Catalunya

Prades (Baix Camp)

Prades és un municipi del Baix Camp, a la província de Tarragona, amb 307 homes i 282 dones. D’aquests 75 són nens i nenes menors de 15 anys, 364 són la franja entre els 15 i els 64 anys i la resta, majors de 65. L’economia del municipi està centrada en el sector dels serveis, això es veu en què només hi ha 273 hectàrees de terres llaurades, 88 per herbacis i patates, tant característiques de la zona que fins i tot que tenen denominació d’origen i 179 hectàrees per arbres fruiters. La ramaderia està centrada en la cria d’ovins amb 630 caps i 62 de cabrums, segons el cens realitzat ara fa 10 anys per Idescat.

Prades també va ser un dels pobles reconquerits pels cristians al s.XIII amb carta de població atorgada per Berenguer IV. Els àrabs són els primers que hi van construir un castell cap a principis del segle XI. Prades va ser un punt important com a confluència de diversos camins, si van arribar a celebrar quatre fires de bestià a l’any i fins tot va tenir el dret de batre moneda.

Al poble de Prades, situat al mig de les muntanyes de Prades, hi ha un total de tres creus de terme, la primera la trobarem a la portalada de la muralla. Travessant la muralla ens arribarem al centre del poble, a la plaça principal on hi ha l’església de Santa Maria, l’ajuntament i els bars de tota la vida. Precisament, en un d’aquests bars és on haurem de demanar les claus de l’Ermita Abellera, si volem visitar aquest emplaçament esculpit a la roca. Aquesta plaça era el centre de la vila medieval, on s’hi duia a terme el mercat setmanal. Sense cap mena de dubte crida l’atenció la font renaixentista de pedra vermella que ens trobem a la plaça Major del poble. Del castell medieval no en queda pràcticament res i de l’antiga vil·la fortificada només hi queden dos portals d’accés i trams de la muralla.

Una ruta molt típica per fer a Prades és la que passa per l’Ermita de Sant Roc cap a l’Ermita Abellera, la Roca dels Corbs i fins a la Roca Foradada. La ruta la podem fer circular començant i acabant al poble. No ens portarà més d’un matí.

La festa major del poble se celebra per Santa Florentina, a l’octubre i a finals d’agost tenen la d’estiu. Al maig fan la festa de la farigola i per Tot Sants, la de les castanyes. Segurament la més famosa de totes és la festa del cava, a principis de juliol, on de la font de la plaça, en lloc d’aigua, hi raja aquesta beguda espumant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s