província de Lleida, relativament nova, la capital de la qual és Mollerussa. Els 16 municipis que avui formen part de la comarca van guanyar vida amb la construcció del Canal d’Urgell, durant el s.XIX, finançat per la burgesia catalana, entre ells, la família Girona. Al voltant de Mollerussa és on es troba la màxima concentració d’indústries, gairebé totes dedicades a l’agroalimentació i és que el Pla d’Urgell és una comarca fortament dedicada al sector primari, l’agricultura de cereals i arbres fruiters, especialment pomeres i a la ramaderia, bàsicament porcí i aviram, així com boví.

La millor manera de conèixer el Pla d’Urgell és amb cotxe o bicicleta, ja que pràcticament no hi ha desnivells i tots els pobles estan comunicats per camins d’horta, a més a més, podem observar algunes masies típiques de la terra. Passejar pel costat del canal també és una alternativa saludable. Dels pobles, destaquem Torregrossa amb el conjunt de l’església i el poc que queda de la fortificació i Barbens amb la seva plaça major envoltada del castell templer recuperat per l’ajuntament, l’església i la bonica creu de terme que pertanyia al poble del Brollador. La resta de pobles, amb una visita curta i pràcticament centrada a conèixer la seva església, en tenim prou, almenys aquesta és la sensació que ens ha donat a nosaltres. Linyola també és un dels pobles que destaca amb el centre antic on hi ha el Palau construït sobre les ruïnes de l’antic castell i la seva plaça porticada. El Poal forma part de la ruta dels 1714, ja que alguns membres de la família Desvalls, van participar en els fets històrics per Catalunya. Segurament els habitants de cada poble tenen racons preciosos, que el dia que ens vulgueu ensenyar estem encantats de descobrir.

Al voltant del Canal d’Urgell hi gira l’activitat turística de la comarca, que està gairebé centralitzada a Mollerussa amb L’Espai Cultural del Canal d’Urgell – Museu de l’Aigua, on ens expliquen breument el procès de construcció del canal. També a Mollerussa podem visitar l’espectacular Museu dels Vestits de Paper, on cada any canvien l’exposició. L’altre atractiu fort del Pla d’Urgell és l’estany d’Ivars i Vila-Sana, del qual podrem aprendre’n més si visitem el Centre d’Interpretació ubicat a la Masia Cal Sinén, d’entrada lliure i gratuïta. A més a més cal destacar l’agenda d’activitats.

A Torregrossa, a Margalef és on s’han trobat els vestigis més antics de població al Pla d’Urgell, datades de l’època dels ibers. Els romans també van passar per aquestes terres però els primers a deixar poblacions estables van ser els àrabs que posteriorment van ser expulsats per les campanyes dirigides o pels Comtes d’Urgell o pels Comtes de Barcelona. Els primers, principalment de la mà d’Ermengol IV d’Urgell es van ocupar de repoblar les terres al voltant de Linyola, que pertanyen al pla de Mascançà. Els de Barcelona van arribar fins a Tàrrega i algun que altre poble que ara forma part del Pla d’Urgell. Els dominis senyorials van quedar repartits entre diverses famílies, de les quals destaquen la família Anglesola que dominava els pobles de Castellnou, Vila-sana, Fondarella, Golmés i la baronia de Bellpuig, mentre que Mollerussa era de la família Olzinelles, i els Montsuar controlaven Torregrossa.

El Pla d’Urgell està molt ben comunicat amb les capitals de Lleida i Barcelona a través de l’autovia A-2, que segueix el recorregut de l’antic camí ral i anterior de la via romana.

Les principals dates que s’han de guardar al calendari són la processó de Corpus que es celebra amb catifes i altars al Palau d’Anglesola, la Fira de la Poma i dels Templers que es celebra la primera quinzena d’octubre a Barbens, la Festa de la Música a Vilanova de Bellpuig durant Santa Cecília, al novembre. També s’ha de destacar el concurs de vestits de paper de Mollerussa per acabar l’any i evidentment les festes majors locals. Però sobretot, la més important de la comarca és la Fira de Sant Josep de Mollerussa, una fira agrària que es celebra el cap de setmana de Sant Josep.
I tu, quina festa ens recomanes?

Per veure rutes preparades per coneixer la comarca o per més informació, podeu visitar la web del consell comarcal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s