• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 16, 2020

La ruta més completa per un dels barris que comencen a sortir a les guies.

La calle Lanín i la indústria de Barracas.

Descobreix com pots aprofitar el dia després d’anar a la famosa Calle Lanín amb aquesta ruta completa per Barracas.

Què fer i visitar per Barracas

En situació

Fins fa poc, Barracas no sortia en cap guia de turisme i menys en cap blog. Ara, la ciutat de Buenos Aires ha començat un programa de turisme per posar en valor altres zones de la ciutat, a part dels barris cèntrics. Barracas ha tingut la sort o no, de ser un dels que més cuiden.

No és per menys, aquí trobem una de les zones més veïnals de Buenos Aires, arquitectura industrial i fins i tot, algun que altre fantasma. Amb aquesta ruta completa per Barracas, volem ajudar-te a ser un turista no guiri per Buenos Aires.

Barracas és un barri de la zona sud de la ciutat, veí de San Telmo, La Boca, Constitución, Parque Patricios i Nueva Pompeya.

Els seus límits són la Avenida Regimiento de Patricios, el Riachuelo, que el separa de Avellaneda, ja a provincia; Zavaleta, Miravé, Velez Sarsfield i l’avinguda Caseros.

Breu història per parlar al bar

El nom del barri prové de les barraques que es van construir al costat al rierol, el Riachuelo, a finals del s.XVIII.

En temps de la colònia, aquesta zona estava a tocar del port, on es carregaven els productes que anaven cap a Espanya. El 1872 es van instal·lar els Mataderos del Sur o Mataderos del Alto on es mataven els animals que s’exportaven a Europa. Tots els residus dels escorxadors anaven directament al riu.

Barracas unia el port amb el centre de la ciutat i per això hi havia moltes de les cases de les famílies adinerades de l’època. La febre groga de finals de s.XIX va fer que aquestes famílies es traslladessin a la zona nord de la ciutat, a Belgrano, Recoleta, Flores, etc. on hi tenien les cases d’estiueig.

Així que a tota la zona sud, com San Telmo, La Boca i Barracas es va quedar la classe treballadora. Aquesta classe social estava formada pels immigrants que arribaven al país en nusca de noves oportunitats, principalment espanyols de Galícia i italians de Gènova. Les cases dels rics es queden per llogar i moltes d’elles es transformen en conventillos, és a dir, moltes habitacions i moltes d’elles ocupades per diverses persones a la vegada.

Què visitar per Barracas

Per l’avinguda Montse de Oca és per on trobarem moltes de les cases que formaven part de la burgesia porteña i també moltes de les fàbriques que avui en dia, formen part del paissatge del barri.

La zona industrial del sur

Durant l’època de Perón, que es fomentà la indústria nacional, Barracas es va transformar en una de les zones més industrialitzades de la ciutat per tenir a prop el Riachuelo, així podem veure encara avui els edificis de l’antiga fàbrica tèxtil Piccaluga, la fàbrica de xocolata de El Águila, la de galetes Canales o la Bagley o la de yerba mate de Cruz de Malta. També destaca la Fabrica Argentina de Alpargatas, sobre l’avinguda Regimiento de Patricios.

Descobreix Buenos Aires a través de les seves fàbriques seguint la Una ruta per l’arquitectura industrial pels barris del sud

Avenida Montes de Oca

Sobre l’avinguda Montes de Oca hi ha la capella de Santa Lucia que originàriament estava ubicada als actuals carrers Sarmiento i Montevideo, però el 1783, María Josefa de Alquialeta la va fer traslladar a la seva quinta de Barracas. a casa va desaparèixer però l’església s’ha quedat. Aquesta avinguda és el carrer principal del barri, amb les botigues, igual que a finals del s.XIX era el lloc de residència de les families, on hi tenien les cases o quintes.

Una de les que queden és el Palacio Díaz Vélez, de Eustoquio Díaz Vélez, a Montes de Oca al 110. Montes de Oca, que s’anomenava Calle Larga era el nexe entre el centre de la ciutat i el Riachuelo, per això també hi havia moltes pulperías, els bars de l’època.

Museus de Barracas

A l’avinguda Velez Sarfield 563 hi ha el Museo de Ciencias Naturales de Especialidad Zoológia Médica i a California al 2000 el Museo de la Balanza.

Església Felicitas

El 1937 es va inaugurar la plaça Colombia amb la base del pal de la bandera ragalada per la ciutat de Bogotá. Als voltants de la plaça hi ha la Iglesia Santa Felicitas, al lloc on hi havia la quinta del comerciant espanyol Martín de Alzaga. El fill d’aquest, Martín, es va casar amb Felicitas Guerrero però aquest morí als 26 anys, deixant a la jove vídua amb una gran riquesa.

Felicitas va seguir freqüentant les festes i salons de l’alta societat i rebutjant pretendents. Un d’ells, Enrique Ocampo, no va acceptar el rebuig i es va presentar a la quinta de Felicitas. El jove va va disparar un tret, ferint a Felicitas de mort i ell es va suïcidar.

Els pares de Felicitas van fer construir aquesta església, el 1875, obra de Ernesto Bunge, amb estàtues de marbre de carrara de Felicitas, Martín i els seus dos fills que havien mort de nens. Felicitas està enterrada a l’església.

El motiu pel qual tothom visita Barracas

La zona més de moda del barri és el carrer Lanín, i que no podia faltar en aquesta ruta completa per Barracas. Des de que el 2001 l’artista Mariano Santa María, que té el seu taller al número 33 d’aquest carrer, va pintar amb colors primaris les façanes de les cases del carrer.

Més edificis, monuments i racons imperdibles

A l’avinguda Martín Caseros, al 584 hi ha una placa que recorda que en aquell solar hi havia la casa de l’almirall Guillermo Brown, la rèplica de la qual es troba al barri f4de La Boca.

Entre els carrers Pedro de Mendoza, Vélez Sarfield, Australia, Vieytes, Brandsen i Herrera hi ha el Districte de Disseny, amb la intenció de crear un pol de tallers de producció i disseny.

Extra Extra: GRATIS

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Aquest barri no és dels que més explorats tenim. Encara ens queda molt per descobrir, sobretot la part per damunt de l’autopista. Ens ajudes, deixa’ns comentaris que ens permetin millorar l’informació d’aquesta ruta completa per Barracas.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari