Et donem la benvingda al motiu del teu viatge per Cambodja, la visita als Temples d’Angkor. Aquí t’expliquem tot el que has de saber abans d’anar-hi. T’hem preparat una guia per visitar els temples d’Angkor i no morir buscant informació.
Intentarem respondre les preguntes que tots ens hem fet. 1 dia o 2? Bicicleta o tuk-tuk? Quin horari té? On dormir a Siem Riep?
Agafa paper i boli, que et farà falta.
Per visitar els temples d’Angkor has de fer campament base a Siem Riep. Et recomanem passar-hi dues nit, la primera serà la nit abans de visitar els temples i la última serà el dia que els hagis visitat. T’avisem, hauràs de descansar.
La ciutat de Siem Riep (ក្រុងសៀមរាប) és la capital de la província homònima, a Cambodja. L’únic motiu per arribar-s’hi és perquè és la porta d’entrada als Temples d’Angkor, un dels parcs arqueològics més importants d’Àsia, segons la UNESCO; motiu pel qual està a la llista de Patrimoni de la Humanitat.
A la vostra ruta per Cambodja no hi poden faltar els Temples d’Angkor, de fet molta gent comet l’error de només visitar els temples i tornar a marxar cap a Tailàndia o el Viet Nam. Per què ho fan? la veritat és una manera de viatjar que no compartim per a res, però bé, algú sabrà la clau. En fi, si ets dels que t’agrada practicar el Turisme No Guiri, visita el nostre itinerari per Cambodja i agafa idees per amortitzar la teva visa.
Què visitar a Siem Riep
La veritat és que Siem Riep no té gaire cosa a veure diferent d’altres ciutats de Cambodja. Com passa en moltes ciutats asiàtiques, l’atractiu turístic de Siem Riep, es centra al mercat nocturn i als temples de la ciutat, per exemple el Wat Bo. Si teniu ganes, us podeu arribar fins al mercat diürn, un dels més complets del país.
Com que la nostra proposta per visitar els temples és fer-ho amb bici, podeu aprofitar-la per recorre una mica la ciutat. És força caòtica però això és perquè hi ha molt turisme i la ciutat s’ompla d’autocars i distraccions pels guiris.
Afortunadament de Siem Riep marxem amb dues Històries per dormir Tranquils, la benvinguda a Cambodja i l’interacció cultural al temple budista on vam dormir la segona nit. Ho explicarem en breu.
El que has de saber abans de visitar els temples d’Angkor
Abans d’entrar als temples us trobareu molta gent que us ofererià els seus serveis com a guia, més o menys legal. Cal? Depen de vosaltres, al nostre parer, no. Segurament hi haurà alguns detalls que se’ns han escapat però posant l’orella als que viem pels temples, tots repetien les mateixes coses com si d’un mantra es tractés.
La nostra opció és llegir, documentar-se i anar als temples gaudint del paisatge, per això hem preparat dues entrades especials que completen aquesta guia per visitar els Temples d’Angkor, a Cambodja.
Per entendre el present, has de coneixer el passat. Si la història al col·legi hagués sigut d’una altra manera, enlloc de llegir en veu alta el llibre, segurament avui en dia hi hauria molta més gent interessada en el passat. Com que nosaltres hem sigut autodidàctes ens vam preprar un resum de la història dels Khmer que volem compartir amb tothom.
Compra el menjar al poble i menja-te’l a dins del recinte. Porta més d’1L d’aigua per persona.
Si us preocupa perder-vos algun temple, tranquil·litat està tot molt ben senyalitzat. Si us penseu que per anar amb guia descobrireu algun temple secret, desenganyeu-vos. Com a molt, tindreu el guia listillo que us farà les “fotos genials”, el mateix que us trobareu a Borobudur, Indonèsia. Simplement, mireu que fa i quan marxi ho copieu, ves quin problema.
Per completar aquesta guia per visitar els temples d’Angkor, on ens centrem bàsicament amb les nocions base abans de la visita, hem preparat una altra on parlem dels temples. A Com visitar els Temples t’expliquem el que has de saber sobre l’arquitectura. Tot basat en les nostres lectures, són les nostres notes personals. Així que si tens més coneixement, no dubtis en deixar-nos un comentari. Sempre estem encantats d’aprendre i millorar les notres entrades.
Les pregüntes que ens fem tots
- Quant costa l’entrada? Per visitar el parc arqueològic de temples hi ha tres tipus d’entrades: la d’un dia, que costa 37U$D, la de tres dies, que en costa 62 i la de set, que haureu de pagar 72U$D.
- Quants dies es necessiten? Tothom us dirà que tres, però en realitat són dos amb tranquil·litat i si li poseu piles a l’assumpte, amb un ja feu.
- Es pot pagar amb targeta? Sí! Nosaltres ho hem fet (per internet trobareu que no, pocs blogs estan actualitzats). També podeu pagar amb dòlars. No ens queda clar si ho podeu fer amb riels.
Hauries de saber:
Un dia, una bicicleta, molta aigua i compra el menjar al poble.
- Puc compartir l’entrada? No, per tal d’evitar que un compri l’entrada de tres dies i l’utilitzin dues o tres persones diferents, a l’entrada hi ha impresa una foto vostra que ús trauran al moment de comprar-la i la data de validesa. A més a més, abans d’accedir a qualsevol dels temples, us demanaran el tiquet que porta la vostra foto. A cada temple, sense exempció.
- On es compra l’entrada? Atenció! Al Angkor Ticket Center, que està uns quilòmetres abans del recinte arqueològic. El lloc està obert de 5am a 17.30h.
- En quin horari es pot visitar el parc? El parc obra de 7.30am a 17.30, però hi ha 4 temples amb horaris especials. El Angkor Wat i Srah Srang obren a les 5.00, per poder veure la sortida del sol i Phnom Bakheng i el Pre Rup tanquen a les 19.00, per veure la posta de sol. A la part del darrera del tiquet us recorden quins són els temples i els seus horaris.
- Com es poden visitar els temples? Amb moto, que costa 10U$D el dia més la gasolina. Amb bici que val 2U$D, la de passeig i si la llogues a la guesthouse on t’allotges, possiblement la pots aconseguir per 1U$D o amb tuk-tuk, que no sabem quan costa el dia. Els caminis estan tots enquitranats, així que no necessites gastar els 4U$D que costa la bicicleta de muntanya.
- Es pot menjar a dins? Sí, a dins del recinte hi ha botigues i restaurants, però el més econòmic és portar-vos el menjar de fora i uns dos litres d’aigua per persona. Vam sentir que a dins l’aigua la cobraven a 1 U$D, quan a fora del parc arqueològic, està a la meitat. El menjar ni ens el vam mirar, nosaltres portàvem un arròs fregit que havíem comprat la nit anterior per 1U$D.
La nostra experiència per fer la guia per visitar els Temples d’Angkor
Què vam fer nosaltres?
Jugar-nos-la. 3 dies no ens feien falta.
Així que vam decidir pagar un dia i si ens quedava curt, ens arriscàvem a pagar un altre dia, és a dir pagaríem el segon com si fos el primer.
Fent això ens jugàvem a perdre 12U$D (l’entrada de tres dies costa 62U$D, nosaltres haguérem pagat 37×2=74 U$D); però si ens sortia bé i amb un dia ho veiem tot, no gastàvem els 25U$D extra de l’entrada ni el dormir i menjar de 2 dies més.
Com ús penseu que ens va sortir? Pista: un argentí de família jueva i una catalana.
Si estàs relativament en forma amb un dia i bici ho veus tot.
Vam intentar llogar una bici a les 4.00am, ja que havíem llegit que trobaríem llocs oberts, però no. Així que vam llogar-la vora les 6.00 am, que és quan realment s’activa la ciutat, i vam començar a visitar els temples a les 7.00 del matí. Prèvia parada per comprar les entrades i esmorzar un tros de pa.
A les 17.30h, ja estàvem fora, vam tenir temps de visitar tots els temples, sense presses però sense pauses en pedalar.
La veritat de la milanesa
Vam suar molt, malgrat que fos un dia ennuvolat (encara sort). No vam perdre el temps, només una hora per dinar i a seguir pedalant.
No vam poder llegir res durant la visita, però havíem fet una mica de feina abans i sobretot vam llegir molt després.
Porteu molta aigua.
Amb els deures fets, les decisions presses i l’entrada a la mà, toca decidir la ruta. Per fer-t’ho fàcil, te l’expliquem a Com visitar els Temples d’Angkor.
Nocions base dels temples d’Angkor
El recinte on hi ha els temples d’Angkor fou l’antiga capital de l’imperi de Khmer, una ciutat fortificada i emmurallada amb quatre portes d’entrada, una orientada a cada punt cardinal. La ciutat es coneix com a Angkor Thom.
Tots els temples d’estil Khmer tenen característiques arquitectòniques comuns, com per exemple el Prasat que és la torre principal on s’exalta l’ídol. Aquestes torres acostumen a estar obertes per dos o fins i tot pels quatre costats.
Pel voltant hi ha les galeries i el conjunt es completa amb els edificis annexos. De fet, si mirem els temples més importants, tenen forma de muntanya o de piràmide, aconseguida amb diversos nivells que van reduint de mida, com més a dalt estiguin. A dalt de tot hi pot haver una única estupa o cinc, que representen a Meru, la Muntanya Celestial pels hinduistes.
Els temples d’Angkor, a diferència del que passa amb les esglésies, mesquites o sinagogues, no estaven pensats com a lloc de reunió del poble, per això no tenen grans sales. Els temples es pensàvem com a la casa dels esperits, llocs on enterrar els reis-déus.
A la ciutat d’Angkor, els únics edificis de pedra eren els temples, fet que demostra la importància que tenia la religió, ja que la construcció amb pedra era més costosa, tant pel material com la quantitat de mà d’obra necessària. Les cases particulars eren de fusta o fulla de palmera.
Hauries de Saber per completar la guia per visitar els temples d’Angkor
L’imprescindible
Entrar i sortir de Siem Riep
- De Strung Treng a Siem Riep: van turística per 50.000 riels. Surt a les 14.20 i arriba a les 20.00h. Hi ha una can a les 8.00h.
- L’estació d’autobús de Siem Riep està a 6km del centre.
- De Siem Riep a Battambang: autocar per 5U$D que surt a les 7.30 i tarda 4 hores. L’autocar surt de l’oficina in hagis comprat el bitllet (totes estan a prop del Old Maket).
Moure’t per Siem Riep
- Caminant
Dormir a Siem Riep
- Acampar a l’estació d’autobús i fins i tot ens van deixar banyar-nos.
- L’altra nit vam acampar a un temple al centre de la ciutat.
Menjar:
- 4.000 l’arròs fregit i amb tupper per anar als temples d’Angkor. Al carrer Wat Bo road hi ha un lloc amb els preus jormals de 1.000 per l’arròs i 2.000 riels per l’acompanyament.
El que et fa estalviar diners
- Autocar fins a Siem Riep: Si aneu de la frontera de Laos a Siem Riep us surtirà més car que fer-ho per etapes. La primera victòria a Cambodja al turisme preparat per guiris! La furgoneta de la frontera a Strung Treng la vam negociar a 50.000 kips i una vegada a Strung Treng, on fa una parada d’una hora pots trobar una altra furgoneta turística, que surt a les 14.20h per 50.000 riels.
- Menjar a Strung Treng: darrera d’on para la furgoneta hi ha el mercat on podreu menjar a preus normals i comprar pa per 1.000, la barra gran. EVITEU els bars per guiris on us deixarà la furgoneta.
- Canviar dòlars: Al darrera del mercat, al carrer 61, hi ha el Canadian Bank on podreu canviar dòlars i euros però la veritat que surt millor el canvi a les botigues que hi ha pel voltant del mercat, concretament al carrer 14.
- Canviar de kips a riels: a les botigues del carrer 14.
- Carregar la botella d’aigua gratis: als bancs i fins i tot, alguns tenen aigua cakenta oer un cafè o pels noodles. Al Canadian bank ho podreu fer.
Atractius turístics
Respecte als Temples d’Angkor, a part de les respostes a les preguntes:
- Consulta aquestes dues webs per actualitzacions.
Tourism Cambodia: és una bona guia per llegir abans, durant o després de la visita.
- Mapa de la zona. Tot i que al maps.me està ben definit i si al comprar l’entrada demanes un mapa, et donaran una fotocòpia.
- Llogar bicicletes abans de les 6.00am: HomenSweet Home Guesthouse, 2U$D si no dorms allí però et guarden les motxilles gratis. I et donaran aigua calenta.
- A l’interior del recinte hi ha banys on et cobraran entrada i altres gratis. Els gratuïts són els que semblen una caseta al camí entre dos temples. Els que es paguen són els que trobes just davant dels temples importants.
- Hi ha codi de conducta que inclou la vestimenta. Per tant res de pantalons curts i samaretes sense mànigues, especialment les noies.
- Al lloc on compres l’entrada es pot carregar els dispositius electrònics.
Quina opció vas escollir tu per visitar els Temples d’Angkor? Si vas agafar guia, què et va semblar? Explica’ns ho en un comentari o deixa un link al teu blog per ajudar a altres viatgers.
Tens algun altre dubte?
Si vols que t’expliquem on vam dormir i com ho vam aconseguir, deixa’ns un comentari i et respondrem en privat.