Anglesola és un municipi de l’Urgell, de la província de Lleida que té 1328 habitants, 670 homes i 658 dones. D’aquests, més de la meitat es troben a la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys, 211 són nens i nenes, 263 tenen entre 65 i 84 anys i la resta, 69, més de 84 anys. La població del municipi es manté força estable des de fa un parell d’anys.

En termes econòmics, l’agricultura està fortament dedicada al conreu dels herbacis, amb més de 3.600 hectàrees dedicades al seu cultiu, 483 tenen plantades d’arbres fruiters, on hi destaquen les pomeres, i gairebé 30, són d’olivera. La part ramadera està una mica més repartida amb la cria d’aviram, porcins i ovins, en ordre de major a menors nombre de caps d’animal. Aquestes dades són extretes d’Idescat.

Breu història per parlar al bar

Anglesola ja apareix citada quan els comptes Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II van donar el castell i tot terme i les possessions des del riu d’Ondara fins al Riu Corb i des de Tàrrega fins a Mollerussa a Berenguer Gombau i a la seva muller Sança, quedant dins del comtat d’Urgell, per tal de fomentar el repoblament. El llinatge de la baronia va prendre el nom d’aquest castell cedit i així va ser com aquesta família determinant en la reconquesta de Catalunya, passarien a la història amb el nom d’Anglesola. El llinatge dels Anglesola, del qual en sorgiria el de Miralcamp, es va extingir el 1382.

Què visitar a Anglesola

L’església parroquial del poble està dedicada a Sant Pau de Narbona i data del s.XVI, es creu que està ubicada al mateix indret on hi havia l’antiga església, en els temps que Anglesola era una vila murallada. A la porta de l’església, situada al lateral de la plaça hi ha una creu però la  més bonica del poble és la que es troba a la plaça Santa Anna, una creu que ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Al nucli antic es pot veure algunes de les cases notables i més velles d’Anglesola, tal com es pot veure als llindars de les seves portes, on hi ha dates del s.XVI.

Al carrer de l’Església hi ha la Cal Gassol, una casa pairal d’estil gòtic català del segle XV que s’ha reacondicionat com a museu rural.

Per un dels camins rurals s’arriba al mas d’Estadella, del municipi de Vilagrassa.

Quan visitar Anglesola

Les festes majors d’Anglesola se celebren el 3 de maig per santa Creu, on se celebra la Festa de la Caritat amb el repartiment dels panets a la plaça de l’Església i el 14 de setembre. També és important la festa dels Tres Tombs i la Fira Medieval on tot el poble es volca en la celebració de la festa.

Deixa un comentari