Corbins és un dels altres límits del Segrià, un racó únic. Aquesta terra servia de punt estratègic en l’època andalusina i en l’època romana, de zona de descans. A Corbins ens hi espera una vil·la romana, un jaciment iber i rutes de natura fins a l’aiguabarreig del Segre amb el Noguera. Anem a visitar Corbins?

El municipi de Corbins, al Segrià, província de Lleida, té 1.444 habitants censats el 2019 per Idescat. 787 homes i 657 dones d’entre els quals, 932 són majors de 15 anys i menors de 64, 232 són nens i nenes més petits dels 15 anys i la resta, estan en edat de jubilació.

que visitar a Corbins

Si ens fixem amb les dades econòmiques que ofereix Idescat, podem dir que Corbins és un municipi agrícola on predominen els arbres fruiters amb 1.055 hectàrees censades el 2009. La fruita que es cultiva a Corbins és bàsicament peres i pomes i fins i tot flor d’hivern, però també hi ha una quantitat notòria de nectarines.

Els cereals ocupen 236 hectàrees. Pel que respecta a la ramaderia, la porcina és la que té més caps amb més de 4.900 seguit de molt lluny pels 60 d’ovins.

A Corbins, al Segrià, pots veure-hi una vil·la romana i un poblat iber.

Descobreix Corbins d’una manera diferent fent la ruta que et presentem a Ruta Completa pel Segrià

Breu història per parlar al bar

La història de Corbins és força interessant, ja que es trobava en un punt entremig entre la Lleida i la Balaguer musulmanes. Per això es va convertir en un centre de poder molt important en època àrab, fins al punt que feia de pont entre Balaguer i Lleida. Corbins va ser durant 40 anys el front a la guerra entre els cristians i els musulmans.

Des de dalt de tot del tossal es pot observar bona part de la plana de Lleida i part del Pla d’Urgell. De fet en temps dels musulmans, des de Corbins i Castelldans es podia veure fins al Pilar d’Almenara. Aquesta posició privilegiada va fer de Corbins una posició estratègica. El terme de Corbins arribava molt més enllà dels límits actuals, de fet Torrelameu o Vilanova de la Barca no existien i els seus terrenys eren dels senyors de Corbins.

que visitar a Corbins al Segrià

Ramon Berenguer III va ser l’encarregat de conquerir Corbins, amb l’ajuda de diferents cavallers. El comte de Barcelona es va quedar amb una tercera part del territori i les altres dues terceres parts les va entregar als Anglesola.

El 1143 Ramon Berenguer III va donar, del seu terç, una tercera parts als Templers i el 1147 Ramon Barrufell, el qual seria comanador de Barbens, va rebre un terreny a Corbins de part dels Anglesola.

Hauries de Saber:

Corbins era punt entre Lleida i Balaguer

Els Templers van anar acaparant poder fins al punt de formar la comanda a Corbins. A la seva desaparició les propietats van passar als Hospitalers, fins a la desamortització que va quedar tot en mans privades. Avui en dia, encara queda part del castell on al llindar de la porta s’hi pot veure la creu templera.

Per tal de protegir el territori es va afavorir la població de diversos nuclis, entre els quals destaca els de la Torre del Compte, que actualment només en queda el molí. Els de Torrelameu que va acabar evolucionant fins a convertir-se en poble i la fundació de Vilanova de la Barca, a l’altre costat del riu, amb dret de barca atorgat pels hospitalers.

Què visitar a Corbins, al Segrià

Corbins és un poble aparentment sense gaire interès però amb una història molt interessant de la qual encara en podem trobar algun vestigi passejant pels seus carrers. A dalt de tot queden restes del que la gent del poble anomena la Presó del Pere i del que es pensen que és part de l’antic castell àrab.

castell de corbins

La part antiga de Corbins seria la zona de davant de l’antic castell templer. Avui en dia està tot força modificat però algunes excavacions arqueològiques han pogut determinar que hi havia una muralla que protegia tot el nucli antic.

Com que Corbins va ser durant molts anys una línia de batalla entre moros i cristians, el poble va quedar pràcticament deshabitat. Posteriorment es va construir la vila nova de Corbins, als peus del turó amb un nou carrer Major i una nova plaça principal.

L’església parroquial està consagrada a Sant Jaume i data del 1637, tal com es pot llegir en una de les pedres. Però si ens hi fixem bé, a la façana trobarem una altra pedra que data de 1635. El campanar és tardà i al seu interior conté dues campanes.

Al costat de l’església hi ha el mirador del Fossat Vell, una plaça construïda sobre l’antic cementiri. De fet, els ossos que es van recuperar es van enterrar al centre de la plaça.

esglesia corbins segria

Algunes de les cases parroquials són Cal Quira, que trobem al carrer La Creu, cal Maciano, al carrer Major o Cal Fraret al carrer del Riu.

A peu de la vella carretera, allí on comença el carrer de la creu hi ha Cal Compte, una antiga casa que ocupava tota l’illa actual. Aquesta construcció era propietat de la comtessa de Tàrrega i el comte d’Urgell que s’hi van trasllladar, ja que el comte patia d’escorbut.

parc del riu a Corbins

Avui en dia és difícil de creure però temps en darrera, i no tant, al riu Noguera s’hi pescava. Actualment, el curs del riu s’ha modificat i per allí on passava s’hi ha fet el Parc del Riu. Una zona amb molt potencial però força abandonada. Com a curiositat, si us fixeu en la tolla dels ànecs, veureu una muntanyeta de pedres, a prop d’on hi ha una barca, que eren els fonaments del pont medieval que una riuada es va emportar.

La vila romana

Un dels punts més singulars per visitar a Corbins és la Vil·la Romana. La vil·la romana de Corbins era de grans dimensions. S’estima que els propietaris de la vil·la vivien a Lleida, o més ben dit Ilerda, i anaven a Corbins, on hi tenien les terres, a estiuejar.

La importància d’aquesta vil·la és notària amb el monument funerari que hi ha ben a prop. A més a més, també s’hi ha trobat uns premsa d’oli.

A Albesa també hi ha una vil·la Romana.

Durant el segle I, quan Lleida estava ocupada pels romans i en temps de l’emperador August, aquestes vil·les eren l’equivalent a les torres actuals. Els seus propietaris o vivien a la ciutat o directament a la casa del poble i servien com a punt de control de les terres cultivades i dels animals.

vila romana corbins

Les vil·les es dividien en dos grans segments, la casa, la pars urbana, on hi havia l’habitatge del propietari, els banys i els patis; i la pars rustica, que eren els allotjaments dels treballadors (lliures o esclaus), els magatzems i els corrals.

Les vil·les més importants, també tenien la pars frumentaria on s’elaboraven els productes procedents de l’agricultura i la ramaderia, com el vi i l’oli.

La vil·la excavada tenia més de 15.000 metres quadrats, amb parets de pedra i la part superior de torba.

La vil·la de Corbins era una vil·la notable, situada a una de les terrasses del Tossal del Moro per tal de garantir un bon control de la zona. A més a més, s’hi ha trobat un monument funerari que s’ha trobat a dalt de tot del tossal, demostra el canvi de religió durant l’època romana, de la incineració a la inhumanació del cos, cap al cristianisme.

que visitar a corbins

Es tracta d’un templet de 7.50m de llarg per 6 d’ample destinat a les cerimònies religioses i funeràries i amb 4 cambres subterrànies per a les despulles dels propietaris de la vil·la.

Una visita al Museu de Lleida ens pot servir per veure algunes de les peces excavades.

museu de lleida mausoleu de corbins

Al web de l’ajuntament de Corbins hi trobem un parell de documents per ampliar la informació.

Tant la vila com el monument funerari es pot visitar per lliure i ens hi trobarem plafons que ens ajudaran a interpretar el que estem veient.

Corbins saludable

La ubicació de Corbins el fa que sigui un poble amb moltes rutes de natura pels voltants. A través dels seus camins podem arribar-nos a Vilanova de la Barca, Torrelameu, Torre-serona i la Portella i a més a més, descobrir racons únics.

Un lloc molt poc conegut pels lleidatans és el Poblat Ibèric del Gibillí. El punt es troba a tocar de la carretera C-12, per un del camins que portaria cap a Torre-serona. Les restes del poblat les trobem dalt de les roques, on destaquen uns rectangles que es creu que podrien ser els fons de les cabanes.

A l’entrada de Torr-serona, t’expliquem el punt exacte.

Ja que estem per aquí, podem arribar-nos al Molí de Picabaix, que actualment l’estan restaurant, a peus de l’Escola Alba. L’edifici data de finals del segle XIX.

L’altre molí que hi ha pels voltants de Corbins és el Molí del Duc, que actualment és un restaurant. Per veure l’edificació hem d’anar direcció Torrelameu i Vilanova de la Barca, per la carretera vella.

 

paisatge tardor segria visitar

L’altre espai espectacular de Corbins és l’aiguabarreig del Segre amb el Noguera Ribagorçana. La ruta comença al parc del riu de Corbins i va resseguint el Noguera Ribagorçana fins que desemboca al Segre.

Per aquesta zona, abans, hi havia algun búnquer de la Guerra Civil, però amb el temps i la construcció de la A2 han anat desapareixent.

El paisatge de Corbins

Corbins està situat en una zona privilegiada, amb el pas del Noguera Ribagorçana i l’aiguabarreig amb el Segre que garantitza un bosc fluvial com pocs queden a les terres de Ponent.

corbins que visitar murals

Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat Corbins dins de l’Horta de Pinyana.

Paisatge d’horta de Lleida on encara es conserven els arbres fruiters, principalment poma, pera i préssecs.

Quan visitar Corbins

La patrona de Corbins és Santa Quitèria, per tant la seva festa major es celebra el 22 de maig. Per Sant Jaume, el patró de Corbins, també es fa festa major tot i que al caure en juliol, els pagesos del poble estan en plena collita.

La tradició de fruita de Corbins els ha portat a celebrar el primer cap de setmana d’octubre la Festa de la Poma.

A principis d’any, Corbins celebra el dia de Santa Águeda i la Matança del Porc, en versió tradicional amb els animals matats a l’escorxador local. Durant el mes d’agost Corbins ha organitzat el Festival Marges per posar en valor la cultura de la zona.

Si visites el web de l’ajuntament, estaràs al dia de totes les activitats que realitzen a Corbins, al Segrià.

Has visitat Corbins? Ets de Corbins? Quin racó és el teu preferit?

Deixa un comentari