Catalunya

Bellpuig (L’Urgell)

Bellpuig és un municipi de l’Urgell, a la província de Lleida. El cens realitat el 2018 per Idescat va donar un total de 5.060 habitants, 2.635 homes i 2.425 dones. 738 són nens i nenes menors de 15 anys, més de la meitat es troben entre els 15 i els 64 anys i la resta estan en edat de jubilació. L’economia agrícola es basa en el cultiu dels herbacis amb 1.978 hectàrees conreades de les 2.527 totals. La resta, gairebé 500 són pels arbres fruiters regats amb les aigües del Canal d’Urgell. La ramaderia està centrada en la cria d’aviram i porcins.

La baronia de Bellpuig data del 1139 quan Berenguer Arnau va rebre de part dels comtes de Barcelona les terres a ponent de Tàrrega que comprenien l’actual Bellpuig, Sant Martí de Riucorb, Vilanova de Bellpuig, Seana, Castellnou de Seana i Golmés.

El poble de Bellpuig va creixent als peus del turó, al capdamunt del qual hi ha les restes del castell fortificat que formava part de la línia defensiva de frontera. El castell data del s.XII i al seu voltant s’hi van construir un conjunt de cases, els murs de les quals formaven part de la muralla per protegir la vila. El castell va ser construït per la família Anglesola com a residència dels comtes.

A l’altre turó del poble hi ha l’església parroquial de Sant Nicolau, de la segona meitat del segle XVI i d’una nau única d’estil gòtic tardà. Al seu interior hi ha el Mausoleu de Ramon Folc de Cardona i Anglesola, però malauradament, el dia que vam passejar pel poble estava tancat al públic. Baixant l’escalinata de l’església, s’arriba a la casa de la vila, un edifici del 1883 amb una façana ben interessant. Una mica més enllà arribarem a la plaça porticada de Sant Roc.

Sense cap mena de dubte, haurem de tornar a Bellpuig per visitar el mausoleu. El que sí que vam poder visitar fou el Convent de Sant Bartomeu, als afores del poble. De l’antic convent dels franciscans, construït per ordre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i comte d’Oliveto, només en queda una part, ja que l’altra va ser utilitzada com a residència de gent gran. El monestir, que data del 1507 ha passat per diverses etapes, com per exemple per un hospital militar durant la guerra civil, ha vist com la seva església fou bombardejada i cremada per finalment rebre una petita ajuda de la Generalitat per restaurar la teulada i reconstruir l’església, fent un cas curiós d’una església dins d’una altra. El conjunt del monestir és de planta rectangular i té dos claustres centrals, el primer, de dos pisos i d’estil gòtic té arcs apuntats a la planta baixa i una galeria d’arcs de mig punt al primer pis. El segon claustre és de tres pisos, i va ser fundat el 1507 per Ramon III de Cardona. Aquest està decorat amb 44 capitells gòtics, tots diferents entre ells i al bell mig hi ha una cisterna per recollir l’aigua de la pluja i la que cau de les teulades gràcies al desnivell del terra. Per una escala de caragol, al més pur estil Gaudí, decorada amb floritures fins al primer pis, s’arribava a les cambres dels frares, a la segona galeria amb columnes helicoidals i a la tercera galeria, d’ordre toscà, que data del 1614, avui en dia tot pendent de restauració. Si seguim punjant, arribarem al campanar, on podrem observar les vistes. També podem visitar la cripta dels frares, la sagristia amb l’armariet dels calzes i la sala capitular. Aquesta última conserva a la clau de volta l’efígie dels primers ducs de Somma. El famós mausoleu de Ramon Folc, que avui es troba a l’església del poble, va ser emplaçat a l’església del convent. La Rosa Maria ens anirà explicant els secrets d’aquest monument excepcional i desconegut i amb la seva alegria ens farà adonar de racons màgics.

Algunes de les dates claus per visitar Bellpuig són per la festa de la Mare de Déu dels Dolors, per la festa major el segon cap de setmana de setembre o al novembre que es celebra la Fira de la Conserva. A l’abril es celebra una cantada de caramelles i per Nadal es representen els Pastorets. També s’hi pot anar aprofitant algun esdeveniment al circuit de motocròs Montperler.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s