Buenos Aires

Palacio Sarmiento

L’actual seu del Ministerio de Educación y Deportes de la Nación té la seu a l’anomenat Palacio Sarmiento o Palacio Pizzurno, a Recoleta, a prop de la Plaza Rodríguez Peña. Domingo Faustino Sarmiento fou president de l’Argentina del 1868 al 1874 i qui impulsà l’educació nacional al llarg i ample del país, per això avui en dia és considerat el pare de l’educació argentina.

Palacio Sarmiento, Buenos Aires

L’edifici, malgrat que pel seu nom de palau, fa pensar que fou una residència, mai va ser el cas. Petronila Rodríguez, una dona avançada pels seus temps, va morir sense descendència i amb una riquesa familiar força ampla. Petronila fou filla de Juan Antonio Rodríguez, un immigrant espanyol que havia fet fortuna a l’Argentina colonial. Els diners els va donar al govern per construir un temple, l’església del Carmen, un col·legi de l’Ordre de Siervas de Jesús Sacramento, un asil per a la tercera edat i un escola per a noies. Per a tal, va donar les quatre illes que formen avui els carrers Códorva, Callao, Montevideio i Marcelo T. de Alvear. La particularitat de l’escola femenina era que havia de ser on lloc on les noies poguessin aprendre sobre ciència i altres materies, en igualtat de condicions que els nens de l’època.

L’escola es va materialitzar amb la construcció del palau del qual avui parlem, declarat Monumento HIstórico Nacional l’any 2006. L’arquitecte de l’edifici fou l’argentí Carlos A.Altegt. Carlos va ser molt hàbil i si bé per fora va mantenir l’estil senyorial de l’edifici, igual que passa amb el Colegio Nacional, per dins són senzills passadissos repartits amb aules, que avui són les oficines del ministeri. Les dues úniques sales decorades són el saló principal i la biblioteca. Aquesta està oberta al públic en general presentant una identificació. A diferència de la Biblioteca Nacional o la del Congreso, aquí sí que podem rebuscar entre els llibres, passar pàgines i escollir el que més ens agradi per llegir.

Palacio Sarmiento_  Pje. Pizzurno 935. Visites guiades gratuïtes de dilluns a i divendres a les 12.00 i a les 14.00. Durada 1h. La biblioteca es pot visitar per lliure.

Deixa un comentari