Catalunya

Claravalls (L’Urgell)

Claravalls és un poble del terme de Tàrrega travessat per la C-14 direcció Agramunt amb un cens de 124 habitants, segons la web de l’ajuntament de Tàrrega. L’agricultura està centrada en els cereals de regadiu i de secà.

D’ençà que el 1422, el rei Alfons es va vendre a la universitat de Tàrrega les jurisdiccions dels castells i llocs de Claravalls, l’Ofegat, Conill, Lluçà i Altet, aquest poble, que ja estava documentat l’any 1099, va passar a pertànyer als territoris de la capital de l’Urgell, malgrat que no hi va ser agregat fins a l’any 1969.

Claravalls està sobre la serra de l’Espígol i a dalt de tot, a 337 m d’altitud, hi ha les restes del seu castell, el qual ja estava documentat l’any 1172, d’estil gòtic tardà, les parets del qual han estat aprofitats per les cases que l’envolten i fins i tot el poc que queda del castell, és avui, un habitatge particular. La plaça major es troba als peus del turó i per un carrer iniciat amb una portalada de l’antiga vil·la closa, s’arriba a l’església de Sant Salvador, que data de finals del s.XVII, però que avui en dia no està oberta al culte. A l’altre costat de la carretera hi ha una altra església, la qual està dedica a la Mare de Déu dels Arcs, verge patrona del poble des del 1782 i que és el temple religiós obert al culte. Al cim més alt, al costat del castell, hi ha unes creus de ferro per la celebració del Via-Crucis.

Per veure Claravalls en el seu màxim esplendor, s’hi ha d’anar l’últim cap de setmana d’agost, quan celebren la festa major.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s