Si sortim de Pont de Suert i agafem la carretera local L-500 ens trobem amb un seguit de pobles que pertanyen al municipi de Pont de Suert, a la comarca de l’Alta Ribagorça i a la provínciade Lleida. Tots aquests pobles esten lligats entre ells per la història, les costums i l’arquitectura. Així que la millor manera de descobrir-los és fent una ruta d’un matí.

Castillo de Tor

Castillo de Tor és el primer poble que ens trobem, sortint de Pont de Suert i el més petit de tot, amb només 9 censats. Temps enrere, aquest era un dels pobles més importants de la vall i per això s’hi va edificar un castell, del qual en queda ben poca cosa, a part del nom del poble. Aquest castell data de principis del s.XI. Als afores del poble, després de travessar un pont medieval, arribarem a l’ermita del Remei.

Llesp

El següent poble és Llesp que compta amb una cinquantena d’habitants.  A la plaça del poble hi trobem l’església parroquial dedicada Sant Martí, que té un estil romànic però no 100%. Un dels dies claus per visitar Llesp és quan es realitza la baixada de Falles.

De fet, des de la plaça major es pot pujar al Faro fallaire seguint les indicacions del Camins de Foc. Des de Llesp també es pot recorre una part de la Xarxa Natura 2000, la ruta de Salencar de Llesp, un bosc de ribera des d’on diversos miradors i passarel·les podrem contemplar la natura.

Cardet

Desviant-nos de la carretera principal i seguint una carretera de corves, arribarem a Cardet que és un poble amb poc més d’una desena d’habitants. Com en els altres pobles de la Vall, l’economia de Cardet està centrada en la ramaderia de transhumància. Cardet, com Llesp, depenien en el seu moment de Castilló de Tor. Fins i tot es creu que a principis del s.XI tenia un Castell, del qual no en queda res. Cardet forma part de la ruta del romànic, gràcies a la seva església del s.XI dedicada a la Mare de Déu i el poble, en el seu conjunt, està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Les dues festes majors del poble se celebren per la mare de Déu d’Agost i al 8 de setembre.

Tots aquests pobles són molt petits, si voleu passar la nit al vostre aire, millor aneu a Erill la Vall o a Barruera.

Seguim per L-500 però canviem de municipi, passem del Pont de Suert al de la Vall de Boí i recorrem tres dels pobles insigna de la vall.

Barruera

Barruera és el poble cap de municipi de la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça, a Lleida, que té uns 200 habitants. Barruera va ser un poble sota la jurisdicció del comte de Pallars Sobirà Artau, el qual el va bescanviar amb el comte del Pallars Jussà Ramon V, juntament amb Erill i altres. L’església parroquial està dedicada a Sant Feliu, data del s.XI i forma part del grup d’esglésies del romànic. Per dins del poble ens trobem amb la petita església de Sant Salvador.

Al carrer principal, que forma part de la L-500 hi ha l’oficina d’informació i turisme de la Vall. Des de Barruera es poden fer un seguit de rutes, com per exemple, anar al Salencar de Barruera, al Faro o altres pobles, seguint els camins de transhumància. Les seves festes majors se celebren l’1 d’agost, per Sant Feliu i 23 de juny, quan es celebra la baixada de falles.

Durro

Durro, que pren el nom del riu, té uns 95 habitants. Al poble hi destaca l’església romànica parroquial de la Nativitat, amb el seu campanar de base quadrada i el porxo arcat, que data del segle XII. Seguint un camí de muntanya, s’arriba a l’ermita de Sant Quirc, també del s.XII i també declarada Patrimoni de la Humanitat. Per Sant Joan celebren les falles del poble.

Erill la Vall

Erill la Vall té uns 90 habitants però molta història al darrera. Aquest poble va ser passat de mans dels comtes del Pallars Sobirà als del Pallars Jussà, a principis del s.XI La joia de la corona és l’església romànica de Santa Eulàlia del s.XII i el seu espectacular campanar de planta quadrada i sis pisos d’alçada.

El Centre Romànic de la Vall de Boí també es troba a Erill. Des d’Erill hi ha moltes rutes per descobrir el Barranc d’Erill i pot ser perfectament el poble on fer campament base si volem recórrer la vall, ja que no és tan turístic com Boí o Taüll, ni tan gran com Barruera.

A Erill hi trobem un parell de restaurants i allotjament i a més a més, si volem dormir amb la furgoneta, hi ha dos pàrquings, el de l’entrada del poble, just on acaba la L-502 i el de dalt, a la plaça del Tarter, que hi arribareu travessant el poble i on hi estareu més tranquils. El 10 de juliol celebren la Festa Major i és el dia que realitzen la baixada de les falles.

Quin és el teu poble preferit de la Vall de Boí?

Deixa un comentari