Maldà és un municipi de l’Urgell a la província de Lleida amb una població de 225 persones, que va decreixent any rere any, segons revel·len les dades d’Idecat. Dels 115 homes i de les 110 dones, només 25 són nens i nenes, 134 es troben entre els 15 i els 64 anys i la resta estan en edat de jubilació.

Maldà és un municipi ramader amb més 348.000 caps d’aviram i més de 20.000 de porcins. De les 1.573 hectàrees de terres llaurades, 738 estan destinades als herbacis, 370 als fruiters i 425 a l’olivera.

Hauries de Saber:

El bon estat de conservació del castell de Maldà a l’Urgell i que poca gent ho conegui.

Breu història per parlar al bar

Els vescomtes d’Osona, els senyors de Cardona van ser els primers senyors del terme i del castell de Maldà, encarregats de repoblar l’àrea. L’any 1273 el rei Jaume I va comprar les propietats, però més tard formaria part del patrimoni dels senyors de Ponts, després en mans d’Antoni de Frígola i l’any 1667 als Cortada.

Què visitar a Maldà

El castell de Maldà, del qual encara en queda bona part però en mal estat de conservació, ocupava l’espai dels edificis que envolta l’actual plaça. El primer castell tancava tota la carena del turó des d’on es controlava la ribera del riu Corb i el poble mateix estava protegit per muralles. El nou castell, que data de la primera meitat del s.XIII, va patir diverses reformes al llarg del temps i fins a l’any 1833 quan un escamot de carlins van calar foc al castell per evitar que fes de fortalesa.

L‘església parroquial és la de Santa Maria de Maldà que data del s.XVIII i es troba al carrer que puja cap al castell, envoltada de cases del s.XVII i XVIII. A la façana hi ha quatre pilastres de pedra decorada. A baix del poble hi ha l’església primitiva de Sant Pere, del segle XII.

Quan visitar Maldà

El poble es vesteix de festa durant el tercer diumenge d’agost i a principis d’any per celebrar les seves festes majors.

Una bona manera de pasasr el dia és descobrint els diversos pobles i indrets proposats per Turisme de l’Urgell que formen part de la Vall del Corb.

Deixa un comentari