Avui en dia arribar a Almacelles des de Lleida és un moment, però abans per la carretera, no era tan pràctic. Aquest “aïllament” ha fet que Almacelles sempre tingui una identitat pròpia i un caràcter particular. A Almacelles, al Segrià hi trobaràs de tot, de fet, molta gent encara recorda la festa que hi havia a Almacelles a l’època dels pubs.
Segons dades d’Idescat, Almacelles, al Segrià, província de Lleida, compta amb una població de 6.875 habitants, censats el 2021. Si ho dividim per gènere, ens queden 3.193 dones i 3.682 homes. Si fem la divisió per grups d’edat, tenim 967 infants menors de 15 anys, 4.521 persones entre els 15 i els 64 anys, 1.064 que sobrepassen els 65, però no arriben als 85 i 274 que ja han superat els 85 anys.
Almacelles és un municipi agrícola, amb 3.401 hectàrees dedicades al cultiu i només 240 a les pastures permanents. Com passa a altres municipis del Segrià, cada vegada és més difícil guanyar-se la vida amb la fruita i per això molts camps, han canviat de cultiu. El 2009, a Almacelles hi havia 3.137 hectàrees dedicades als herbacis, la majoria de regadiu, gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya i només 216 als fruiters. 20 hectàrees estan dedicades a l’olivera ( gairebé totes concentrades a la mateixa zona) i 24 a la vinya.
La ramaderia, per la seva part, és un sector molt fort en la cria d’aviram amb més de 300.000 caps de bestiar i 68.500 caps de porcí. També destaquen les més de 5.000 vaques i les més de 1.000 cabres. En canvi, el 2009 només es van censar 43 caps d’ovins.
A Almacelles t’hi esperen ruïnes, murals, un museu i un parc preciós.
Completa la teva visita per Almacelles amb la Ruta Completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
La primera zona habitada d’Almacelles, al Segrià, va ser al tossal del Vilot. De fet, hi ha teories que diuen que data de l’època romana.
Fa temps es va descobrir el traçat d’una calçada romana que unia Lleida amb Huesca, passant per la zona de l’actual Almacelles. La pedra mil·lar, del segle I, la podreu veure al Museu de Lleida.
Sí que està més clar que era una zona habitada en l’època andalusina i que Ermengol VI d’Urgell, en nom del Ramon Berenguer IV, va ser l’encarregat de conquerir aquesta zona de l’actual Segrià.
Durant el regnat d’Alfons I (1162-1196) es van repoblar les terres amb habitants de la Noguera i del Pallars, als quals els va prometre terres i cases.
No va ser fins al 1347 que els habitants van aconseguir incorporar Almacelles a la paeria de Lleida. Durant la Guerra dels Segadors, Almacelles va quedar abandonada i les seves terres van servir de camps de batalla.
Es va haver d’arribar el 1773 per repoblar Almacelles. El repoblament d’Almacelles va ser un cas particular, ja que Melcior de Guàrdia, un ciutadà de Barcelona, va rebre el privilegi reial del repoblament d’Almacelles i la Saida, per dur a terme una iniciativa privada. Melcior es va comprometre a edificar l’església, un pou, un molí i 40 cases noves, en només 6 anys.
La curiositat és que es va reorganitzar el poble i es va establir un model de retícula ortogonal on la simetria dels carrers i les cases era una referència única. L’arquitecte d’aquesta gesta va ser Josep Mas i Dordal i avui ens espera a la plaça de l’església.
L’altre punt important de la història del poble, va ser l’arribada de l’aigua, el 1910, a través del canal de Catalunya i Aragó.
Et deixem aquest video que repassa una part de la hitòria d’Almacelles, al Segrià i podràs veure una reproducció 3D del Vilot.
El video està extret del canal de Almacelles TV.
Què visitar a Almacelles, al Segrià
El primer punt a visitar d’Almacelles és la seva plaça major, amb l’església i l’ajuntament ubicat en les cases porxades. El nucli antic va ser declarat, el 2009 per la Generalitat de Catalunya, bé cultural d’interès nacional.
L’església parroquial està dedicada a la Mare de Déu de la Mercè i data del final del segle XVIII.
El carrer de la Mercè és on encara avui en dia s’hi troben cases d’aquell segon repoblament, cases que van a banda i banda de carrer, amb l’entrada principal al carrer de la Mercè i la part del darrere, dedicada a les quadres.
Amb un any i mig, ja van construir 20 cases, que serien ocupades per famílies benestants de Barcelona. Aquesta rapidesa només és podia aconseguir amb l’estandarització de les cases. Per això, avui encara podem veure que moltes d’elles comparteixen el mateix estil de façana.
La veritat és que Almacelles s’ha girat força a engalanar el poble i a reivindicar els seus personatges. Un exemple és la placeta Teresa Rodrigo i Anoro, una investigadora de Física de Partícules nascuda al poble.
Pels carrers d’Almacelles descobrirem diversos murals que decoren les parets de les cases o les portes. Oriol Arumí és un dels artistes que més obres hi ha pintat. Per exemple, el Messi de la Penya del Barça, el de la nena que rega les flors, el del Tetris o el retrat de Freddie Mercury.
Un dels nostres murals preferits del Segrià és el de los Aristogatos i és que no només és xulo el mural, sinó que la seva ubicació, ocupant tot un carrer amb escales, el fa d’allò més atractiu.
El 2003 es va inaugurar a Almacelles el parc de l’Aigua. Aquest parc de 2.000 m2 és un dels indrets verds d’Almacelles. Els arquitectes Daniel Navàs i Neus Solé van dissenyar un parc per la relaxació i les escultures de ferro el decoren d’una manera exemplar.
L’altre parc que destaca a Almacelles, i diríem que a tot el Segrià, és el parc Europa, inaugurat el 2013. Amb més de 2.5 hectàrees i un llac de 60 metres d’ample és un dels racons més màgics del municipi.
Aquest parc és un recorregut per la història d’Europa i un espai escultòric internacional ALMA. Avui en dia, aquest el parc Europa és un museu a l’aire lliure.
No et perdis el parc Europa.
El parc està lligat amb el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal, un espai que encara ens queda pendent de visitar.
De fet, per tot Almacelles trobem escultures, sobretot a la rambla de la Il·lustració, on hi trobem un Obelisc de 23 metres dedicat als repobladors d’Almacelles. Fins i tot les rotondes d’entrada al poble, estan decorades, com la que simbolitza la calçada romana o la que té un avió.
Un dels punts característics de visitar a Almacelles, al Segrià, és el tossal del Vilot. Aquí si han descobert restes de cases medievals i s’ha habilitat amb panells informatius, al costat d’un parc. Pel nostre gust, l’únic que li falta al parc és una zona de barbacoes on poder gaudir del relax i d’un bon àpat.
Al tossal del Vilot s’hi han recuperat les restes d’una vila medieval i moderna.
Per arribar-se al tossal del Vilot, podem passar pel Passeig de les Lletres, al turó de Santes Creus. Un petit, però curiós passeig que ens transporta per l’evolució de l’alfabet grec.
Què visitar a la Saida, al Segrià
La Saida o Almacelletes és un llogaret agregat al municipi d’Almacelles. Aquest poblet de només un carrer hi destaca les ruïnes del seu Castell.
Al carrer que talla el poble hi trobarem l’església dedicada a Sant Jaume. Per tant, per celebrar la festa major, s’hi ha d’anar el dia de Sant Jaume, el 25 de juliol.
Al tossal de la Caperutxa hi queda poca cosa, ja que els cases del voltant van aprofitar el material per a la construcció (el reciclatge de l’època).
El 2021 s’hi han realitzat altres excavacions i han pogut trobar restes de l’antic jaciment ibèric. Si hi aneu ara, ho trobareu tot tapat, però a sota hi ha uns murs d’un metre i mig d’alçada, alguns d’ells de terra mateix. Precisament, el fet que hagi estat tant temps tapat, ha permès que aquesta arquitectura arribi fins als nostres dies.
Esperem que amb el temps, puguin dur a terme més excavacions i posar en valor aquest jaciment ibèric, que de moment, els arqueòlegs cataloguen d’excepcional. Les mostres realitzades a peu de carrer, situen l’assentament entre el segle III i II aC.
El paisatge d’Almacelles
L’Observatori del Paisatge ha catalogat el municipi d’Almacelles al grup de Regadius del Canal d’Aragó i Catalunya.
Ja hem comentat la importància d’aquest canal, en aquesta zona de les terres de Lleida. El projecte del canal d’Aragó i Catalunya va ser liderat pel president Macià, que oportunament va fer que el canal regués també les terres que la família de la seva dona tenia a Vallmanya.
Per aquí hi ha moltes rutes que es poden fer, tant en bicicleta com caminant, sense gaire dificultat, per tal d’anar observant el paisatge d’Almacelles. El més difícil és trobar un camí segur, ja que els camins que connecten Almacelles amb els veïns Almenar i Alguaire són força transitats.
La ruta més pràctica és recórrer el canal d’Aragó i Catalunya, sortint de la Saida.
Una altra opció és anar fins a la capella de la Mare de Déu de l’Olivar o esperar el primer de maig, que si celebra un aplec. De fet, la capella no està lluny del nucli urbà, per tant, podem fer tota una ruta recorrent el poble i arribar-nos a la capella, pel camí passarem per la serra de l’Olivar, que ens servirà de zona de ombra.
Si sou molt fans de la cultura religiosa, us deixem aquest enllaç amb els Gois de la Mare de Déu de l’Olivar, si més no, curiós de mantenir.
Quan visitar Almacelles, al Segrià
Almacelles el pots visitar qualsevol dia de l’any, ja que té molts atractius. Si vols veure Almacelles amb els seus millors vestits hi has d’anar el 24 de setembre, per la Mare de Déu de la Mercè.
Si, per contra, vols veure Almacelles de la manera més esbojarrada, no et pots perdre la festa de l’Aigua que es celebra el 2 de març. Aquesta festa, que es celebra també en altres indrets del Segrià, simbolitza la importància dels Canals de regadiu per aquestes terres. Concretament, Almacelles celebra l’arribada al poble, el 1910, de l’aigua gràcies al canal d’Aragó i Catalunya.
Per estar al dia de tota l’oferta cultural d’Almacelles, us recomanem seguir l’agenda cultural del web de l’ajuntament.
Què t’ha semblat tot el que es pot fer al municipi d’Almacelles?
Segurament ens hem deixat coses, deixa’ns un comentari si hi ha algun indret que hauríem de visitar.