En el teu itinerari a Indonèsia, si passes per l’illa de Java, no hi pot faltar la visita al temple de Borobudur. Avui et volem compartir els nostres trucs i consells per fer el cost de l’entrada a Borobudur, més accessible al teu pressupost.
El temple de Borobudur és un dels atractius d’Indonèsia. Segurament, ja estàs tip de veure fotografies dels budes dins de les campanes…Però sigui com sigui, si vas a Indonèsia, no voldràs predre-t’ho, és un espectacle!
L‘illa de Java és una de les que té els atractius turístics d’Indonèsia més cars. Als temples de Borobudur i Prambanan hi hem de sumar els volcans Ijen i Bromi.
Quan ens trobem aquí, viatjant amb baix pressupost, hem de decidir que visitar, ja que si ho fem tot, potser ens deixem 100U$D, encara que sigui en estil motxiler.
Molta gent paga, perquè diu allò de “no sé si hi tornaré”. És una opció. L’altra és pensar, potser veure alguna altra cosa semblant en algun altre país. Però ja us diem ara que Borobudur és únic. Per tant, a pagar. Tranquil·litat tenim un truc genial per estalviar-te, almenys, 25.000 Rp de l’entrada i uns consells fueters per estalviar-te 204.000Rp en total.
I si ho pensem bé, potser trobem alternatives.
Hauries de Saber:
T’explique els trucs per estalviar 204.000Rp visitant Borobudur.
Si nosaltres haguessim tingut aquesta informació abans, el nostre itinerari per Indonèsia hagués sigut diferent. Aprofita-te’n tu!
Escull atractiu (consell general per tot viatge)
Com hem comentat abans, cada país té els seus llocs famosos i els seus lloc que “s’han fet famosos”. A vegades en obstinem a visitar tot allò que diu la guia, però val la pena parar i pensar: “Això ho puc veure en un altra lloc?”.
La Sagrada Familia només està a Barcelona, paga per entrar, és una obra única. Pagar per veure una platja? A mi totes em semblen igual…
Indoèsia també té els seus llocs típics, els llocs turístics i els llocs únics per això el nostre consell és que escullis l’atractiu de cada país, no el que et diu la guia que has de visitar.
Els dos volcans famosos de l’illa, el Ijen pel sofre i el Bromo per la sortida del sol, es poden fer per lliure però s’ha de pagar una entrada per accedir al Parc Nacional i a més a més s’ha de pagar el transport privat fins al parc. Per exemple anar al Ijen ens costaria unes 150.000Rp el transport i 150.000 més l’entrada.
Així que si volem fer muntanya o en el cas d’Indonèsia volcans, tenim moltes alternatives gratuïtes a aquests dues. Us en proposem dues, una que hem fet i una que la pluja ens va deixar a les portes de fer-la.
Una és el volcà Rinjani a Lombok. Aquest, malgrat el que us diguin, podreu fer-lo sense guia i fins i tot sense pagar l’entrada, a més a més l’accés al camí està a 300 metres del poble.
Al post Pujar al volcà Rinjani per lliure i gratis, us deixem els detalls i una alternativa si no teniu ganes de patir la polseguera del Rinjani.
L’altre volcà que podeu fer gratuït és el Sibayak, a Berastagi, a l’illa de Sumatra. Des del centre del poble es pot accedir al camí del volcà caminant, així que res de pagar transport. Però per més detalls, en aquest cas, busqueu més informació per internet, ja que nosaltres no el vam poder fer a causa de la pluja, ens vam quedar a dormir als peus del volcà.
En tots dos casos podreu acampar gratis, així que també us estalvieu pagar per dormir.
En el cas dels temples també us passarà que per Indonèsia molts us faran pagar entrada. Estem segur que alguns són molt xulos però és que uns metres més enllà, fora de la zona de la “guia guiri”, en trobareu de gratuïts. A més a més, li sumen que no hi haurà turistes i que podreu interactuar amb els locals.
El que tots diuen de Borobudur
Anem als temples famosos de Borobudur i Prambanan el reclam de l’illa des de tots els punts de vista de viatgers i turistes. L’entrada a cada un costa 325.000Rp i l’entrada compartida 520.000Rp.
Com que el preu és força elevat, nosaltres en vam escollir un, el de Borobudur, ja que és el més famós.
Els comptes que haviem fet era de 20.000Rp per l’autobús d’anar i tornar de Jodja, 325.000Rp de l’entrada i 100.000Rp per dormir. O sigui que 465.000Rp per cap, un dineral al nostre pressupost general. Així que què fer?
Molta gent paga un guia perquè els explique el que estan veient. Teniu llibres i internet…potser no caldria. Si voleu aquí us deixem un resum que su serà d’allò més útil per visitar el temple de Borobudur.
L’altre alicient que tenens els guies indonesis és que es saben tots els racons per fer fotos molt xules. Si, és veritat, queden molt bé. Però les tenen tots els guiris. I si voleu, vosaltres també, els japonesos van inventar allò de mirar-copiar però també nosaltres ho podem fer 😉
Truc motxiller pel transport
Anar i tornar, fent dit.
De fet vam arribar a Borobudur fent dit en un camió des de Solo, per tant ens vam estalviar les 20.000Rp que costava autocar de Jodja a Borobudur i les 96.000Rp del tren de Solo a Jodja i les 3.500Rp de l’autobús urbà que ens portés de l’estació de tren a la d’autocars.
A Indonèsia pots fer dit, però atenció.
Per tornar de Borobudur a Jodja vam fer un altre dit que ens va deixar a l’estació d’autocars que ens hagués deixat l’autocar en qüestió.
Així que en transport ens vam estalviar les 40.000Rp més 99.500Rp, és a dir, que tenim un saldo positiu de 139.500Rp per cap, una mica menys de la meitat del cost de l’entrada al temple.
Truc fueter per dormir
Pel que fa al dormir, els preus de les habitacions estaven més elevats del que esperàvem. Nosaltres volíem pagar 100.000Rp com a molt, però ens en demanaven 250.000Rp, fàcilment negociables a 200.000Rp.
Només vam trobar un lloc que ens ho va baixar a 100.000Rp però en aquelles instàncies ja havíem canviat el nostre pla i el que volíem era acampar per 20.000Rp al jardí o pati d’alguna guesthouse.
Com vam arribar a que ens acceptessin els nostres 100.000Rp sense proposar-ho? Oferta-Demanda. Si l’hoteler veu que li quedarà la casa buida, et baixa el preu. Si és primera hora del matí, té esperances de fer negoci. Així que si no vols dormir en tenda de campanya, negocia desprès de dinar.
Finalment ho vam aconseguir a Ada Guesthouse, vam acampar pagant 20.000Rp dues persones, és a dir, 80.000Rp menys del nostre pressupost, 40.000Rp menys per persona.
Sumats als 139.000 que teníem estalviats del transport, fan 179.000Rp de saldo positiu.
Truc per l’entrada a Borobudur que pot fer servir tothom
Contents amb el nostre èxit encara ens van explicar un truc més.
Estalviar-nos 25.000Rp de l’entrada del temple. La cosa està a anar a alguna de les oficines de turisme, nosaltres vam anar a la del costat de l’estació de policia, i comprar l’entrada allí.
El truc que serveix a tothom.
Dit i fet, 25.000Rp per cap a la butxaca. El truc més senzill i fàcil de tots. Estalviar-te 25.000 Rp per cap per l’entrada a Borobudur.
Recapitulem: 179.000Rp més 25.000Rp dóna un total de 204.000Rp, o sigui, que podríem dir que el cost d’anar a visitar el Borobudur va ser de 121.000Rp. Aquest és el notre resultat de restar l’estalviat a l’entrada del temple pagada.
El segons truc per l’entrada a Borobudur és molt senzill, si teniula ISIC hi ha un descompte suculent en el preu de l’entrada. Però per això heu de ser joves…
Truc fueter pel menjar
I el menjar? Cap problema, sorprenentment el poble manté preus coherents. Nasi ayam goreng per 13.000Rp, ayam goreng entre 1.000 i 8.000Rp segons la part del pollastre i altres delícies nacionals a preus estàndards.
De fet, com que a Ada Guesthouse, ens donaven aigua calenta i cafè, vam esmorzar uns noodles ràpids comprats al super.
Hauries de Saber:
Demana aigua calenta a l’entrada del temple
I has de saber que amb l’entrada al temple hi ha un té, un cafè o una aigua gratuïta i si hi vas amb el teu termo, el podràs omplir i gaudir d’un cafè amb vistes als budes.
Així que sabent tot això potser us podeu pegar el luxe de sumar alguna de les altres activitats de pagament d’Indonèsia, com per exemple el trekking a Bukit Lawang pel mig de la selva i veure orangutans. O visitar els dos temples famosos de l’illa. No hi ha res com estalviar-se diners sense patir en l’entrada del temple de Borobudur, plaer abosolut.
I potser us anima més saber que nosaltres vam aconseguir, gairebé, un dos per un en el preu!
Aquesta entrada va ser escrita sobre la nostra experiència 100% i amb els valors dels preus del 2017. Encara que els preus hagin canviat, la idea dels trucs et pot servir.
Per saber els preus actualitzats, visita la web oficial.
Tens alguna experiència en algun país que t’hagi ajudar a viatjar més temps?