Potser les diferències més importants de l’idioma entre el castellà que es parla a Espanya i el que es parla a Argentina es noten quan obres la carta d’un restaurant. A vegades sembla que vagis a menjar en un altre idioma.
Mentre tens una conversa, les paraules que no entens les pots treure per context però què passa quan no hi ha context? Com explicaries a algú que és el morrón? o què és la frutilla o el durazno?.
T’ensenyem a llegir una carta de restaurant a l’Argentina!
Ja saps que són las papas a la provenzal? No te les pots perdre.
Bé, la cosa està en no posar-se nerviós i estar disposat a provar coses noves, encara que desprès sigui un simple pebrot o maduixes o et portin préssec!
De tota manera, per anar agilitzant les converses et comentem que a Buenos Aires parlen porteño i això és la barreja de tres idiomes, però tranquil·litat que t’ho posem fàcil i t’ho explim a Però en quin idioma parlen.
Diferències gastronòmiques
Et proposaran si vols fer una picada, si vens d’Espanya digues que no, perquè et desil·lusionaràs. No és més que una taula de fusta amb uns taquets de pernil dolç, salamini, unes olivetes i maní (cacahuets). On hi hagi una tapa de ibèrics o d’embotits catalans que em treguin aquest jamón crudo que tenen per a pernil salat.
Quan els intentes explicar que és el TAPEO, la primera reacció que tenen els argentins és: “Ah, che, como la picada!” Noooooooooo amigo noooooooooo. No em comparis uns pebrots del padrón o del piquillo o uns llagostins o calamars a la romana, rabes, pinxos, tigres o una no tan simple tapa de patates braves amb el descrit anteriorment.
Els embotits o fiambres com ells ho diuen també son per no il·lusionar-se. El primer que pensaràs al veure el salamini serà amb la llonganissa seca però faràs bé si ets escèptic i quan ho proves no tens al cap el nostre fuet estimat.
Sincerament, amb la carn ens guanyen, no hi ha dubte, amb el futbol, ara ens podem posar quisquillosos però amb els embotits, no hi ha color 100% espanyols, de qualsevol província.
Fins i tot el concepte de pizza canvia
Si vols pizza, ho tindràs relativament fàcil per triar-la. La gran majoria de llocs tenen la muzzarella (tomàquet i formatge), la napolitana (tomàquet, formatge i rodanxes de tomàquet), la fugazza (de ceba, només ceba) i la de morrón (tomàquet, formatge i una tira gran de pebrot escalivat).
Ara comencen a innovar i n’apareixen de més sabors però sempre amb la mateixa filosofia, tomàquet, formatge (molt) i un tall gran d’alguna altra cosa. Potser recomanaria la de palmitos, més que res perquè és diferent.
Ah, perdoneu, què que és la salsa golf? La nostra salsa rosa i potser aquí tenen raó els argentins ja que es diu que la nombrada salsa la va descobrir el químic argentí, Luis Federico Leloir quan al Glof Club de Mar de Plata va barrejar el ketxup i la maionesa.
Leoir guanyà el Premi Nobel de Química el 1970, però evidentment no per la salsa golf tot i que si l’hagués patentat potser hauria guanyat més diners que com a químic.
Si enlloc de golf, prefereixes parlar de futbol, et recomanem que primer entenguis el vocabulari: veure un partit de futbol per la tele.
Descobreix la diferència entre les pizzeries, bodegons i parrilles.
Lo bo de la pizza és que et venen talls sueltos i si vols que t’ompli una mica més l’acompanyes de fainá, una massa feta a base de farina de cigrons. I per baixar la pizza? Els més clàssics Moscato, sí senyor, moscatell amb pizza. El més habitual una botella de cervesa ben freda.
Com que el tema de les pizzeries i les pizzes porta molta discussió entre argentins i catalans, bé de fet, entre argentins i la resta del món, em fet una entrada especial: les pizzes i les pizzeries.
El bar manolo amb corbatí
Els bars típics et serveixen minutas, que és menjar ràpid de fer i de menjar, milanesas (bistec arrebossat), suprema (petxuga de pollastre arrebossada) o la versió posta, la napolitana (mila o suprema amb salsa de tomàquet, pernil dolç, rodanxa de tomàquet, formatge i orègan). Aquí entren les empanades, comprar i menjar!
Hauries de Saber:
No, no ens hem oblidat del asado i dels talls de carn, que per això també es necessita un diccionari.
Aquests són les minutes típiques, també pots trobar algun que altre bife, però generalment de baixa qualitat, i mandonguilles, canalons, etc. En alguns, fins i tot truita de patates a un preu increiblement alt. El curiós de la truita és que la “tortilla española” va amb morrón, si la vols l’autèntica truita espanyola has de demanar una tortilla de papas.
Per acompanyar les minutes van els pures de patata o carabassa, o mixto, amanida però que és només enciam, tomàquet, potser ceba i oli de girasol i vinagre del dolent o patates fregides. I aquí, amics, demaneu les papas a la provenzal, venen amb all i julivert. Però res a veure amb les que us mengeu a casa vostra, a l’Argentina ve molt julivert i all i cru, tirat pel damunt, desprès de treure les patates.
Descobreix els Bars Notables de Buenos Aires
Com a plats típics d’hivern o de dies festius tenen el locro, el mondongo madrileño (callos) o el matambre a la pizza, entre molts altres i molt bons. També podem menjar humita, blat de moro o tamals que son plats típics andins, de procedència indígena.
Vols saber què has de menjar a Buenos Aires?
Tens set
No et pensis que per beure no tingràs problemes, Per baixar tots aquests menjars t’oferiran gaseosas (refrescs) o cervesa, entre altres. Lo bo de quan vas a fer una cervesa és que solen ser d’1L i ve acompanyada de maní (cacahuets), palets salats o pochoclos (crispetes).
Si no vols 1L de cervesa (que he dir, una mica aigualida) pots demanar un porrón que seria una mitjana o si la prefereixes tirada, enlloc d’una canya has de demanar un chop. Si et mous per la zona de bars irlandesos allí ja et referiràs a una pinta. I si vas a Santa Fe, la ciutat, no el carrer, has de demanar un liso.
Ja coneixes el Fernet?
Menció a part els vins de Mendoza, La Rioja, San Juan, San Luis i Cafayate.
El postre
Els dolços per exel·lència són el dulce de leche o els alfajores. Menció a part els gelats artesanals venuts a les típiques gelateries, les quals a Espanya ja costa de trobar.
Si vols saber que és un vigilante, t’hem preparat una entrada especial de postres.
Per acabar toca el cafè, però com que aquest punt també és dels conflictius, et volem ajudar bé i hem preparat tot un desglos del cafè.
Hi ha alguna paraula que t’hagi cridat l’atenció en una carta de restaurant? Ningú ha dit que sigui fàcil menjar en un altre idioma.