Catalunya

Ruta per la L-500 (Alta Ribagorça)

Si sortim de Pont de Suert i agafem la carretera local L-500 ens trobem amb un seguit de pobles que pertanyen al municipi de Pont de Suert, a la comarca de l’Alta Ribagorça i a la província de Lleida. Tots aquests pobles esten lligats entre ells per la història, les costums i l’arquitectura. Així que la millor manera de descobrir-los és fent una ruta d’un matí.

Vall de Boí
Pobles vall de boí poc coneguts

Castillo de Tor és el primer poble que ens trobem, sortint de Pont de Suert i el més petit de tot, amb només 9 censats. Temps enrere, aquest era un dels pobles més importants de la vall i per això s’hi va edificar un castell, del qual en queda ben poca cosa, a part del nom del poble. Aquest castell data de principis del s.XI. Als afores del poble, després de travessar un pont medieval, arribarem a l’ermita del Remei.

El següent poble és Llesp que compta amb una cinquantena d’habitants.  A la plaça del poble hi trobem l’església parroquial dedicada Sant Martí, que té un estil romànic però no 100%. Un dels dies claus per visitar Llesp és quan es realitza la baixada de Falles. De fet, des de la plaça major es pot pujar al Faro fallaire seguint les indicacions del Camins de Foc. Des de Llesp també es pot recorre una part de la Xarxa Natura 2000, la ruta de Salencar de Llesp, un bosc de ribera des d’on diversos miradors i passarel·les podrem contemplar la natura.

Esglesia romanica secreta

Desviant-nos de la carretera principal i seguint una carretera de corves, arribarem a Cardet que és un poble amb poc més d’una desena d’habitants. Com en els altres pobles de la Vall, l’economia de Cardet està centrada en la ramaderia de transhumància. Cardet, com Llesp, depenien en el seu moment de Castilló de Tor. Fins i tot es creu que a principis del s.XI tenia un Castell, del qual no en queda res. Cardet forma part de la ruta del romànic, gràcies a la seva església del s.XI dedicada a la Mare de Déu i el poble, en el seu conjunt, està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Les dues festes majors del poble se celebren per la mare de Déu d’Agost i al 8 de setembre.

Tots aquests pobles són molt petits, si voleu passar la nit al vostre aire, millor aneu a Erill la Vall o a Barruera. Però no ens negareu que tenen el seu encant, veritat? Què us han semblat? Quin voldries visitar? Deixa’ns un comentari i dona’ns la teva opinió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s