• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 18, 2020

La casa de la província de San Luís es troba a la que fou la residència oficial durant 4 anys de la familia Lagomarcino, a Azcuénaga 1087, amb Santa Fe, al barri de Recoleta.

Passejar per Santa Fe és sinònim de compres però si ens hi fixem bé, podem descobrir autèntiques joeies. El Palacio Lagomarcino és una d’elles, malgrat no estar sobre Santa Fe.

Si vols descobrir altres cases d’estil art nouveau o quines opcions hi ha per Recoleta, et recomanem llegir la Ruta Completa per Recoleta.

En situació

Carlos Lagomarcino fou un empresari tèxtil italià que per demostrar el seu nivell econòmic a la societat i accedir a la burgesia portenya, va encarregar a un dels arquitectes de moda de principis del segle XX, la construcció de la seva vivenda. Aquest arquitecte fou Virginio Colombo, el mateix que va dissenyar el magnífic edifici de los Pavos Reales a l’avinguda Riadavia, els mobles del Palacio de Tribunales o a Casa Calise al carrer Hipólito Yrigoyen i fins a un total de 50 obres al país, algunes de les quals podem trobar recorrent la Ruta del Modernisme i la de l’Art Nouveau.

El Palacio Lagomarcino

La residència palau, malgrat que no segueix l’estil arquitectònic de les grans fortunes argentines com el Palacio San Martín, el Palau Ortiz Basualdo actual ambaixada de França o el que avui acull la col·lecció permanent del Museo Nacional de Arte Decorativo, segueix essent un referent de l’art nouveau argentí. Si la seva façana destaca pels querubis i la decoració sota del balcó, el seu interior i sobretot el hall principal, destaca pels seus frescos pintats a mà i per les vidrieres.

El palau es va començar a construir el 1919 i un any després, ja hi residia Lagomarcino b la seva dona i els 5 fills. Malgrat els luxes aparents del palau, van cometre un error i fou el de no posar calefacció, els radiadors que avui encara podem contemplar, eren purament decoratius. La familia no va aguantar gaire i l’any que va morir el patriarca, la seva esposa es va vendre l’edifici i es va traslladar els fills a una quinta comunal a Belgrano.

La casa va ser un consultori médic, la seu d’un banc que en va modificar l’interior posant ascensor, treient la cuina i altres canvis fins que finalment, després de ser subastada la a comprar el govern de la província de San Luís per posar-hi les seves oficines.

Hauries de saber

L’edifici es pot visitar de dilluns a divendes de les 11h a les 14h o la nit de l’Art Nouveu que, almenys el 2019 va coincidir amb la vigilia de la primavera, la nit del 20 de setembre.

Palacio Lagomarcino_Azcuénaga 1087. Visites guiades gratuïtes de dilluns a divendres d’11:00 a 14:00h. Visita 30 min.

Deixa un comentari