El km 0, des de la Plaza del Congreso és des d’on comencen les rutes nacionals que surten de Buenos Aires.
En realitat la Plaza del Congreso és un conjunt de places que es va formar per les celebracions del Centenari de la Revolución, el 1910.
Tots els detalls per la teva visita a Buenos Aires amb la Ruta Completa per Monserrat.
En situació
La Plaza del Congreso està al barri de Monserrat, al límit amb San Nicolás, però l’edifici del Congreso de la Nación, ja es troba al barri de Balvanera. Podriem dir, i sense equivocar-nos gaire, que com totes les places importants o parcs grans de la ciutat, la Plaza del Congreso va ser dissenyada per Charles Thays.
Tant la plaza de Mayo com la del Congreso, acostumen a tenir manifestacions. De fet, moltes vegades les “marchas” comencen a Congreso i acaben a plaza de Mayo.
El Congreso de la Nación
Evidentment, prioritza l’edifici del Congreso de la Nación, que és la seu del Poder Legislatiu amb les dues càmeres, la del Senat i la dels Diputats. Es tracta d’un imponent Palau d’estil italià que ocupa tota una illa. L’edifici es pot visitar gratuïtament, seguint una visita guiada. Al seu web podreu trobar tota la informació i sobretot, si les visites estan cancelades per algun acte.
El conjunt escultòric més important de la plaça és el Monumento a Los dos Congresos realitzat a Brusel·les el 1908 i innagurat el 9 de juliol de 1914. Es obra dos artistes, un Jules Lagae que va esculpir les figures, l’altre Eugenio D’ Huicque que va dissenyar la base amb granit provinent de Nancy.
El monument simbolitza l’Asamblea de 1813 i el Congreso de Tucumán de 1816, on es va declarar la Independència d’Argentina. A més a més hi ha figures al·legòriques als rius de la Plata, Uruguay i Paraná i encapçalant el conjunt, la figura de la República de bronze fosc. La República té una rama de llorer a la mà dreta i l’esquerra, recolzada sobre una eina del camp per llaurar.
Posant cara al cervell de la Revolución
En aquesta macro-plaça hi ha una estàtua de Mariano Moreno, un dels protagonistes de la Semana de Mayo del 1810. Per darrera de la figura del secretari de la Primera Junta de Gobierno, obra les ales un còndor, que simbolitza l’altura del pensament de Moreno.
L’altre polític que trobem a la Plaza és Alfredo Palacios.
Km 0
L’inici de les “rutas” argentines comença a plaza de Congreso. En aquest cas no el xafes, com passa amb el de Madrid però tampoc és fàcil identificar-lo. Heu de buscar una monolit amb la verge de Luján i un mapa de l’Argentina.. L’obra va ser de dels gerns Fioraavanti i data del 1935.
Rodin a Buenos Aires
Una de les altres estàtues importants d’aquesta zona és la rèplica de l’estàtua del Pensador, de Rodin, fosa en el mateix motlle que l’original i fins i tot amb la firma de l’escultor francès. Aquesta obra va arribar a Argentina gràcies a la gestió de Eduardo Schiaffino, el que fou el directo del Museo Nacional de Bellas Artes a principis del segle XXI.
Eduardo va anar el 1906 a Paris i al Panteó de la capital francesa va ser quan va veure, per primera vegada, l’obra d’Auguste Rodin. El 1907, Argentina, ja tenia la seva copia de bronze enplaçada en un lloc emblemàtic.
Hauries de Saber:
El Pensador no és la única escultura de Rodin que podem veure a Buenos Aires.
Vols saber on més? Deixa’ns un comentari i et contestarem al mail.
Edificis de la Plaza
A la cantonada amb Callao hi ha l’antiga ex confiteria el Molino, la planta baixa de l’edifici estava dedicada a la confiteria en si, el primer pis a les festes i els 3 soterranis a l’elaboració, a les bodegues i a la fàbrica de gel. Avui en dia només queda l’estil art nouveau de l’edifici com a mostra del que va ser. Durant el 2019 han estat restaurant i posant en valor aquest edifici d’art noueveau amb l’objectiu de tornar-lo a obrir al públic.
Al cine GAUMONT passen pel·lícules amb finançamet argentí, a preu més barat que un cafè.
L’agenda de la Biblioteca del Congreso l’has de tenir controlada. El cine és gratuït.
Els museus
A l’avinguda Hipólito Yrigoyen amb Solís hi ha la porta que ens endinsa al Museo Parlamentario “Senador Domingo Faustino Sarmiento”. Aquest museu, d’entrada gratuïta i obert de dilluns a divendres de 10.00 a 18.00 ofereix diverses exposions temporals. Per això recomanem visitar el seu web i coordinar la visita amb l’exposició que sigui del nostre gust.
Una mica més enllà, a Hipólito Yrigoyen amb San José hi ha el Museo Casa Isaac Fernandez Blanco. L’entrada al museu costa $50 però si us els voleu estalviar, podeu anar-hi els dimecres, que l’entrada és gratuïta. Per tenir tota la informació de preus i horaris, consulteu el seu web.
A l’altre costat del a plaça a la confluència entre Paraná i B.Mitre hi ha el Pasaje de la de Piedad i l’església homònima.
Un cafè a Congreso
I a l’altra punta de la plaça, a Hipólito Yrigoyen amb Entre Ríos hi ha un dels Bares Notables de la ciutat, el Victoria.
A la mateixa plaça hi ha el bar de las Madres de Plaza de Mayo, el Revolucinario. Els dimecres a les 14.30h reaitzen visites guiades. I ben aprop d’aquesta dos, podem trobar els Bar Yrigoyen i el Bar Retro, dos bons llocs per fer temps mentre esperem que comencia la pel·li del Gaumont.
La polèmica
La plaza del Congreso sempre ha sigut, històricament, lloc de campaments permanents de gent sense casa. El nivell del campament era genial, estenedors per la roba, palets per elevar els matalassos del terra i no mullar-se, cabanyes fetes de plàstic, fogons per cuinar, etc. Lamentablement, hi havia families senceres vivint-hi però almenys tenien un lloc per anomenar casa.
El govern de Macri va fer una “neteja” de la imatge de la ciutat i va desmantelar tots aquests campaments permanets que podiem trobar, per exemple també a la plaça Lavalle. A canvi, ara veus la mateixa gent dormint al carrer però només amb un matalàs, al mig de Corrientes o Santa Fe. Segons el govern, els acampats van decidir marxar per la seva pròpia voluntat. Serà veritat que prefereixes perdre un sostre, ni que sigui de plàstic, per veure les estrelles cada nit sobre un matalàs?