Catalunya

Pont de Suert (Alta Ribagorça)

Pont de Surt turisme

El Pont de Suert és un municipi de l’Alta Ribagorça, a la província de Lleida que té 2.216 habitants, els quals representen una densitat de població de 15 habitants per metre quadrat, més gran que la mitjana de l’Alta Ribagorça, que es queda als 8,8. El total de la població queda repartida en grups de 300, 157, 349 i 110 habitants, agrupats en nens i nenes de 0 a 14 anys, adults entre els 15 i els 64 anys, els de 65 als 84 anys i majors de 84 anys, respectivament. Totes les comarques dels Pirineus ja són més turístiques que ramaderes o agrícoles, així i tot, l’agricultura està 99,9% enfocada en el cultiu de ferratge per alimentar de les vaques i les ovelles que pasturen per les terres verdes de muntanya. També hi ha cabres, porcs, aviram, conilles mare i cavalls però en menys quantitat. La part industrial és pràctucament nul·la, essent la hidroelèctrica la més important. El cap del municipi és el poble de Pont de Suert que queda travessat per la N-230.

L’antic territori de l’Alta Ribagorça va quedar dividit entre Huesca i Lleida, nosaltres ens centrarem a parlar sobre la part catalana, on el primer nucli de població va ser el comtat de Ribagorça, el s.VIII, després que el comte Guillem de Tolosa tingués sota el seu poder les terres del Pallars i la Ribagorça.

El poble de Pont de Suert va néixer al marge esquerre de la Noguera Ribagorçana i encara avui en dia es conserva el nucli antic en bon estat, on hi podem observar l’antiga església de Santa Maria d’estil arquitectònic medieval amb una sola nau coberta amb volta de canó, la plaça del Mercadal on s’hi celebrava el mercat setmanal, la plaça Major i el carrer Major porxat en la seva totalitat amb cases que daten entre el s.XVII i XIX com Ca del Secretari o el palau d’estil barroc que es conegut com Ca del Jaumot. La Casa de la Vila data del s.XVIII i és un palau d’estil barroc tardà, també destaca el típic carrer de muntanya, carrer d’Avall. Pont, igual que altres pobles de la contrada, tenen un patrimoni arquitectònic del romànic medieval únic en el món. Si volem fer una mica de cultura religiosa, podem visitar el Museu d’Art Sacre de la Ribagorça. A l’altre costat del riu hi trobem el barri de les Cases de l’Aragó, punt de confluència de diverses rutes per recórrer a peu o amb bicicleta de muntanya. A peu de la carretera nacional ens sorprendrà la nova església parroquial dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu, una obra de 1955 sufragada per l’empresa d’energia elèctrica ENHER.

Pont de suert visitar

Pels voltants de Pont de Suert hi ha innumerables camins per recórrer, alguns dels quals connecten amb els pobles veïns i eren utilitzats en temps passats o per la transhumància. També hi ha les restes de l’antic convent de Lavaix, cobert per les aigües del pantà d’Escales però com que no el vam poder visitar ens guardem la informació, d’aquest monestir datat el 839, per més endavant, però per arribar-hi s’ha de travessar el riu fins al barri de les Cases de l’Aragó i d’allí fer una ruta d’uns 35 minuts. També podem visitar altres localitats com Llesp, Castelló de Tor o Sarroqueta, el despoblat Viuet on encara hi queda l’església de Sant Salvador o anar cap per la carreta local fins a Gotarta, Igüeri, Irgo, Iran i Casós, un seguit de pobles petits amb el seu encant particular. Evidentment, queden a tocar tots els pobles de la Vall de Boí i el Parc Nacional d’Aigüestortes, d’entrada gratuïta.

Un bon moment per visitar El Pont de Suert és per Sant Joan, quan fan la baixada de les falles, coincidint amb altres pobles com el Vilossell o Boi. També per la fira de la Girella a l’octubre, que és una mostra dels antics costums pirinencs o durant la seva festa major. La festa de la Confraria de Sant Sebastià, a mitjans de gener és un dels altres moments importants de la vila.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s