Catalunya

Granyena de Segarra (La Segarra)

Granyena de Segarra és un munici de La Segarra, a la provincia de Lleida que consta de 142 habitants, censats el 2019, per Idescat. 76 homes i 66 dones, dels quals 16 són nens i nenes menors de 15 anys. La bona noticia és que el gruix de la població, 77 persones, es troben entre els 15 i els 64 anys. I encara és més bona noticia si mirem l’històric, on des del 2013 la pendent de creixement de població és positiva.

En termes econòmics, el municipi de Granyena té 930 hectàrees dedicades a l’agricultura i 13 a pastures permanents. Els herbacis de secà, com l’ordi, ocupen 814 hectàrees, 44 les oliveres, 36 els fruiters, principalment l’ametller i també, 36 la vinya. La ramaderia està clarament volcada a la cria d’aviram amb 41.000 caps, seguida de 1.150 porcins.

Granyena de Segarra (La Segarra)

Breu història per parlar al bar

Ramon Berenguer i Almodis fou qui va permetre el repoblament de Granyena, entregant la terra a 12 matrimonis que havien de construir un castell. Aquest castell, acabarà en mans dels templers que el van convertir en un punt fort, abans de conquerir Lleida ciutat.

Igual que va passar amb moltes altres poblacions, quan es dissolgué l’ordre dels templers, el castell i la comanda de Granyena va passar a l’odre dels hospitalers.

Què visitar

Granyena de Segarra fou un poble medieval que encara avui manté algun dels seus trets de vila closa. Els seus carreronets estrets i empinats pugen fins d’alt de tot del tossal on hi havia l’antic castell. De l’antiga vila closa no queden grans vestigis però sí que es manté un dels portals, al carrer del Pou.

El castell fou construït pràcticament tot pels templers i encara avui se’n conserva una bona part, tot i que en molt mal estat. El castell orignal data de 1071 i fou Ramon Berenguer II qui, el 1130, el va entregar als templers.

L’església parroquial de Santa Maria de Granyena, d’estil neoclàssic, es troba al cap damunt d’una escalinta. Aquesta església del segle XVIII és un de les més importants de la Segarra.

Abans d’arribar al castell ens trobem amb una capella construïda al lloc del cementiri vell. A la plaça encara hi queden algunes estel·les que s’han utilitzat per decorar. I reseguint el carrer del Castell, hi ha l‘antiga recotoria on hi destaca l’escut damunt la llinda.

Pel nucli antic hi destaquen diferents cases del selge XVI i XVII característiques amb els portalls adovellats i les finestres motllurades i algunes amb guardapols. La casa més important és Cal Compte, al carrer Major número 4. Aquesta casa data de 1768.

Coses que no t’esperes:

Al carrer Major hi ha una plaça secreta: Plaça Roca Sastre. Aquesta plaça està tancada per una reixa de ferro que smbla que porti a una casa.

La reixa està oberta

A la carretera d’accès al poble, la LV2142, hi trobem l’ermita de la Mare de Déu del Camí on s’hi fa la festa de Capítol, el 8 de setembre, ja que és una verge trobada. Ja hi ha constància d’aquest temple el 1297, en un escrit de Berenguer de Cases. L’església primitiva era d’estil romànic tot i que la que veiem actualment, si bé, manté algun element de l’original, és d’estil barroc. Al costat hi ha la casa de l’ermità.

Granyena de Segarra (La Segarra)

Quan visitar Granyena de Segarra

La festa major del poble és el quart cap de setmana de setembre.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.