Quanta gent es pensa que per viatjar s’ha de gastar? Aquí t’expliquem alguns trucs per viatjar, que t’ajudaran a mantenir el teu pressupost ideal.
T’avisem abans que segueixis llegint. Ens ha quedat una entrada molt llarga. Però això és bo, no? És que expliquem molts trucs i et donem molts consells. Per tant, agafa paper i boli (o el que sigui amb el que anotis) i ves fent per etapes. És més, guarda’t aquesta entrada, perquè mentre viatgis, et farà falta, sobretot si estàs buscant trucs per un viatge motxiller de baix pressupost.
Quan vam fer el viatge llarg d’un any per Àsia, molta gent es va sorprendre quan en tornar els vam dir que havíem gastat 4.000€. És a dir, uns 340€ per mes i per persona, menys del que costa un lloguer a Lleida i fins i tot, menys del que es gasta de mitjana en una escapada de 3 dies.
Com ho vam fer? Avui t’expliquem alguns dels trucs per viatjar i no gastant tant. Alguns són trucs motxillers i d’altres són trucs que pot utilitzar tothom.
Trucs fueters per viatjar per tots els gustos. Practica el Turisme No Guiri
A ningú ens agrada pagar de més i a tothom ens agrada aconseguir coses més barates, veritat? Estàs de sort, perquè aquí t’expliquem tots els trucs fueters i consells que sabem per viatjar més barat.
Per cert, tots els trucs i consells que us expliquem aquí, els hem “tastat”, els hem posat en pràctica. Alguns els havíem llegit i d’altres, els vam pensar sobre la marxa. Al llarg d’aquesta entrada us anirem posant a link a altres entrades on parlem més concretament d’algun truc per viatjar, per tal de fer-ho més comprensible.
En situació
Per parlar de trucs per no gastar tant viatjant, s’ha de separar en 2 aspectes. El primer és si vas de motxiller fent un viatge llarg o si estàs fent una escapada de cap setmana. Aquí ja tindràs el primer problema, que és el temps. Ja que a poc temps, menys temps per buscar.
Hauries de Saber:
O temps o diners
La segona categorització que farem és si vas per països d’Àsia, sobretot del sud-est asiàtic, i Sud-Amèrica o si vas per Europa. A Europa molts preus estan fixats i no es pot negociar. Per contra, al sud-est asiàtic i a alguns llocs de sud-americà, és més fàcil trobar ofertes si vas cara a cara, que si ho portes reservat en antelació.
Per tant, dit això, pensa que no tots els consells serviran a tot arreu. Si tens qualsevol dubte, deixa’ns un comentari.
Tampoc cal que utilitzis tots els trucs per viatjar, aprofita aquells que et vagin bé, quan i on et vagin bé.
Els tres trucs generals per viatjar
Si ja estàs acostumant a fer viatges motxillers i de baix pressupost, segurament aquests 3 consells et semblaran lògics. Però no per això els deixarem de comentar, a alguns amics nostres, algun d’aquests consells els ha sorprès.
Comencem pel segon truc, perquè serà la manera més directa d’entendre el primer consell. El segon consell general que us donem és estalviar-se els intermediaris. Pensa-ho bé, què produeix un intermediari? Res, només posa el seu temps a la teva disposició. Per tant, tot el que et gestioni, t’ho cobrarà de més.
Entenem que hi ha gent que per por, desconfiança, falta de pràctica, etc. li és més còmode accedint a un intermediari que a passar temps esbrinant per lliure.
Per tant, el primer truc general que has de tenir en compte per no gastar tant viatjant, és que li has de dedicar temps. D’una manera o d’altra, has de passar temps preguntat al lloc quan arribis, buscant a internet, etc. Ja sigui abans del viatge, buscant informació, les millors ofertes, trucs, etc. com durant el viatge, caminant i anant a preguntar els preus dels allotjaments pel teu compte.
Els 3 consells: temps, fes-t’ho tu i no corris.
També mentre viatges, hauràs de passar temps fent dit, caminant per no gastar en transport local, quedar-te algun dia més perquè et surt més a compte que pagar la diferència del cost en el bitllet d’avió, etc.
El tercer consell va relacionat amb tot plegat, viatja curt, lent. Aquí t’has de fer una pregunta existencial com a viatger: Per què viatges?
Per cert, si has de preparar un viatge llarg, no t’atabalis amb l’organització mil·limètrica al detall, ja aniràs fent sobre la marxa. Deixa’ns un comentari i t’explicarem com ho vam fer nosaltres.
Si viatges per posar xinxetes al mapa, saltat aquest apartat.
Si viatges per aprendre, conèixer i experimentar, quina diferència hi ha entre dir que has estat en 5 països en un mes com dir que t’has recorregut un país en un mes? Ja t’ho diem nosaltres, la diferència més important, econòmicament parlant, està en el teu pressupost. Fent viatges curts, estalviaràs moltíssim en transport.
Els trucs per viatjar: Transport
Ja que t’hem parlat del principal truc per estalviar en transport, saltar-se els intermediaris.
Sobretot a molts hostels del sud-est asiàtic tenen una xarxa de transport de furgonetes amb altres allotjaments. Aquestes són molt còmodes perquè et passen a buscar pel teu hotel i et deixen al següent, però és clar, tot puja una mica de preu. Tornem a repetir: comoditat vs diners.
No tinguis por si no coneixes l’idioma o el país.
Nosaltres, per exemple, a Mongòlia portàvem una llibreta on hi escrivíem on érem, on volíem anar i un dibuix d’un autocar amb dos rellotges i el símbol dels diners. A les estacions de trens sempre van entendre que volíem. És a dir, saber l’horari de sortida, d’arribada i el preu per al viatge en concret.
Has de tenir present una cosa: com es mou la gent del país? I a partir d’aquí, integrat, practicant el Turisme No Guiri.
A continuació t’expliquem altres trucs i consells per estalviar diners en el transport i que pots aprofitar, ja vagis de motxiller com no.
Els trucs del transport per a tothom
El més lògic és viatjar de nit. Molta gent et diu: si el teu viatge dura 10h, el truc lògic és viatjar de nit i aprofitar per dormir a l’autocar o al tren. Sí, és clar, lògic. Però si també em dius que faci viatges “lents”, com s’entén això?
Truc fueter: itineraris estrella
Tenim un consell perquè les dues opcions siguin compatibles: itineraris estrella. Què volem dir amb aquest concepte que ens hem inventat? Doncs que imagina que vols fer una ruta per Espanya: de Catalunya a Andalusia, d’allí a Galícia, d’allí a València i després passes per Madrid. En resum, fent viatges que durin més temps, i si això vol dir anar de punta a punt del país, doncs vas de punta a punta del país per fer viatges llargs i poder-ho fer de nit. La contra: bé, mediambientalment no seria l’opció més amigable.
Així ho vam fer al Japó i et mostrem l’exemple.
Si no vols fer això, perquè només estàs veient una zona petita del país o perquè no vols “contaminar” tant, tenim una altra proposta.
Un altre consell que molta gent es perd pel camí. Busca trens, autocars i avions que surtin o arribin de matinada. Normalment, a causa d’aquests horaris incòmodes, els bitllets acostumen a ser més econòmics. Sí, és clar, però has de pagar una nit d’hotel per dormir només unes hores. Segur? Per què? Dorm a l’aeroport o l’estació de sortida o d’arribada. No passa absolutament res, ningú et dirà res.
Aquí és quan es nota una professional del motxiller de baix cost: treu l’aïllant, estira’l a terra i dorm. Moltes més còmode que clavar-te el reposa braç de la cadira. Aquest truc també l’hem provat a moltes estacions i a molts aeroports, de diferents països.
Hauries de Saber:
Dorm a l’aeroport o a l’estació, dificilment et diran alguna cosa.
Al 90% de llocs no et diran res. Hi ha alguns aeroports, com el de Barcelona, que cap allà a les 5.00am et vindran a despertar i et diran que ja no pots estar més estona estirada perquè comença l’activitat. Doncs, cap problema, reculls les teves coses i ara sí, busques una cadira i adoptes la posició menys incòmoda que et puguis imaginar.
El nostre itinerari per la Xina, va ser així. Distàncies curtes, però amb trens que sortien de matinada, així podríem dormir a l’estació de sortida. I t’ho expliquem a: Com dormir gratis a les estacions de trens de la Xina.
Fins i tot vam fer campament base a l’aeroport de Bangkok, a Tailandia.
Hauries de Saber:
Trucs per no gastar en els principals punts d’entrada a Bangkok
I la motxilla? A la majoria dels llocs les pots deixar a taquilles i si no, negociar amb algun local, però això ho veurem més endavant, quan parlem del dormir.
Un altre truc per viatjar i estalviar diners en el transport és buscar les alternatives al transport convencional.
A part de les pàgines oficials de transport, ara també has de tenir en compte, alternatives com el BlablaCar. Això és el que fèiem tots els estudiants per anar a Lleida a Barcelona, entre els coneguts, ho recordes? Doncs ara és una aplicació que et posa en contacte amb gent que farà el mateix trajecte que tu.
Hi ha llocs, sobretot del sud-est asiàtic i per sud-america, que depèn del teu color de pell, el preu del transport pujarà. Per tant, aquí el que has de fer, una vegada més, és preguntar a la gent, abans d’arribar a l’estació, quan val el bitllet. Una vegada vagis a l’estació i t’intentin estafar, negocia i negocia. La clau és deixar-los clar que no tens por de perdre aquell transport i que si cal, canviaràs de destí.
Encara tenim pendent explicar la nostra experiència “il·luminadora” per arribar a Butik Lawang, a l’illa de Sumatra a Indonèsia. Creiem que aquell dia vam obtenir la matrícula d’honor. Mentre us deixem: Anar a Bali: entrar i sortir de Bali com un local.
Abans de comprar el vol, si tens flexibilitat de dates o destí, pots utilitzar les pàgines web que et fan la cerca oberta. Així pots buscar el destí més econòmic o viatjar els dies més barats.
Per cert, molts autocars de molts països del món, tenen l’aire condicionat súper fort. Puja alguna cosa per tapar-te. Ja et diem ara, que tapar-te amb les cortines, no és la millor solució!
Els trucs motxillers del transport
L’opció més fàcil és fer dit. Aquí hi ha pàgines i pàgines i blogs especialment dedicats que en parlen i molta gent que ha dedicat la filosofia del seu viatge en fer dit. Per tant no entrarem gaire en aquesta part. Només direm 3 coses.
- La primera és que fer dit requereix temps i paciència.
- La segona és que qui t’aixequi de fer dit, no és el teu taxista. Per tant, interactua i sobretot, sobretot, no t’adormis!
- La tercera és que particularment, nosaltres no faríem tot un viatge amb aquesta filosofia. Per una part, t’estalvies en transport, però per l’altra has de pagar l’allotjament.
Una cosa molt positiva de fer dit és l’opció d’interactuar amb la gent. Encara que no coneguis l’idioma, és igual. A nosaltres ens ha parat, per exemple un coreà que no tenia ni idea de francès i vam acabar a dormint a casa d’un tailandès, després de què ens parés per fer dit, el qual tampoc entenia gens d’anglès.
Aquesta història del tailandès s’ha convertit en una de les nostres Històries per Dormir Tranquil·lament: una estranya barbacoa de Tailàndia.
Però tampoc us penseu que viatjant en transport públic fareu interacció, eh? Per exemple, a la Xina, sereu els reis del tren. El mateix us passarà a Myanmar i fins i tot a Mongòlia, també aixecareu passions, o com et penses que vam tastar empanada de cavall i vam aprendre de la vida de Mongòlia? Doncs durant un viatge en autocar.
Ja que estem parlant del dit, aprofitarem per donar-te alguns consells, que nosaltres vam aprendre sobre la marxa. Sort que no volíem parlar-ne gaire, veritat?
- Porta aigua, mai saps l’estona que estaràs i possiblement, no hi hagi ombres.
- Porta alguna cosa per compartir amb qui et pari, unes galetes ja està bé.
- Intentar parlar, ni que sigui amb gestos, però pensa que s’hi t’ha parat és perquè té curiositat.
- Posa’t en un lloc que sigui fàcil de veure’t i que sigui fàcil de parar. Moltes vegades la gent et veu i uns segons després reacciona. Uns segons després, en vehicle, són uns metres després. Per tant, que darrere teu hi hagi una zona gran i sobretot segura per parar.
- Una vegada et parin, confirma sempre la direcció i deixa clar que és un “servei” gratuït. Que després no hi hagi embolics.
- Un bon lloc per fer autoestop és a les sortides de les estacions de servei o gasolineres.
- Si el teu destí és massa lluny, posa un destí més pròxim. Per exemple, si vols anar de Barcelona a Zaragoza, posa Lleida. Moltes vegades, la gent més de 2 hores amb una persona que no coneix, ho veu com una cosa impossible. I si no hi ha feeling? Potser tens sort i la persona que et para, va realment més enllà de Lleida.
Si no tens algun dubte, deixa’ns un comentari i et contestarem sens problemes. No ens volem quedar cap secret, però no voliem fer aquesta entra extra llarga.
Els aeroports i algunes estacions de trens i autobusos
Ara que ja hem parlat de com estalviar diners en el tema del transport, aprofitarem per donar-te alguns trucs en els “edificis dels transports”.
El primer consell, precisament, es ves i torna de l’aeroport o estació amb el transport públic. Potser no és el més fàcil de trobar, ni el més ràpid per arribar al lloc, però aquí també tens dues opcions.
Fes primer una cerca per internet, per blogs i anota tot allò que et pot ser útil. El segon consell és força clar, però algú ho ha de dir, ningú et persegueix! Per tant, pren-te el teu temps per informar-te a l’aeroport o a l’estació. No t’atabalis amb el ritme que hi hagi.
La majoria dels aeroports i moltes estacions tenen fonts d’aigua, per tant, no cal comprar la botella. A més a més, en alguns països, sobretot d’Àsia, aquestes fonts també tenen aigua calenta. Quan parlem de l’apartat de menjar, ja entendreu perquè és tan important l’aigua calenta.
Truc fueter: aprofita el paper de bany, el sabó i l’aigua calenta.
Per cert, el truc molt motxiller d’aquí és que aprofitis si hi ha paper de bany i sabó per fer una mica d’estoc. Sí, cutre, però quan estàs fent un viatger motxiller a baix pressupost, tot cèntim suma. T’ho explicarem més endavant, a l’apartat de dormir.
Per últim, ja ho hem dit, però és que ens sembla super important: si el teu vol surt a mitjanit o arriba de matinada, dorm a l’aeroport. No passa absolutament res.
Els trucs per viatjar: l’assegurança de viatge
La pregunta del milió, fa falta una assegurança? La resposta correcta: depèn! La veritat és que és d’aquelles coses que fins que no et fa falta, et sembla una ximpleria gastar diners.
La nostra experiència ens diu, almenys per l’Àsia o l’Argentina, que atendre’t, t’atendran a tot arreu, però potser hauràs de pagar. En canvi, si tens assegurança, no et caldrà tocar la butxaca o si pel que sigui, has de pagar en metàl·lic, després t’acostumen a tornar els diners.
Nosaltres vam fer un viatge llarg d’un any i no vam portar assegurança per tot el viatge, només per aquells països que era obligatòria.
Hi ha països, com Rússia o la Xina que t’obliguen a presentar una assegurança de viatge per sol·licitar la visa.
Truc fueter: aprofita la setmana del Black Friday.
Si t’interessa, IATI Seguros i Fuet i Mate tenim una col·laboració on podràs gaudir d’un 5% de descompte en la teva tria. Et serem honestos, nosaltres ens quedem una comissió d’aquesta col·laboració, però a tu no et costa més diners, és més, t’estalvies un 5%! Clar exemple de win-win.
Fes click a la imatge següent i et dirigirà directament a la pàgina d’IATI, d’allí pots escollir l’assegurança que millor compleixi les teves necessitats.
Si vols assegurar el tir, tens IATI Seguros, una companyia que ofereix diverses opcions d’assegurança, segons el teu perfil. IATI té tres avantatges respecte a d’altres assegurances, una és que pots contractar l’assegurança quan ja estàs de viatge. Això és molt útil en viatges llargs, perquè potser no vols assegurança per a tots els països, només per aquells que t’obliguen. A més a més, tenen atenció 24 hores i en castellà, cosa que s’agraeix per no tenir confusions. I avui en dia, tenen una assegurança integral per la COVID.
Hauries de Saber:
Tens un 5% de descompte a la teva assegurança de IATI Seguros amb Fuet i Mate.
A més a més, tenen molts tipus d’assegurances, ja sigui per viatges llargs estil motxiller, com per escapades
Els trucs per viatjar: Menjar
Els trucs per viatjar relacionats amb el menjar són molt lògics i fàcils. La veritat és que no teníem pensat posar-los, però hem vist que molta gent fa bandera de coses tan simples com: cuina al hostel. Així que, vist això, també volem jugar en aquest apartat.
Si, és clar, cuina al hostel i busca receptes fàcils, de pocs ingredients i econòmics. Tampoc cal que mengis cada dia pasta, però tampoc cal que et facis una paella de marisc. Algunes de les nostres receptes bàsiques són: pasta amb tomata i tonyina (o carn), col a la paella amb patates bullides, pollastre amb pastanaga i tomata, truita de patates, arròs a la cubana, entre d’altres. Però com veieu, tres o quatre ingredients. I sobretot, ingredients dobles, és a dir, que si un ingredient no l’acabo a una recepta, l’utilitzo en la següent.
Lligat al cuinar al hostel, també t’aconsellem agafar una carmanyola o tupper de plàstic. Així podràs cuinar i emportar-te el dinar. No et preocupis per tastar el menjar local, si estàs diversos dies, pots combinar les dues opcions.
Truc fueter: agafa una carmanyola
A més a més, avui en dia, molts restaurants o locals de menjar, et preparen el menjar per endur o si et sobra, també te’l pots endur. Els envasos que utilitzen no són gaire bons i si ho poses a la motxilla…lio que te crio. Fes anar el teu envàs que sempre serà més segur. Ah, mira, i a sobre més sostenible! Així contrarestes el punt de l’itinerari estrella.
Els trucs del menjar per a tothom
Si estàs d’escapada curta o no tens ganes de posar-te a cuinar i vols menjar de restaurant. L’opció encara és més evident: menja on vegis gent del país menjar. Evita tots aquells llocs recomanats per les guies de turisme. Camina una mica, passeja tranquil·lament, mira la carta abans d’entrar. En cas que estigui a dins, la demanes abans d’asseure i si els preus no t’agraden, amablement et retires.
En el tema del menjar, nosaltres som dels que tenim la filosofia que menjar és cultural. A Espanya es menja porc i per algunes religions està prohibit, a Argentina devoren vaques i pels hinduistes és un déu i a Lleida mengem caragols des de ben petitons. Per tant, menja el que es mengi en aquell país.
El tema economia del menjar, també depèn molt de si viatges per Europa o per Àsia. Als països del sud-est asiàtic el menjar és molt barat, no hauries de pagar més d’un dòlar. En canvi a Europa, no ho és tant. Per tant, aquí el que pots fer, és dinar d’entrepà o alguna cosa ràpida i econòmica i a la nit entaular-te.
Un altre truc per viatjar, relacionat amb el menjar, és aprofitar els menjars dels supermercats. Ara, cada vegada més, els supermercats venen menjar cuinat o envasat. A més a més, molts supermercats tenen fins i tot una secció per menjar allí mateix, amb microones i coberts. Això ho hem vist en ciutats tan allunyades com Osaka, al Japó o Barcelona, a Catalunya.
Hi ha països, com al Japó, on a partir de certa hora a la tarda, fan descomptes al menjar. A 3 trucs per viatjar pel Japó que pot utilitzar tothom, t’expliquem com perfeccionar aquest consell.
El consell que et podem donar relacionat amb el menjar és que t’acostumis a menjar una mica de picant. El picant, en quantitats moderades, afavoreix les digestions, ja que és antisèptic i antibacterià.
Atenció als cafeters: emporteu-vos un termo on posar aigua calenta i utilitzeu la tapa per fer-vos un cafè instantani. O un te. I si aneu al Vietnam, compreu-vos la cafetera típica, que sabeu què? Serveix com a cafetera de viatge!
Ah, i no pagueu pel sucre! Agafeu-los dels McDonals on hi entrareu per dormir, però no avancem coses.
Els trucs motxillers pel menjar
Repetim, agafa una carmanyola. Aquest truc motxiller per viatjar té molt més sentit en viatges llargs que curts. No te’n penediràs mai. Si et pesa, agafa un tupper de plàstic, dels que es tanquen bé.
El consell per evitar que se t’obri per la motxilla és posar-lo dins d’una bossa. Evident, no? Però tenim la versió millorada. Obra el tupper, posa la bossa i tapa el tupper. Ara, amb la bossa fes una bola i tanca-la. S’entén? La tapa enganxa la bossa. D’aquesta manera si vessa una mica, sempre es queda dins del tupper.
Si vas de motxiller amb pressupost molt baix, et recomanem comprar noodles dels instantanis saboritzats. Una vegada més, evita les marques famoses. Per Àsia és molt fàcil trobar-los i per Europa, ara, ja també. Per exemple a Lleida els trobaràs als super-pakis i a Stuttgart als xinesos. La versió més econòmica d’aquest noodles són els que no porten l’envàs per l’aigua. Aquí torna a entrar en joc la nostra amiga la carmanyola.
Hauries de Saber:
No tindràs problema per trobar aigua calenta
I l’aigua calenta? Un lloc és a les estacions de trens, autocars o aeroports, recordes que n’hem parlat? Una altra opció són les convenience store com els 7 eleven que te’n donaran sense haver de comprar res o els compres allí els noodels. A nosaltres també ens ha funcionat demanar-ho als restaurants, per exemple, a l’aeroport de Londres, vam anar a un restaurant d’allí amb el tupper i ens el van omplir d’aigua sense demanar-nos res. Per Indonèsia o altres països del sud-est ens posaven l’aigua al termo.
A més a més, els noodles instantànies no pesen gens com per tenir un “per si a cas” a la motxilla i si acampes, sempre són una opció per sopar.
I un truc que ens van ensenyar a Indonèsia és que també estan bons sense aigua, és com si mengessis patates de bossa.
Els trucs per viatjar: Equipatge
Si parlem de trucs en l’equipatge també tenim algunes idees que poden servir per a tots els tipus de viatgers i algunes més específiques pels motxillers.
El general és carregar un equipatge que puguis pujar a l’avió, sigui maleta o motxilla. Moltes de les coses que poses a l’equipatge, no et faran falta, que són els famosos “per si de cas”. Pensa que si arribat el moment et fes falta un “per si de cas”, ja el compraràs.
Nosaltres recomanem portar dues motxilles o maleta i motxilla, si és el teu cas. Una motxilla petita, que sempre anirà amb tu, amb totes les coses de valor, els diners i el passaport.
Per cert, el tema dels diners…això és personal i en cosa de dos anys ha canviat molt. Nosaltres vam sortir amb tots els diners en efectiu, amagats per diverses parts del cos. Perquè en aquell moment no hi havia cap compte bancari que ens agradassin les comissions. Per Àsia, tant pots portar euros com dòlars i després anar canviant a cada país.
Hauries de Saber:
Estalviaràs temps, diners i ensurts si no factures.
Si vas en motxilla, que sigui de 30-32L i pesi menys de 7kg. Ja sé que al menjador de casa teva pots carregar una motxilla de 12kg i dir en veu ben alta “Ah, no pesa tant”, però has de ser conscient que l’estaràs portant a la teva esquena durant moltes hores. Si de veritat fas un viatge motxiller i de baix pressupost, hauràs de caminar molt, més de 4 km al dia…com menys pesi, millor.
Els trucs de l’equipatge per tothom
Evita el pànic de deixar-te res. Fes 5 categories: roba i calçat, documentació i diners, higiene i salut, dispositius electrònics i càmping.
Escrius aquestes categories en un paper i sota de cada una vas escrivint el que t’has d’emportar. Jo encara faig dues subdivisions, una és si viatgem amb fred o calor i l’altra és si viatgem estil tenda de campanya o no.
Jo ho tinc un document online i filtro, segons les dues subcategories.
A partir d’aquí reviso que tingui tot el que tinc anotat a les llistes.
Pots fer-te un document online o imprimir-ho.
Si penses en la roba, recomanem que portis roba que combini tot amb tot i que no pesi, que sigui lleugera. Si has de portar roba pesada, posa-te-la a sobre sempre que hagis de pujar a un avió. Si has de portar roba pesada, posa-te-la a sobre sempre que hagis de pujar a un avió. Els típics pantalos de muntanya que es fan curts, són ideals 2×1.
Vagis on vagis, emporta’t també un impermeable, dels que es pleguen i es fan petits. Són molt més còmodes que un paraigua i evites que la pluja et jugui una mala passada. També hi ha pantalons impermeables que et pots posar per damunt dels teus pantalons.
Un llibre electrònic és molt millor que els de paper. Sí a mi també m’agrada més sentir el paper a la mà, però no m’agrada tant quan l’he de carregar a l’esquena o quan ocupen lloc a la maleta. A més a més, et podràs descarregar llibres gratuïts i llegir en català tot el que vulguis. A dins hi pots emmagatzemar les guies de viatge, els documents que hagis fet per preparar el viatge, etc.
També és una bona idea posar-hi una còpia del passaport i d’altres documents importants. Una altra avantatja, si no ets dels que es mareja als viatges, amb el llibre electrònic podràs llegir de nit.
Truc fueter: pots trobar guies gratis pels llibres electrònics. No gastis
Busca i descarrega’t aplicacions al mòbil que funcionin sense internet, però tampoc abusis d’aplicacions, perquè consumeixen molta bateria. Si viatgeu dos, feu una estratègia per tenir un mòbil de reserva. Si viatgeu dos, feu una estratègia per tenir un mòbil de reserva. El Maps.me serà un amic molt especial.
Abans de sortir de casa, puja al núvol o envia’t un correu electrònic amb la còpia dels bitllets d’avió de tornada (si els tens), una còpia del passaport o document d’identitat i tots aquells documents i informació que consideris rellevant.
Assegura’t de tenir una manera d’entrar al teu correu electrònic des d’altres dispositius o països. Una pregunta de seguretat que recordis o que t’enviïn un missatge al mòbil.
Els trucs motxillers de l’equipatge
Si vas de motxiller de baix pressupost hi ha un seguit de coses que et recomanem posar a la teva motxilla. Aquests trucs de motxiller, el que has de ficar a la motxilla, són fruit de la nostra experiència. Anota:
- Roba que sequi ràpid. Per tant, els texans no compleixen aquesta funció. A més a més, pesen molt.
- Xancles de riu, de les que pots lligar-te al peu i seguir caminant. A més posa unes esportives còmodes i lleugeres. No cal que carreguis les sabates de muntanya si la teva intenció no és fer un viatge de muntanya. Per fer rutes de 3 o 4 hores, també es poden fer amb kets.
- No posis res a la motxilla que tingui valor per tu, ni econòmic ni sentimental. Pensa que és una motxilla que no sempre tindràs controlada, per tant, el que hi hagi a dins, no t’ha d’importar perdre, que t’ho robin, que es trenqui o fins i tot que ho puguis regalar.
- Estàs fent un viatge motxiller, per tant, no aniràs mai a sopar a un restaurant bo. Fora roba elegant, maquillatge, sabates, cremes, etc. fora.
- Bosses impermeables (o de les típiques de congelar) per posar els diners, el passaport, etc. A més a més, una funda per la motxilla.
- Un Power Bank o el que seria el mateix, una bateria externa per carregar els teus dispositius electrònics. Serà el teu comodín.
Si vols fer un viatge motxiller i de baix pressupost, no pot faltar la tenda de campanya. Així que ara parlarem una mica de què emportar-te i què no, si vas amb la intenció de la tenda de campanya.
Viatjar amb tenda de campanya: sí o no?
Si no estàs fent una viatge de motxiller i de baix pressupost, et pots saltar directament aquest apartat. Aquí és on hi ha la “verdad de la milanes”. La diferència entre el motxiller i el que viatja amb motxilla, la diferència entre fer un viatge de 6 mesos o un de 12 mesos amb el mateix pressupost.
Tot, tot i tot, el que us expliquem està basat en la nostra experiència. Per ser sincers, emportar-nos la motxilla, va ser una discusió que vam tenir abans del viatge llarg per Àsia. Tothom ens deia que al sud-est asiàtic, viatjar, en general, és molt barat. Tenen raó, però si et pots estalviar moltes nits 5-8€, imagina la de dies que pots menjar!
El viatge llarg que hem fet amb tenda de campanya va ser per Àsia, el podeu veure a l’apartat Arròs. Però també hem anat amb tenda per l’Argentina, Perú i Bolívia, tot i que en aquella època acampàvem als llocs comuns, és a dir càmpings o zones habilitades.
Mai ens havia passat pel cap fer les coses que us explicarem a continuació. Aprofita la nostra experiència i millora-la!
Avantatges de viatjar amb tenda de campanya
L’avantatge principal de viatjar amb tenda de campanya és que no has de pagar per l’allotjament o que pots negociar el preu de l’allotjament. A més a més, no et preocupa fer un canvi de ruta, perquè no tens res reservat amb antelació. Si arribes tard a un destí, pots buscar un lloc tranquil on passar la nit i ja està.
Nosaltres hem dormit a moltes estacions de trens o d’autocars, posant la tenda al pati i dormint tranquil·lament, sense que ningú ens digui res. A molts països del sud-est asiàtic no hi ha vigilants i si n’hi ha, senzillament pregunta, el NO ja el tens.
A l’estació de trens de Chiang Mai, així ho vam fer, vam preguntar i ens van deixar acampar al pàrquing, però bona part de la nostra ruta per Tailàndia va ser seguir la ruta del tren més barat i dormint directament a les estacions de trens.
Et deixem l’enllaç al nostre Itinerari per Tailàndia perquè agafis idees.
- No depens per a res del lloc on dorms
- No depens del preu de l’allotjament
Truc fueter: planta la tenda a la nit i aixecat quan surt el sol.
En resum, tens llibertat absoluta. A veure, viatjar amb tenda tampoc vol dir que cada nit hagis de dormir a la tenda, pots fer una combinació d’alguns dies a tenda i alguns dies allotjament o transport. No cal ser més puristes que el papa.
Desavantages de viatjar amb tenda de campanya
Ningú ha dit que la vida de motxiller de baix pressupost sigui fàcil. Quan vam dir a la gent que el truc principal per estirar el nostre pressupost de 6 mesos a un any, havia sigut no pagar per dormir i dormir en tenda de campanya, en estacions o als autocars, la pregunta que sempre surt és “i la dutxa”?
Quan preparàvem el viatge, vam discutir força vegades sobre si portar la tenda o no i bàsicament era per haver de carregar el pes i per la por sorgida de la ignorància de si tindria sentit o si podríem acampar o no.
La segona part, ha quedat fortament resolta al llarg de l’apartat Arròs d’aquest blog i més endavant, en aquesta mateixa entrada, us donarem algunes idees d’on acampar.
La primera part, la del pes, és inevitable. Però si viatges dues persones, podeu dividir el pes, un porta els pals i l’altre les teles. A més a més, podeu buscar una tenda i sac de dormir que pesin poc.
El tema de la dutxa, el veurem tot seguit.
Així que una vegada decidit que portes la tenda, anem a veure un resum els desavantatges de viatjar amb tenda, que són bàsicament:
- Carregar el pes de la tenda de campanya
- Les comoditats d’un llit
- Carregar els dispositius electrònics
- La dutxa diària
Carregar la tenda, sí ves, no es pot tenir tot a la vida, però com hem comentat, avui en dia hi ha tendes molt lleugeres. Recorda que has d’afegir al kit el sac de dormir i l’aïllant.
Les comoditats d’un llit sembla un tema una mica estúpid de parlar si estàs pensant fer un viatge motxiller, veritat?
Per carregar els dispositius electrònics? Demana permís per fer-ho en el restaurant on mengis, a les estacions de trens o d’autobusos, als aeroports o quan entris al McDonald’s, assentat al lloc on hi hagi endolls. McDonald’s? Però si aneu de motxillers i us claveu una hamburguesa? Noooo, no hem dit això, segueix llegint i ves a l’apartat de trucs per dormir. Tot tanca 😛
També és clau portar una bateria externa o un power bank que et servirà per aquells moment de pànic.
Alguns consells, ximples, però útils: no portis aplicacions per passar l’estona, limita el teu temps a les xarxes socials i no utilitzis el mòbil com a càmera de fotos.
Anem a veure el tema de la dutxa, tenim una opció que serveix per a tot el món i una que serveix en segons quins països.
El primer truc per viatjar sobre la dutxa serveix en segons quins llocs. El tema de dutxes públiques. A Tailàndia, per exemple, us podreu dutxar en temples budistes. No és que la dutxa sigui pública, però estan accessibles i mai ningú ens va dir res. Aprofitàvem per dutxar-nos i rentar la roba. Com que fa molta calor, ens podíem permetre el luxe de posar-nos la roba molla i ja s’eixugava a sobre.
A Myanmar, per exemple, trobareu dutxes comunitàries pel carrer i hi ha llocs, com a Europa, on a les àrees de servei també hi ha dutxes.
Truc fueter: manopla + botella d’aigua + sabó = higienizaiser.
Anem a parlar de l’opció que serveix per a tot el món, el que vam acabar anomenant: higienizaiser! Per què queda més molon, que kit de dutxa. La cosa és ben senzilla, una botella d’aigua petita, una manopla i sabó. Poses aigua a la manopla i et mulles el cos, poses sabó a la manopla i et rentes. Esbandeixes la manopla i te la tornes a posar pel cos per treure el sabó. Llestos! Més nets que un gat.
En resum, viatjar amb tenda sí si vols fer un viatge motxiller.
On dormir amb tenda de campanya
Com hem comentat, un dels dubtes que teníem abans de començar el viatge era si seria possible acampar i on fer-ho. Per Bolívia, Argentina i el Perú, havíem portat la tenda, però sempre havíem acampat en càmpings o llocs habilitats. A Àsia vam pujar de nivell.
Llocs on és possible acampar:
- Jardins i patis de cases particulars gratuïtament.
- Jardins i patis de guest-hous acordant el preu.
- A la muntanya gratuïtament.
- Estacions de trens i d’autocars gratuïtament.
- Llocs “amagats” gratuïtament.
El nostre viatge llarg va començar a Rússia, a mitjans de gener i no va ser fins que vam arribar a Corea del Sud que el clima ens va ser amigable per acampar. Per tant no tenim experiència d’acampar ni a Rússia, ni a Mongòlia, ni a la Xina ni gaire, al Japó.
Pel que hem llegit a alguns blogs, acampar a Mongòlia no sembla un problema. Japó tampoc sembla un lloc difícil, així ens ho va explicar un noi que viatjava amb bicicleta i podia acampar als afores de les ciutats. Nosaltres ho vam intentar a Kyoto i ens van despertar a mitjanit, dient-nos que allò no era possible. No sabem si el fet d’acampar o el lloc on ho vam fer, en fi, vam acabar la nit a l’estació de trens.
A Corea vam utilitzar la tècnica de deixar les motxilles grans a les estacions d’autocars i carregar les motxilles petites amb les coses de valor, la tenda, els sacs de dormir i els aïllants. A la nit, quan el sol baixava, buscàvem un lloc a les muntanyes i l’on demà al matí, quan sortia el sol, desmuntàvem el campament. Mai ningú ens va dir res, possiblement perquè mai ningú ens va veure, tret d’algun padrí trekkinero a primera hora, però passava de llarg.
Hauries de Saber:
A les Filipines va ser el primer lloc on vam demanar permís per acampar en un jardí privat, l’experiència te l’expliquem en una de les Històries per Dormir Tranquil·lament: According to the study.
A Indonèsia va ser on vam descobrir que podíem negociar amb les guest-house, acampar al seu jardí i utilitzar el bany i la dutxa. Un cas el trobaràs a Com anar a Borobudur i gastar menys del que esperes.
I la llista així segueix, a mesura que segueix el nostre viatge per Malàisia, Tailàndia on sobretot vam acampar a les estacions de trens, Laos on va ser la primera vegada que acampàvem a un temple budista, Cambodja, Vietnam, Myanmar i fins i tot a l’Índia.
Vaja, que una vegada que vam començar, ja ho vam provar a tots els països. Sí, has llegit bé, a Myanmar també. Vols saber trucs específics per un dels països més car del sud-est asiàtic? Myanmar amb pressupost motxiller.
Què posar a la motxilla si viatges amb tenda de campanya
Molta gent ens ha preguntat sobre què posar a la motxilla si acampes. Així que us expliquem el que nosaltres vam posar a la motxilla per poder acampar.
- Tenda de campanya
- Sac de dormir
- Aïllant
El tema “per cuinar” és una decisió pròpia. Nosaltres no ho vam portar, perquè vam decidir que el que ens estalviàvem de dormir, ens ho podríem gastar amb menjar i així tastar més coses. Tenim un defecte, els dos, i és que ens encanta tastar coses noves.
A més a més, l’altre problema que li vèiem era el fet de transportar el gas i sobretot, quedar-nos sense. Depèn de quin país, no és fàcil trobar recàrregues.
El que fèiem era portar el tupper, aigua calenta i noodles a la motxilla. O en altres països, portem pa i alguna llauna, de sardines o tonyina o embotit. Així si acampem en algun lloc on no podem/volem deixar la tenda, tenim menjar.
Els trucs per viatjar: Dormir
A aquestes alçades de l’entrada ja hem donat diversos trucs per viatjar i estalviar diners en el dormir.
- Viatjar de nit
- Itineraris estrela
- Dormir a les estacions o aeroports
- Porta la tenda de campanya
Queda alguna opció més? Sí, els clàssics intercanvis de casa, cuidar la casa o la mascota, el Couchsurfing (tot i que ara ja has de pagar per registar-te) i les webs on ofereixen dormir (i a vegades menjar) a canvi de treballar unes hores.
No les explicarem aquí perquè estan extensament explicades per mil blogs. De tota manera, si tens algun dubte o vols algun consell, deixa’ns un comentari i te’l respondrem. Nosaltres només hem fet el Couchsurfing i el HelpX.
Sí que afegirem que si fas Couchsurfing siguis un bon convidat. És a dir, neteja tot el que embrutis, compra els ingredients del sopar i cuina alguna cosa, sigues amable, no molestis, etc. Vaja, les coses comunes, però hem de dir que ens ha sorprès les anècdotes que ens han explicat alguns dels nostres amfitrions.
Les vegades que nosaltres hem obert la casa, no hem tingut problemes, però sí que és cert que ens hem trobat amb diversos tipus de perfil.
Ah, ens queda pendent parlar del McDonald’s! Recordes que hem dit que és un bon lloc per carregar els dispositius electrònics i que no hi entràvem per menjar una hamburguesa? Hi entràvem per dormir! Als McDonald’s 24 hores hi pots passar la nit.
Truc fueter: dorm als McDonald’s 24h.
En alguns països, com al Japó, cap allà les 3.00 am et desperten perquè tanquen el menjador per netejar-lo i fins a les 5.00 no hi pots tornar. Però a Vietnam, per exemple, al de Hanoi, no hi ha cap problema.
Nosaltres consumiem un cono, entre els dos! no podem ser més rates!
Si reviseu les despeses detallades de cada un dels nostres itineraris, veureu que tots tenen un apartat on hi diu “dormir”. Nosaltres aquí contàvem si per exemple feiem un Couchsurfing hi sumàvem el trasllat fins a la casa, si és que havíem d’agafar un autobus i el menjar que compràvem per invitar al nostre Couch.
Si deixàvem les motxilles a l’estació de trens o d’autocars per caminar lleugers durant el dia, això ho contàvem com a despeses d’allotjament, ja que ho feiem perquè o dormiriem a l’autobus o trens, a l’estació o acampariem. El cono del McDonalds, també és una despesa de dormir.
Mini trucs
Altres trucs per viatjar que pot utilitzar qualsevol tipus de viatger, alguns el que t’estalvies és mínim, però ja ho diuen, de mica en mica, s’omple la pica.
No comprar sabó, portar sempre una botella petita i anar-la carregant del sabó dels restaurants, llocs de menjar ràpid o dels hostels on us allotgeu.
No comprar paper de WC ni mocadors de paper. En els països que faci falta, carregueu quan entreu a un lloc de menjar ràpid i en els que no, com molts d’Àssia, utilitzeu l’aigua i la mà.
Molts museus tenen un dia al mes o a la setmana d’entrada gratuïta o reduïda, si pots coordinar-te els dies, aprofita-ho.
Si parlem de negociar, has de tenir clara una cosa, el que ven, no perdrà mai. Si li aconsegueixes fer un descompte del 50%, no és que siguis un artista regatejant, és que t’havia demanat, com a mínim, un 50% més del valor real.
A molts països, per exemple els del sud-est, veuen els estrangers com un banc amb potes. I això és degut al fet que molts viatgers se senten així quan viatgen. Si només val 1€, si això és superbarat, etc.
Nosaltres estem en contra de pagar més per una cosa només perquè al nostre país sigui més cara. Cada país té la seva escala de valors i si la trenques, és quan es creen les desigualtats. De sobte no hi ha cap tuk-tuk que vulguin portar a locals perquè els estrangers estan disposats a pagar 1$ per fer 4km.
Saps que ens va passar a Cambodja? Un company cambodjà no podia entendre que no haguéssim agafat cap tuk-tuk, si són molt barats, ens va dir. Sí, però és que a nosaltres, com a mínim ens demanen 1$, per fer qualsevol trajecte.
Una nit vam fer la prova, vam anar els 3 ha buscar un tuk-tuk, 2$ ens van demanar. El nostre company estava esfereït, però ho anava a pagar perquè la nostra cap ens havia donat 2$, precisament per agafar un tuk-tuk i tornar a casa.
El vam frenar i li vam dir, caminem un carrer, ens amaguem i vas tu sol a demanar preu. Sabeu quan li van demanar pel mateix trajecte que minuts abans costava 2$? 0,20 cèntims!
El canvi, se’l va quedar el nostre amic, aquella nit tots vam aprendre.
Com controlar les despeses d’un viatge motxiller de baix pressupost
Ara us donarem un truc i una manera de gestionar. El truc aplica més per un viatge de baix pressupost, fins i tot, jo ho feia quan anava a la universitat i visitàvem Londres, per exemple.
La manera de gestionar el pressupost i les despeses, aplica per a qualsevol mena de viatge.
El truc més important per fer un viatge motxiller és saber que estàs fent un viatge motxiller, que no estàs de vacances i que no estàs de “luxes”. Sembla tonto, però t’asseguro que molta gent no ho pensa i gasta amb “tonteries”.
M’explico, la cervesa de la tarda, fora! Si de cas, la compres al supermercat. Però si al bar només costa 1€!, ja, però al súper només, 0,45 cèntims. Per tant, amb el que et costa una al bar, pots fer-n’hi dos del súper o el que és millor, sopar!
Hauries de Saber:
Atenció a les micro-despeses.
Tornareu a casa i molta gent us dirà “que rancis”, “quina poca gràcia viatjar així”, etc. Recorda, no estàs de vacances, estàs de viatge motxiller de baix pressupost!
La millor manera per controlar les despeses i a la vegada, de tant en quant, poder-se pegar un luxe, és tenir totes les despeses controlades. Avui en dia hi ha moltes aplicacions que et fan la gestió, però que voleu, nosaltres som dels clàssic: llibreta + excel.
Al nostre diari de viatge hi anotem, entre altres coses, les despeses diàries. Ho posem al paper perquè no sempre tenim “el luxe” de gastar bateria del mòbil. És una de les contres d’acampar, que no pots carregar els dispositius electrònics cada dia.
Totes les despeses les passem a un document de càlcul del Drive, perquè també podem treballar-hi sense internet. Reconec que l’Excel-Drive és molt limitat, però per tenir una taula amb la data, ciutat, país, tipus de despesa, detall, preu nacional, preu al canvi i observacions, ja n’hi ha prou.
El truc fueter: un Excel que t’ho gestioni tot. Que treballi l’Excel!
Jo, que soc força fricky del Excel i m’agrada que treballi el document en lloc de fer-ho jo. Em vaig crear un document a l’ordinador amb taules dinàmiques i un taulell de control per tenir tota la informació a l’abast d’un clic. Quan teniem accès a un ordinador, senzillament, l’actualitzava. Un dels informes finals és el que us mostrem en l’apart dels itineraris, per exemple. Això és fa totalment sol!
No us penseu que és extra feina, la taula base és la mateixa que la del document del Drive, només he de copiar i enganxar i llestos. La resta ho fa sol! Algun dia, l’hauré de vendre 🙂
Fins i tot, tenim una fulla comparativa de països, per tipus de despesa, etc. En fi, que en algun punt havia de sortir la nostra vena enginyeria i la meva obsessió pels indicadors. El que no es mesura, no es pot millorar!
Ens vam fer fins i tot indicadors de nivell de vida, els nostres referents eren: els ingredients per una triuta de patates i els conos del McDonad’ls o del restaurant de menjar ràpid que hi hagués al país.
La veritat és que tenir l’Excel ens va anar molt bé durant el viatge per prendre certes decisions. Tenir l’Excel amb Dashboard i indicadors ens ha servit després per preparar ràpidament les entrades de despeses o de trucs motxillers, així com per les col·laboracions que hem fet. Ens ha sortit la vena enginyeril i hem preparat, fins i tot, un informe de viatge que et pots descarregar.
Si tens ganes d’escoltar altres viatgers i trucs per viatjar barat, et deixem l’enllaç al podcast de la Aventura de Viajar, que vam participar fa un temps.
La Aventura de Viajar
Quins altres trucs has utlitizat o escoltat? Deixa’ns un comentari, així també anem ampliant coneixements.
Algun truc que t’hagi soprés o d’algun que tinguis dubtes o vulguis més informació? També deixa’ns un comentari en aquesta entrada.
Potser haurem de fer-ne una guia en pdf o alguna cosa perquè sigui més pràctic tenir-ho a mà, què et sembla?