Catalunya

Vilagrassa (L’Urgell)

Vilagrassa és un municipi de la comarca de l’Urgell a la província de Lleida. Amb una densitat de 25,7 habitants per quilòmetre quadrat té 510 habitants, repartits gairebé a parts iguals entre els gèneres 261 homes i 249 dones. Els habitants que tenen entre els 15 i els 64 anys són 331, 85 estan per sota d’aquesta franja i la resta són majors. El municipi té en total 1.441 hectàrees de terres llaurades, dedicades, majoritàriament, als herbacis, com és tradicional per aquestes terres. El sector ramader està decantat cap a la cria d’aviram amb 190.000 caps i a la cria de porcs amb més de 5.000 caps.

Vilagrassa està situada al camí de l’antiga via romana d’Ilerda a Barcino i ja des de la seva fundació, en temps romans, va ser una vil·la important. De fet, el rei Alfons I va concedí a la població mercat i fira, una cosa poc habitual en aquells temps. Després, en temps de Jaume I, Vilagrassa competia amb Tàrrega i fins i tot el mateix rei es va reunir a l’església de la vila closa per tractar temes locals.

L’església parroquial de Santa Maria té una portada d’estil romànic de l’escola lleidatana que data de la segona meitat del s.XIII, per tant, mirant-la podem “llegir” la manera com s’explicava la religió temps enrere. En un dels capitells hi ha esculpida l’expulsió d’Adam i Eva del Paradís i l’altra la fugida de Josep i Maria, és a dir, el Pecat i l’Encarnació. L’altre tret característic d’aquest monument és el campanar, de transició entre el romànic i el gòtic. A la sortida del poble hi ha la capella de la mare de Déu del

Roser que també val la pena la visita per la seva arquitectura i al costat, la creu de terme. Pel carrer que passa per davant de l’església, una part anomenat carrer d’Anglesola i l’altra part, de Tàrrega hi trobem diferents cases antigues datades del s.XVI.

Als afores del poble, direcció a Preixana ens trobem amb una masia fortificada, en mal estat de conservació, anomenada mas d’Estadella, que data de 1543.

La festa major d’estiu és el primer cap de setmana de setembre i la d’hivern per Sant Sebastià. Al setembre celebren la Fira de l’Ametlla.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s