Com sobreviure turísticament a Àsia

Despeses i altres coses per Myanmar

L’idioma oficial de Myanmar o de Birmània o digue-m’ho bé, de la República de la Unió de Birmània, és el birmà i fora dels llocs turístics és molt difícil sentir l’anglès. Si us moveu d’hostel en hostel i d’autobús en autobús, no tindreu cap problema per l’idioma i si ho feu una mica menys guiri, haureu d’ajudar-vos amb els gestos i us recomanem llegir-vos “3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar“. A Myanmar passa una mica com a Cuba, que qui ha pogut, es dedica al turisme i la diferència econòmica amb el seu veí és força notòria.

Per entrar al país tothom necessita una visa i a més a més s’ha de saber que no es poden visitar totes les zones del país i a més a més, s’ha de saber que no es pot entrar i sortir per qualsevol frontera. Podeu pegar un cop d’ull a “De Tailàndia a Myanmar sense presses“. Nosaltres ens la vam treure a Phnom Penh per 40U$D. La visa et dóna 28 dies al país i els podreu aprofitar segons el pressupost que porteu o l’estil de viatge que feu, perquè no us passi com a nosaltres, a “Com preparar la ruta per Myanmar” hem explicat la primera part de com viatjar per Myanmar amb 6U$D al dia per persona i a “3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar” volem trencar les llegendes viatgeres que hi ha per internet. A “Pressupost motxiller per Myanmar”, com sempre, hem acabat d’explicar la nostra experiència fuetera de baix pressupost.

La majoria de gent arriba a Myanmar a través de Tailàndia i la majoria ho fa travessant la frontera de Mae Sot, on s’hi pot arribar amb autobús nocturn des de Bangkok i arribant a Myawadee, ja a Myanmar. De Myawadde també hi ha autobusos directes a Yangon. A l’entrada “De Tailàndia a Myanmar sense presses” expliquem els detalls de la travessia però heu de tenir en compte, que només de xafar terra birmà, ja heu d’endarrerir el rellotge 30 minuts.

La divisa de Myanamr és el kiat que es simbolitza amb una K que al desembre del 2017 estava 1.300K.

Per l’electricitat no hi ha problema, els nostres endolls van perfectes.

Per moure’t pel país es pot fer amb tren o amb autocar, bàsicament. També hi ha avions i cotxes particulars però això ja queda fora de l’àmbit fueter d’arròs. Entre el tren i l’autocar, la decisió depèn de dos factors, com gairebé sempre, el temps i els diners. El tren és molt més barat però tant barat com lent i l’autocar és més car que el tren, tot i que si ho mirem en termes europeus no és car i més ràpid que el tren. La nostra recomanació és el tren, a part d’estalviar, pots dormir al tren i a les estacions amb la resta de locals, pots menjar molt barat i sobretot pots interactuar moltíssim, possiblement sigui el lloc més fàcil per coneixer la cultura. Per moure’t per les ciutats, sempre es pot fer caminant però és cert que per Bagan és recomanable llogar una bici o una motocicleta elèctrica, depèn del temps que tingueu. Pel que fa al pressupost no implica gaire, ja que dues bicicletes surten gairebé igual que una moto elèctrica. Pels voltants de Mandalay, per visitar les ciutats de Sagaing, Inwa o Ubein Pont, per exemple, el més recomanable és llogar una moto que costen uns 8.000K les semiautomàtiques i uns 15.000K les automàtiques. Per completar tota aquesta informació revisa l’entrada “3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar” .

Hi ha banys públics pels pobles i ciutats i a les estacions de trens, tot i que a vegades et fan pagar.

Nosaltres sempre bevíem aigua de la que et donen a les parades de menjar o et trobes als bidons pel carrer. Moltes vegades als llocs de menjar et donen té gratis.

El menjar és un regal, molt barat, per menys de 500K pots menjar un plat d’arròs i un parell de trossets de carn amb salses molt gustoses. Hi ha ciutats, com Yangon, on el millor que pots fer és menjar.

Trobar internet pel carrer és pràcticament impossible però en alguns restaurants i sobretot als hostels, n’hi ha. Això sí, no tots tenen una connexió ràpida i bona.

La història de Myanmar és una de les més complexes del sud-est asiàtic, de fet encara avui té “història”. Amb això volem dir que és un país amb turbulències, amb governs militars i lluites internes per la defensa dels drets humans entre les diferents ètnies. El tema dels rohingyes, que ara està força de moda a les televisions europees, fa anys que és un tema calent a la frontera amb Bangladesh i amb la poca gent que vam poder parlar sobre el tema, a Myanmar, hem de confessar que no en vam treure l’aigua clara.

Webs amigues

No vam consultar cap web oficial per preparar el viatge i els blogs que vam llegir, a la llarga, no ens van servir gaire. Al final vam poder acampar i vam poder viatjar amb tren fàcilment. Per solventar això hem escrit l’entrada “3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar” .

Oficialment hi ha: myanmar.travel

Del que nosaltres vam visitar ho recomanem tot, malgrat que a Kalaw no vam poder fer cap caminada pel mal temps i a Hsipaw vam haver de fer una ruta alternativa perquè la zona famosa estava tallada per perill. També ens van faltar altres indrets on parar, com per exemple Bago però la mala organització inicial de temps, ens va fer córrer més del desitjat i tenir menys dies dels necessaris. Definitivament és un país que ens ha quedat, per un costat, un mal regust de boca perquè ens han faltat coses per veure però per un altre, un molt bon gust perquè gràcies a trobar una manera alternativa de viatjar, ens vam adonar que podíem haver aprofitat més el temps i els diners.

La nostra ruta per Myanamar va ser de 12 dies i vam passar per Yagon, Bagan, Hsipaw, Mandaly, Kalaw i novament Yangon.

Més idees de pressupost motxiller per Myanmar

Despeses:

Yangon: 2 dies + 1 dia (Ideal: 1 dia de turisme)
Dormir: Hostel 5 U$D la nit, llit individual tipo càpsula amb esmorzar inclós. Hi ha l’opció d’arreglar dues persones en un llit per 7U$D.
Menjar: al carrer, els preus varien però per 500K ja pots menjar un plat de noddles i per 1000K un plat d’arròs amb carn o peix.
Transport: tot el centre es pot fer caminant. Per anar a l’estació d’autobusos, l’autobús groc número 36 per 200K, s’agafa a prop de la Shule Pagoda.
Anar de Yangon a Bagan: tren a les 16.00h i arriba a Bagan a les 11.00 del matí.

Bagan: 1 dia (ideal: 1 dia)
Dormir: no dormim a la ciutat, ho fem a l’autocar cap a Mandalay.
Menjar: a la plaça principal es posen llocs a la nit on es pot menjar per 500K un plat de sopa i per 700K un de noodles, molt bo.
Transport: moto elèctrica per 6.000K el dia.
Anar de Bagan a Mandalay: autocar que surt a les 20:30 i arriba a la 1:00 i costa 9.000K. Et pot deixar a l’estació de trens de Mandalay i allí agafar el tren que surt a les 4.00 cap a Hsipaw.

Hsipaw: 2 dies i una nit (ideal: un parell de dies, depèn dels trekkings)
– Dormir: 1 nit a Yee Shinn Guest House habitació doble amb bany compartit per 10U$D i una nit acampar gratis.
– Menjar: noodles de reserva
– Transport: caminant
– Anar de Hsipaw a Mandalay: autocar per 4.500K a les 4.00 am de Hispaw i arriba a Mandalay. L’estació d’autocars està lluny del centre.

Mandalay: 1 dia i mig (ideal: 1 dia per les ciutats del voltant i migdia per la ciutat).
Dormir: gratis
Menjar: per 700K pots trobar plats de nooodles i per 1.000K al voltant de l’estació un bon plat d’arròs amb carn.
Transport: 8.000K la moto semiautomàtica, més 2.000K de benzina.
De Mandalay a Kalaw: tren que surt a les 17:00 i arribar Thazi a les 19:45 on s’ha de fer nit (et pots quedar a l’estació) i l’endemà al matí tren a les 7.00am fins a Kalaw a les 14.00.

Kalaw: 1 dia (ideal: depèn dels trekkings)
Dormir: gratis
Menjar: per 500k
Transport: caminant
De Kalaw a Yangon: tren que surt de Kalaw a les 8.00 i arribarà a Yangon el pròxim dia ales 14.40 (aquest tren també para a Bago a les 11:59)

Aquesta és la ruta que vam fer nosaltres però no és la que haguéssim fet si haguéssim tingut la informació que ara sabem. Tornem a insistir amb “3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar” però és que per nosaltres aquesta informació val or.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s