Com us quedeu si diem que en un cap de setmana pots anar i tornar a l’Iran des de Lleida i amb cotxe? Impossible? I si us dic que hi ha un truc i que no és un portal màgic de tele transportació? Seguiu llegint i trobareu una explicació d’allò més lògica.

Gotarta i Igüerri

Per arribar-hi heu d’anar a Pont de Suert i allí agafar la pista asfaltada que seria la continuació del carrer de Suix, atenció a les corbes tancades i empinades que us trobareu al llarg de tot el recorregut. La primera parada serà a Gotarta, un poble amb 12 habitants censats i una església dedicada a Santa Cecilia.

Després de passejar pels seus carreronets empinats, anirem direcció a Igüerri, que també forma part del municipi de Pont de Surt. A l’entrada del poble, que per Sant Joan es vesteix de falles, trobarem l’església dedicada a Sant Esteve. Tant Gotarta com Igüerri formen part de la ruta dels Barons d’Erill.

Irgo

Resseguint les corbes arribarem a Irgo, un altre petit poble del municipi de Pont de Suert, habitat per 5 persones amb l’església dedica a la Mare de Déu de les Neus. Abans d’arribar al poble, val la pena fer una parada a l’ermita de Sant Salvador de Irgo de Tor, documentada ja al s.XVII, des d’on hi ha unes vistes espectaculars de la zona.

Iran amb cotxe

Per últim, arribarem a Iran amb cotxe. El poble es troba dalt de tot d’un turó des d’on es pot dominar tota la contrada i a l’entrada ens trobem amb l’església romànica dedica a Sant Climent.

Iran, en basc, significa poble gran i Irgo, poble petit. L’etimologia dels noms ens pot donar una idea de la importància dels pobles en el passat però actualment, de tots dos, tot i que pràcticament no tenen habitants, potser tindrà més futur Irgo, ja que hi han construït una zona de segones residències.

Si seguim per la carretera arribarem a la L-500, des d’on podrem visitar els pobles de la Vall de Boí tot fent ruta per Castilló de Tor, Llesp i Cardet i descobrir Barruera, Durro i Erill la Vall, així com Boí i Taüll.

Així és com podem anar a Iran amb cotxe.

Deixa un comentari