El Japó és conegut per moltes coses, com per exemple: pel sushi, per les geishes, pels samurais, pel manga, per les flors dels cirerers, etc. però quan ens imaginem el Japó, a tots ens ve al cap els castells de fusta que hem vist mil vegades amb fotografies o dibuixos. Per entendre una mica més aquestes obres arquitectòniques, volem presentar-vos una breu descripció i situar-vos en el temps.

En situació

Cap a l’any 950 es van construir els primers castells, que s’anomenaven Yamashiro, és a dir, castell de muntanya. Malgrat el que acostuma a passar, alguns estaven a la plana, ja que és on es fundava un poble, al voltant dels rius i dels terrenys que afavorien el cultiu de l’arròs. Aquest fet era important, per una part tenien l’alimentació a la vora del castell i per l’altra part, els camps inundats servien de protecció al castell. El principal problema d’aquests primers castells era la seva fonamentació.

Els castells aprofitaven els recursos naturals però l’erosió, les pluges i altres fenòmens en debilitaven les bases de cimentació. L’evolució per millorar les constants tasques de manteniment, va ser fer una base de pedra i sobre d’això, edificar el castell. Aquesta cimentació de pedra, també servia de muralles, ja que tenien una forma corbada cap a fora que en dificultava l’accés dels enemics.

Passat el temps, durant el s.XV el Japó patia un període d’inestabilitat i de guerres internes, sense un estat fort i format per diferents regnes independents que lluitaven entre ells pel territori. Cada senyor feudal, shogun, volia tenir una construcció al punt més alt del seu territori per poder vigilar les intrusions enemigues. Aquest punt alt, fos natural fos artificial, creat a base de la terra que s’extreia per fer els fossars o dels voltants del terreny, era on es construïa la torre de vigilància i protecció.

Durant el XVI, Toyotomi Hideyoshi va completar la reunificació del Japó, iniciada per Oda Nobunaga i va manar construir castells més grans que els anteriors, al llarg de tot el país. EL punt principal d’aquests castells era la base de les noves ciutats feudals. En aquesta època es van destruir molts castells anteriors, limitant la possessió d’un castell per lord. A més a més, molts d’ells es van construir en zones planes, tenint així tres tipus de castells segons la seva ubicació: el Castell de muntanya, el de turó i el de pla.

Els pocs castells originals

Avui en dia, molts dels castells són reconstruccions dels originals, ja que molts van ser destruïts durant la Segona Guerra Mundial. A Himeji o Matsumoto podem veure un castell original i si anem a Kanazawa, podem entendre la distribució dels barris al voltant del castell. Alguns castells que són reconstruccions són el de Nagoya, Hiroshima i el d’Osaka. Aquest últim té l’interès arquitectònic de què va servir d’inspiració a molts altres castells.

A Itinerari pel Japó t’expliquem la ruta per visitar els castells més importants.

Els castells japonesos es diferencien dels europeus primer, perquè estaven construïts molts d’ells en fusta i segon, perquè eren més aviat torres envoltades de múltiples anells defensius. Al voltant del castell s’hi construïa els pobles i ciutats amb els samurais, comerciants i agricultors. Els samurais eren els que vivien més a prop del castell i com més alt fos el seu rang, més pròxim al castell. Els comerciants i artesans vivien en els barris dels afores.

Les particularitats

Les muralles i les parets defensives eren un conjunt de cercles amb passadissos laberíntics que en dificultaven l’accés, generalment de pedra i l’última d’elles, general, envoltada d’aigua, com per exemple també podem veure a Matsumoto o fins i tot a Tokio. A vegades, la torre principal també estava envoltada d’un petit fosso ple d’aigua que en cas d’invasió de l’enemic, és podia aïllar de la resta del castell. La protecció de l’aigua tenia dos objectius, un era de dificultar la incursió al recinte del castell i l’altre de donar certa distancia entre la torre i els enemics per facilitar l’angle de llançament de fletxes des de la torre.

Les muralles del castell, anomenades en general maru, rebien diferent nom segons la seva ubicació respecte a la torre, la més allunyada és la sannomaru, la segona muralla és la ninomaru i la que envolta la torre és la honmaru. Aquestes muralles eren de pedra i de terra aixafada extreta de la construcció dels fossars. Algunes muralles tenien perfils inclinats i/o per tal de dificultar-ne l’escalada.

La torrre principal, la Tenshukaku, es trobava dins del cercle principal de les muralles, mentre que els senyors i la seva família vivien en el segon cercle. Generalment encara hi havia una altra muralla que defensava les dues anteriors. La torre principal, tenia base de pedra però el cos era de fusta. Podien tenir entre 2 i 5 plantes però a vegades des de l’exterior semblava que en tinguessin una menys. Això s’aconseguia fent un pis de sostre més baix que els anteriors i sense finestres, d’aquesta manera des de l’exterior no es notava que hi havia una planta secreta. Els samurais l’utilitzaven com a magatzem i per amagar-se i poder atacar l’enemic per sorpresa en cas que aquest aconseguís entrar a l’interior de la Tenshukaku.

Les torres de vigilància, anomenades Yagura, que també servien, en algunes ocasions per emmagatzemar armes i aliments, es trobaven a les cantonades de les muralles.

L’entrada als castells és relativament cara i per això en fa necessari que hàgem d’elegir entre les múltiples opcions. Alguns dels castells originals que queden és el de Himeji, que és considerat el més ben preservat del país i el de Matsumoto, que té la torre principal més antiga del Japó. Aquest dos són coneguts perquè un és totalment blanc i l’altre negre. També es pot visitar el de Matsuyama, que és l’únic castell original que queda al Japó construït al cim d’un turó. Els castells de Matsue, Hikone, Matsuyama Hirosaki, Inuyama, que és el més antic, Kochi,Maragame i Uwajima són els altres castells originals que es poden visitar.

Deixa un comentari