Les ruïnes del castell, l’espectacular portalada de l’església i un bon esmorzar són els motius ideals per fer una parada a Sarroca de Lleida, al Segrià.

Sarroca de Lleida és un municipi del Segrià, a la província de Lleida amb 363 habitants, censats el 2019. Segons Idescat, 200 són homes i 163 dones, dels quals 32 són nens i nenes menors dels 15 anys, 202 persones comprenen la franja dels 15 als 64 anys, 93 tenen menys de 85 anys i els 36 restants, superen els 84 anys.

que visitar a Sarroca de Lleida Segria

La climatologia de Sarroca de Lleida fa que sigui una terra favorable pel cultiu de l’olivera. De les 2.618 hectàrees conreables, el 2009, 1.119 estan dedicades a aquest cultiu, 1.113 als cereals de secà i només 378 als fruiters, principalment, ametlla.

La cria de bovins i porcins és el principal motor de la ramaderia amb 1.717 i 15.739 caps, respectivament.

Sarroca de Lleida és un poble del Segrià Sec però amb molt valor, has vist les vistes des de les ruïnes fotogèniques del seu castell?

Tot el que pots visitar de la comarca amb la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

El poble de Sarroca de Lleida va creixer al voltant del castell, d’origen àrab. Durant els segles XIII i XIV es va repoblar el territori i arreglar el castell, liderat per Francesc de Santcliment.

Els Santcliment que també eren senyors d’altres poblacions, com Alcarràs, van vendre’s la baronia de Sarroca i Llardecans a Josep de Castellvell, senyor de Maials, el 1618.

castell de sarroca de lleida segria

Posteriorment va ser part de les terres dels Bassecourt, els barons de Maials, els quals van afavorir l’expansió de l’olivera.

Què visitar a Sarroca de Lleida, al Segrià

Sarroca de Lleida creix a la falda del turó encapçalat per les restes del castell del segle XIII. D’aquest castell en queda la torre, d’època gòtica i alguns dels murs del basament, que són més antics, es creu que es pot arribar a remuntar a l’època romana.

segria sec detalls

Els casals més senyorials els trobem a la plaça Major, on també hi ha l’església parroquial de Santa Maria de Sarroca, d’estil gòtic, amb una façana exepcional.

Com a molts pobles de zones de secà, Sarroca de Lleida tenia una zona de safareig públic. Actualment encara es conserva els últims que van construir a principis del segle XX, format per quatre cossos, un per esbandir la roba, dos per rentar amb sabó i un quart per les borrasses. També molts d’aquests pobles tenien una basa comunitària per emmagatzemar l’aigua de les pluges.

Pels camps del voltant s’hi poden trobar cabanes de volta construïdes amb pedra seca.

torre de la senyora sarroca de lleida

A la sortida del poble, es veu desde la carretera C-12, hi ha la construcció coneguda com la Torre de la Senyora. Però no em trobat informació ni per internet ni en cap cartell, pròxim al lloc.

El paisatge de Sarroca de Lleida

Part del municipi de Sarroca de Lleida forma part de l’espai natural protegir d’Utxesa, una zona amb un alt interès ornitològic, afavorit per l’embassament. Aquest espai natural atreu una gran diversitat d’ocells aquàtics i ofereix unes característiques màgiques a la plana lleidatana.

Tots els municipis pròxims al pantà d’Utxesa comparteixen característiques de paisatge i per això, des de l’Observatori del Paisatge s’han catalogat com a Secans d’Utxesa, un límit entre el paisatge fluvial pel Segre i els seus afluents i el paisatge garriguent.

ruta per sarroca de lleida

Per tal de posar en valor el seu paisatge i productes, Sarroca de Lleida s’ha unit amb els altres pobles del Segrià de característiques garriguenques en el que han anomenat  el Segrià Sec.

Quan visitar Sarroca de Lleida

La festa major gran es celebra el 15 d’agost, per la Mare de Déu i la d’hivern, cau el 17 de gener per Sant Antoni.

Al web de l’ajuntament de Sarroca de Lleida, al Segrià, trobaràs tota la informació dle municipi per coordinar la teva visita amb les activitats culturals.

sarroca de lleida segria que visitar

Quin racó és el teu preferit de Sarroca de Lleida? T’agarada aquest poble del Segrà?

Deixa un comentari