La Fuliola és un municipi de l’Urgell, a la província de Lleida, amb una població de 1217 habitants, dels quals 611 són dones i la resta homes. Segons d’Idescat entre 15 i els 64 és on trobem la franja més gran de la piràmide de població amb 729 habitants. Després venen els majors de 65 fins als 84, que són 211 habitants i a continuació els nens i nenes menors de 15 anys.

No et pots perdre les Festes del Segar i el Batre a la Fuliola.

L’economia del municipi és bàsicament agrícola i ramadera on destaca el cultiu dels herbacis, amb 631 hectàrees dedicades, principalement al blat de moro, al blat i a l’alfals i més de 10.000 caps de porcí.

Visitar la Fuliola i Boldú és recórrer part de l’Urgell autèntic.

Breu història per parlar al bar

La història de la Fuliola està lligada amb el comte Ermengol IV d’Urgell, qui va cedir la carta de població a Guillem Isarn. L’objectiu era fer una torre de defensa i poblar la regió per protegir el territori guanyat als musulmans.

La carta de població data del 1080 i un segle després ja hi havia la torre, l’església i el nucli emmurallat. Posteriorment, la Fuliola va passar a l’Església de Solsona, però amb el temps, el municipi va quedar despoblat. Van haver d’esperar al comte Ermengol X per tenir una nova carta de repoblació, a finals del segle XIII.

Com altres pobles de la contrada, la Fuliola i Boldú van acabar sota la possessió de Poblet, fins a la desamortització de Mendizábal, el 1837.

Què visitar a la Fuliola, l’Urgell

La Fuliola és un poble que bé mereix una petita parada en la nostra ruta per l’Urgell, ja que encara manté, en part, l’estil de vila closa, amb els portals d’accés de l’època medieval. La paret de la muralla de la vila closa era la paret de les cases, algunes de les quals encara es mantenen en peu.

Algunes de les cases més importants són Cal Farriol, cal Pep del Pau, casa Terés, cal Samario i cal Pané, totes elles dels segles XVI i XVII.

De fet, la vila closa i els portals, van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’església parroquial està dedicada a Santa Llúcia, la primera construcció data de 1783 i era d’estil gòtic, tot i que al llarg del temps ha patit diverses modificacions.

visitar la Fuliola urgell

Als afores del poble ens trobarem la creu de Terme.

El poble consta de l’Ateneu Popular de tota la vida, on passa gairebé tot i dos museus que per visitar-los s’ha de contactar a l’ajuntament (973 570 013). El Museu d’Armes i Eines del Camp és la mostra de la col·lecció particular de Sr. Josep Pane. El museu Col·lecció geològica Lluís Ferrer és també la col·lecció privada de qui dona nom a la mostra. Desembre 2021: ens hem posat en contacte amb l’ajuntament de Fuliola per visitar el museu i la mostra, però ens han comunicat que ja no estan operatius.

Què visitar a Boldú, l’Urgell

Boldú és un poble del municipi de la Fuliola amb una bonica església dedicada a l’Assupció del segle XI, d’origen romànic. Aquest poble de poc més de 200 habitants està orgullós de la seva creu de terme del segle XVII.

creu de terme de boldu turisme urgell

Algunes de les cases pairals daten dels segles XVIII i XIX, com per exemple Cal Batalla, Ca la Simona i Cal Boada, aquesta última amb la seva curiosa façana, tant que apreix a la web del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

El paisatge de la Fuliola i Boldú

No és d’estranyar que si el moment més festiu de la Fuliola és la fira de la Sega i el Batre, diguem que és un municipi on prioritza el cultiu dels cereals, veritat?

Segons l’Observatori del Paisatge, el municipi de la Fuliola, a l’Urgell compleix les característiques de la Plana d’Urgell. Això significa, un territori pla, amb algun relleu, però suau.

Hi ha diverses rutes que comuniquen la Fuliola amb altres municipis de l’Urgell i que són una bona manera de descobrir el paisatge típic d’aquesta zona de Catalunya.

Quan visitar la Fuliola i Boldú a l’Urgell

Si volem aprofitar els dies de festa major, hi haurem d’anar per Sant Jaume i Santa Anna, és a dir el 25 i 26 de juliol i si volem passar una mica de fred, per Santa Llúcia, el 13 de desembre.

També podem aprofitar per visitar el municipi per la festa del Segar i Batre, a principis de junys i juliol. Recordant aquesta tradició, a la Fuliola, podreu observar un dels murals més bonics de l’Urgell, el mural de Lily Brik.

Us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament del municipi de la Fuliola amb tota la informació actualitzada del municipi.

Què et sembla fer una ruta per l’Urgell desconegut i visitar la Fuliola?

Tens algun racó que t’agradaria compartir amb nosaltres?

Has estat a la fira del Segar i a la del Batre?

This Post Has One Comment

  1. Antonio Mora Vergés

    El sistema e blogger no deixa respondre. A mi del Patrimoni m’agrada tot. El que sentia una especial debilitat per les creus de terme era el Josep Salvany Blanch. El primer dels ‘bojos’.

Deixa un comentari