Catalunya

Tornabous (L’Urgell)

Tornabous és un municipi de l’Urgell a la província de Lleida amb 879 habitants censats, 473 homes i 406 dones. La piràmide demogràfica té a la seva base els 535 habitants que tenen entre 15 i 64 anys, el següent esglaó és pels 163 habitants que estan entre els 65 i els 84 anys, després venen els nens i nenes menors de 15 anys i per últim els 64 adults amb 85 o més anys. L’economia agrària té 1.094 hectàrees de terres llaurades, la majora d’herbacis, per exemple el blat i l’ordi, i algunes dedicades als arbres fruiters, com el perer i la pomera. Pel que fa a la ramaderia està centrada en la cria d’aviram i de porcins. El terme de Tornabous, a part del poble homònim i cap de municipi, també comprèn la Guàrdia d’Urgell i Tarròs.

Tornabous ja se sentia en temps del comte d’Urgell Ermengol IV. El 1307, el rei Jaume II va cedí el terme al comte d’Urgell Ermengol X i posteriorment, el 1318 va passar a ser propietat del monestir de Poblet fins al segle XIX.

L’ajuntament de Tornabous es troba a la plaça principal en l’antiga casa dels Llúries, ja que en Roger de Llúria en va ser propietari. Aquest palau data del s.XVI i és d’estil renaixentista. L’església parroquial, dedicada a Santa Maria, és d’estil romànic, popular i moderna.

A prop de Tornabous hi ha el poblat ibèric del Molí d’Espígol, un jaciment arqueològic de l’època dels ilergets que demostra el potencial polític, comercial i econòmic de la zona. El jaciment foma part de la Ruta dels Ibers de Catalunya.

La festa major petita és el 15 de maig, per Sant Isidre i la gran, el primer cap de setmana d’ocubte, pel Roser.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s