Gairebé on s’acaba el Segrià ens trobem amb Massalcoreig, un poble tranquil on gaudir de la naturalesa i dels racons. La ruta per l’aiguabarreig del Cinca amb el Segre, potser una bona excusa per arribar-nos fins a Massalcoreig, al Segrià.
Massalcoreig és un municipi del Segrià amb només 610 habitants, 354 homes i 256 dones, censats per Idescat el 2020. Per fer la divisió en grups d’edats ens hem de basar amb les dades del 2019, quan el total de la població era de 598 habitants. Entre els 0 i els 14 hi havia 48 persones, 414 entre els 15 i els 64, 103 que es trobaven a la franja dels 65 als 84 anys i 33 que superaven els 85 anys.
La seva economia és fortament agrària amb 846 hectàrees censades el 2009 i la gran majoria, 788 dedicades als arbres fruites. El canal d’Aragó i Catalunya i les sèquies del canal del Cinca, han convertit les terres de Massalcoreig, al Segrià, en una zona fèrtil.
El camp de la ramaderia està lligat al sector porcí amb 8.172 caps. Tot i que representa una part més petita que l’agricultural.
Passejar per Massalcoreig és com entrar en una altra dimensió. Vida de poble 100%.
Descobreix tot el potencial del Baix Segrià amb la Ruta Completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
Tota la zona del Baix Segrià, després de la conquesta cristiana, va quedar poblada pels musulmans. A poc a poc es va anar poblant de cristians i els seguidors de la fe de Mahoma van haver o bé de marxar o de cristianitzar-se.
Massalcoreig estava sota el domini dels marquesos d’Aitona.
Què visitar a Massalcoreig, al Segrià
L’església del poble és la dedicada a Sant Bartomeu, d’estil neoclàssic i datada del segle XVIII.
Els tres carrers per descobrir de Massalcoreig són el carrer Nou, el Vell i el Major, on hi podem trobar les cases més antigues del poble.
Al número 25 del carrer Major hi ha una de les cases més senyorials de Massalcoreig, al Segrià. Estem parlant de la casa Rot que data del segle XVII.
El paisatge de Massalcoreig
L’Observatori del paisatge ha dividit el terme de Massalcoreig en dos paissatges característics del Segrià.
Per començar, per la seva proximitat a l’aiguabarreig del Cinca amb el Segre, una part del municipi té característiques del Paisatge fluvial del Segre.
Per descobrir aquestes característiques, podem fer la típica ruta de Massalcoreig és seguir el curs del riu Cinca fins al seu aiguabarreig amb el Segre.
Aquesta zona, que ocupa els termes de Massalcoreig, la Granja d’Escarp i Seròs és la zona d’unió fluvial més gran de Catalunya. El bosc de ribera també és un dels més extensos del país. Si us agrada la flora i la fauna, esteu al lloc ideal, ja que hi ha una gran diversitat d’aus rapinyaires i d’aus d’ambients desèrtics.
Per tot això, l’espai natural està protegit i inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural.
L’altra part del municipi, cumpleix les característques del Baix Segrià que podem descobrir fent el tossal de Bellavista. Aquí s’hi van trobar restes de l’edat de bronze, ubicades entre el 1150 i el 900 aC. Per la seva proximitat al riu, va ser un dels punts on s’hi van construir trinxeres durant la Guerra Civil. Confessem que a nosaltres ens falta.
La visita de Massalcoreig pot anar lligada amb passejar per la Granja d’Escarp i descobrir les ruïnes del monestir de Santa Maria d’Escarp.
Quan visitar Massalcoreig
Per veure Massalcoreig en festes hi podem anar el 24 d’agost, per Sant Bartomeu o el 17 de gener, per Sant Antoni Abat.
Al novembre celebren la matança del porc, tot i que confessem que és una data estranya, normalment se celebra al març.
Us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament de Massalcoreig, al Segrià, per tenir l’agenda actualitzada.
Coneixes Massalcoreig? Tens algun racó preferit? Hi has estat mai?