Catalunya

3 entorns de natura al Ponent

L’estiu, els dies llargs, la calor i els mosquits. Tot té coses bones i coses dolentes però per aquells que gaudiu de la natura, us presentem tres indrets que podeu visitar a qualsevol època de l’any i per les terres baixes de Ponent, un dels indrets més desconeguts de Catalunya.

El primer és el racó més famós del Pla d’Urgell, l’Estany d’Ivars. El Pla d’Urgell també té força desenvolupades les rutes pel canal d’Urgell tot i que a parer nostre, molt millor amb bicicleta que caminant i a part, poques vegades són rutes circulars. Així que anem a l’estany, on aquí la ruta no queda més remei que fer-la circularment. Per arribar-hi hem d’anar al poble de Vila-Sana i seguir les indicacions que ens portaran a una de les entrades del parc. Si volem aprendre una mica sobre l’entorn, hem de visitar Cal Sinén que l’han reconvertit en un centre d’interpretació de la flora i la fauna. Per saber més sobre l’estany, us deixem l’enllaç a l’entrada Estany d’Ivars i Vila-Sana.

La següent proposta és un 2 x 1 i és el que diferencia Lleida de la resta de ciutats de Catalunya, l’horta i la natura. Per una punta, al final del barri de Pardinyes ens trobem amb el bosc de ribera conegut com La Mitjana, nom que li ve de les illes fluvials creades per l’acumulació de sediments que es formen en la divisió del riu en diversos braços. Un espai natural amb més de 90 hectàrees de zona humida que acomiada al riu Segre en la seva entrada a la ciutat. Per l’altre costat de la ciutat, seguint el riu Segre, arribarem als Aiguamolls de Rufea, l’altra zona humida dels afores de la ciutat. L’origen dels aiguamolls és artificial, ja que es va ocasionar de l’extracció d’àrids de la zona que van ocasionar la formació de basses, amb el temps, s’han valorat i recuperat essent ara un espai perfecte per passejar i observar les aus aquàtiques.

Per últim, tenim el Mas de Melons, en aquest cas, una zona seca on ens costarà trobar aigua i ombres. Mas de Melons forma part de Les Garrigues i del Segrià i a través de les activitats que hi realitzen podrem descobrir la zona que uneix Mas de Melons, on hi ha el centre d’interpretació i el Mas del Matxerri. Aquesta zona és molt important, ja que combina les activitats humanes com l’agricultura i la ramaderia amb la natura i protegeix les aus que hi niuen. Abans d’arribar-hi o en marxar, podem passar per la timoneda d’Alfes un altre dels espais catalogats dins dels Espais Naturals de Ponent. Aquests espais s’han format després de l’acció de les persones i en combinació de les condicions climàtiques i l’orografia.

D’espais naturals a Ponent, ens en queden molts d’altres, però millor anar-los descobrint a poc a poc, no us sembla?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s