Castellserà és un municipi de l’Urgell, a la provincia de Lleida amb, segons dades d’Idescat recollides el 2018, 1.000 habitants exactes, on el sector femení guanya amb 504 dones. 595 dels habitants tenen entre 15 i 64 anys, 113 són nens i nenes menors dels 15 anys i la resta, tenen edat per jubilar-se.

Castellserà, com els seus veïns de comarca, per exemple La Fuliola, té una economia basada en l’agricultura i la ramaderia. Agrícolament parlant, destaca el sector de herbácis amb 938 hectàrees, seguit dels fruiters amb només 140 hectàrees. La ramaderia es basa amb la cria de porcí i ovi, amb 25.000 i 4.680 caps, respectivament. No podem deixar d’esmentar la part industrial de Castellserà que va naixer a partir de l’expoltació de les guixeres de la serra.

Breu història per parlar al bar

Aquest territori va ser un dels que va conquerir el comte Armengol IV. La població va créixer al voltant de la torre de defensa dels Cononges. Durant els anys va passar per diverses mans, fins a arribar a Ermengol X, qui obtingué el feu del rei Jaume I. Finalment va arribar sota els dominis de Poblet i va ser el poble més important de la contrada, encarregat de recollir els delmes.

Què visitar

L’església de Castellserà està dedicada a Santa Magdalena i data del s.XVII. A la seva façana hi destaca el rosetó. Al carrer del portal nou hi trobem algunes de les cases més importants del poble, com per exemple Cal Tarragona, una casa senyorial amb tres plantes. Castellserà ha recuperat un antic graner del monestir de Poblet amb un centre cultural i sala d’exposicions, La Panera, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

La joia de la corona de Castellserà és la Creu de Terme d’uns 3 metres d’alçada, la qual data del s.XV. Aquesta creu té en una cara al Crist Redemptor i a l’altra a Maria.

Castellserà saludable

Als afores del poble hi ha l’Ermita de Sant Sebastià, que segons diuen, el poble la va construir en agraïment al sant per deslliurar-los de la pesta. L’ermita té una sola nau coberta amb volta de canó. Seguint pel camí que va pel costat de l’ermita, arribarem a l’àrea de picnic del pantà municipal.

Al web de l’ajuntament trobareu altres rutes fàcils per recorrer, tant caminant, amb bicicleta o amb cotxe.

Direcció Preixens ens trobarem un trencall a mà dreta, just davant de la masia de Cal Trepat, que porta a la petita i aïllada Ermita de Sant Jaume de Cal Trepat. Aquesta ermita del segle XVIII era l’església del poble format per masies que s’han anat perdent amb el temps.

Quan visitar Castellserà

Evidentment, la festa major d’hivern cau per la festivitat de Sant Sebastià, el 20 de gener, mentre que la d’estiu ho fa el primer cap de setmana de setembre. Però sense cap mena de dubte, molta de la gent visita Castellserà pel seu laberint de blat de moro, per tant, serà una activitat de ple estiu.

Si has anat a Castellserà pel seu laberint, què t’ha semblat? Si vols aprofitar el dia i visitar altres pobles de l’Urgell, ben aviat et proposarem una ruta per l’Urgell amagat.

This Post Has One Comment

Deixa un comentari