Catalunya

Barruera, Durro i Erill la Vall (Alta Ribagorça)

Seguim per L-500 però canviem de municipi, passem del Pont de Suert al de la Vall de Boí i recorrem tres dels pobles insigna de la vall.

Barruera és el poble cap de municipi de la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça, a Lleida, que té uns 200 habitants. Barruera va ser un poble sota la jurisdicció del comte de Pallars Sobirà Artau, el qual el va bescanviar amb el comte del Pallars Jussà Ramon V, juntament amb Erill i altres. L’església parroquial està dedicada a Sant Feliu, data del s.XI i forma part del grup d’esglésies del romànic. Per dins del poble ens trobem amb la petita església de Sant Salvador. Al carrer principal, que forma part de la L-500 hi ha l’oficina d’informació i turisme de la Vall. Des de Barruera es poden fer un seguit de rutes, com per exemple, anar al Salencar de Barruera, al Faro o altres pobles, seguint els camins de transhumància. Les seves festes majors se celebren l’1 d’agost, per Sant Feliu i 23 de juny, quan es celebra la baixada de falles.

Durro, que pren el nom del riu, té uns 95 habitants. Al poble hi destaca l’església romànica parroquial de la Nativitat, amb el seu campanar de base quadrada i el porxo arcat, que data del segle XII. Seguint un camí de muntanya, s’arriba a l’ermita de Sant Quirc, també del s.XII i també declarada Patrimoni de la Humanitat. Per Sant Joan celebren les falles del poble.

Erill la Vall té uns 90 habitants però molta història al darrera. Aquest poble va ser passat de mans dels comtes del Pallars Sobirà als del Pallars Jussà, a principis del s.XI La joia de la corona és l’església romànica de Santa Eulàlia del s.XII i el seu espectacular campanar de planta quadrada i sis pisos d’alçada. El Centre Romànic de la Vall de Boí també es troba a Erill. Des d’Erill hi ha moltes rutes per descobrir el Barranc d’Erill i pot ser perfectament el poble on fer campament base si volem recórrer la vall, ja que no és tan turístic com Boí o Taüll, ni tan gran com Barruera. A Erill hi trobem un parell de restaurants i allotjament i a més a més, si volem dormir amb la furgoneta, hi ha dos pàrquings, el de l’entrada del poble, just on acaba la L-502 i el de dalt, a la plaça del Tarter, que hi arribareu travessant el poble i on hi estareu més tranquils. El 10 de juliol celebren la Festa Major i és el dia que realitzen la baixada de les falles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s