Ciutadilla és un municipi de l’Urgell, a la província de Lleida, que té una població de només 206 habitants. Dels 206 habitants que Idescat va censar el 2018, 109 eren homes i 97 dones, 18 tenien menys de 15 anys, 121 estaven entre els 15 i els 64 anys, 56 es trobaven a la franja dels 65 i 84 anys i 11 tenien més de 84 anys.
La història de Ciutadilla i la seva ubicació dins de la província de l’Urgell són dos molt bons motius per visitar-lo.
Amb aquests valors de població a ningú li pot estranyar que l’economia es basi en el sector primari, on destaca el cultiu dels herbacis sobre els altres productes agrícoles i la cria d’aviram i porcs sobre els altres animals.
Fer turisme per la Ciutadilla, a l’Urgell, és viatjar al passat. A la Ruta completa per l’Urgell hi trobaràs més idees per passar el dia, el cap de setmana o les teves vacances!
Breu història per parlar al bar
Pel terme municipal s’han trobat restes dels ibers i dels romans, però el poble la Ciutadilla, a l’Urgell, va entrar a la història en l’època de la reconquesta musulmana i té la seva història lligada a la família dels Guimerà, els quals tenen un sarcòfag a l’església de Sant Miquel.
El poble va créixer al voltant de la torre-castell, esmentat el 1165 en el testament del senyor de Ciutadilla, Bernat d’Oluja. El moment estel·lar del poble de Ciutadilla va ser durant el segle XVI, amb la reconstrucció del castell seguint l’estil de palau residencial i amb l’edificació del convent del Roser.
Què visitar a Ciutadilla, a l’Urgell
Ciutadilla es troba a la vall del riu Corb, un dels rius més importants en la història de la Segarra i de l’Urgell, però sobre un turó, encapçalat pel seu castell. Aquesta fortalesa medieval del segle XI va ser transformada en palau renaixentista al s.XVI i actualment es pot visitar tots els diumenges, menys Nadal o Sant Esteve, des de les 12.00 fins a les 14.00 per un cost de 3€ per persona.
Si es vol una visita entre setmana, us heu de posar en contacte amb l’Ezequiel (amicscastell@ciutadillamedieval.cat). Des del 1949 que forma part de la llista de Bé Cultural d’Interès Nacional.
Passejant pel poble podem trobar les típiques cases pairals de l’Urgell, algunes del segle XVII, amb les façanes de pedra i l’església parroquial de Sant Miquel, d’estil gòtic i que data del s.XVII. Algunes d’aquestes cases són cal Maimó, cal Freixador i casa Valls. Precisament aquesta última és vistable, posant-se en contacte amb l’ajuntament,
Als afores del poble hi ha les restes del convent del Roser, el qual es pensa que estava connectat amb el castell i l’església parroquial a través de passadissos secrets. Aquest convent era de l’orde dels dominics i va ser fundat el 1582 per Gispert de Guimerà. El convent va quedar totalment abandonat després de la desamortització de 1835 i a poc a poc es va anar convertint en ruïnes.
El paisatge de Ciutadilla
Des de Ciutadilla podem fer diverses rutes, caminant, amb bicicleta o fins i tot amb cotxe per descobrir les volants del poble, entre ells els diferents molins que aprofitaven l’aigua del riu durant el segle XIX.
L’equip d’Observatori del Paisatge ha dividit el municipi en dos paisatges diferents. Per un costat tenim el paisatge anomenat Garrigues baixes i vall del Corb i per l’altre, els Secans de Belianes i d’Ondara.
Si entrem en detall de les Garrigues baixes i vall del Corb trobarem relleus elevats formant valls i turons coberts d’oliveres i camps d’ametllers, cultivats en terrasses de pedra. Els boscos autòctons que queden són pinedes de pi blanc, bosquines de garric i brolles de romaní.
La construcció del canal Segarra-Garrigues va transformar una part important del paisatge de l’Urgell, entre ells el catalogat com Secans de Belianes i d’Ondara. Aquest està format per valls amples i turons d’alçada reduïda on l’agricultura comprén la majoria del terreny.
Si tenim ganes de descobrir el paisatge de Ciutadilla, a l’Urgell, només cal agafar alguns dels camins que comunica amb els pobles veïns. Sempre és més divertit que passar per la carretera. Per exemple, podem anar fins a Guimerà passant per la Bovera i tot seguint el riu Corb. També podem anar a visitar l’Ermita de Sant Roc.
Si al paisatge hi volem sumar cultura arquitectònica, podem buscar els tres molins que hi ha al terme de Ciutadilla. Al costat del convent hi ha el Molí del Convent. Aquest data del segle XVI i va estar operatiu fins al 1836, any de la desamortització de Mendizábal.
Si anem cap al riu Corb, a la part esquerra, ens trobarem el molí del senyor que va funcionar fins a l’any 1935. L’altre molí és el de Valls, el més veterà, va funcionar fins al 1962.
Quan visitar Ciutadilla
Ciutadilla es vesteix de gala el segon cap de setmana d’agost, per Sant Roc i el 29 de setembre, per Sant Miquel.
Al web de l’ajuntament, trobareu la informació actualitzada de la seva agenda cultural.
Has visitat la torre de la Ciutadilla? Què t’ha semblat? Recomanes la visita d’aquest poble?
Deixa’ns un comentari i ajuda’ns a millorar la informació.