Vilanova de Meià és un municipi de la comarca de la Noguera a la província de Lleida. Segons les dades d’Idescat, el 2017 tenia 401 habitants, repartits entre 224 homes i 177 dones. Més de la meitat dels censats a Vilanova de Meià estan a la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys.
Pel que fa a l’economia agrària, gairebé la totalitat de les hectàrees llaurades corresponen al sector dels herbacis essent un total de 1.812 hectàrees.
Si mirem la ramaderia, destaquen els 226.043 caps d’aviram i els 32.352 caps de porcí, la resta, es reparteix en uns 3.000 d’ovins, gairebé 2.000 de boví i pocs més de mig miler de cabrum.
Descobreix totes les rutes que pots fer pel voltant de Vilanova de Meià a la Noguera.
Breu història per parlar al bar
Vilanova de Meià és un destí força famós perquè hi ha moltes rutes per fer pel seu voltant, una d’elles, i que ens queda pendent, és la de pujar al pic de Meià i visitar la singular ermita de la Mare de Déu del Puig de Meià, un temple romànic del s.XI.
A més a més, fou en aquest puig on va construir el primer assentament de Vilanova de Meià i encara avui hi queden les resta de la vila vella i del castell. Tot plegat va ser arrissat el 1396 pel compte Mateu de Foix i això va ocasionar el trasllat de la vila als peus del puig, on es troba actualment.
De fet, la nova vila va ser creada pels senyors de Meià amb l’objectiu de repoblar aquestes terres. En primer senyor de Meià va manar edificar el castell i l’església de Sant Salvador en una vila emmurallada amb tres portals d’accés.
Arran d’un casament, la població va passar a formar part dels dominis de la família dels Cervera a principis del s.XIV.
Què visitar a Vilanova de Meià a la Noguera
La passejada pel poble ens portarà a descobrir l’església romanico-gòtica de Sant Salvador de Vilanova de Meià, que data del s.XIII i XIV. Aquest temple, d’una sola nau amb volta de canó apuntada és un conjunt arquitectònic notable i per això ha estat dec
larat monument historicoartístic de caràcter nacional pel Departament de Cultura de la Generalitat. Una particularitat és la campana i aquí ho deixem, per aquells observadors.
Els amants de l’escalada, tenen en els voltants d’aquesta població una de les millors parets de Catalunya.
El cim del Cogulló
La pujada al cim del Cogulló és una de les rutes que es poden fer des de Vilanova de Meià, a la Noguera, la província de Lleida. El Cogulló és una muntanya de 1.200 metres.
La ruta comença a la sortida del poble o una mica més endavant, per la Font de l’Hedra, que es troba a la vora del riu Boix. Aquesta font és la que va portar per primera vegada aigua corrent al poble de Vilanova de Meià el 1931. Si comencem des del poble, trobarem un pal indicador que ens mostra que la distancia fins al cim és de 3,5km.
El camí passa pels antics rentadors municipals i després segueix travessant el riu Boix. Si seguim el camí que segueix al pontet, arribarem a un encreuament i haurem de girar cap a l’esquerra, passant entre els típics pals baixets on podria haver-hi una cadena.
Seguint el camí, sempre paral·lel al riu, arribarem a un altre encreuament i agafarem el camí de l’esquerra. D’allí, el camí ens portarà, altra vegada a travessar el riu, abans però deixarem a mà dreta una casa i a l’esquerra un camp on hi ha plantat arbres.
Travessarem el riu saltant les pedres i anirem direcció la Font de l’Hedra. Si ens volem estalviar aquest tram, gairebé sense pendent, podem deixar el cotxe a l’esquerra de la carretera, just damunt de la Font.
Tornarem a travessar el riu, pel pont davant de la Font i anirem seguint els indicadors, en aquell punt hi ha 1,9km fins al cim. Gairebé tota la ruta és per corriols, a vegades més ben marcats que d’altres però és qüestió de tenir ubicat el cim i anar sempre cap aquella direcció.
Pel camí passarem per un parell de coves en forma de balma, utilitzades com a corrals pel bestià. La primera s’anomena cova del Castejon i la segona, del Pansot.
El Montsec, en ser una muntanya calcària té moltes coves, balmes i cavitats verticals, per això no és difícil de creure que en aquesta ruta cap al cim del Cogulló ens n’haguem trobat dos.
Després de la segona cova, el camí es perd. Tant podem passar pel petit prat i després enfilar la muntanya o anar directament bosc a través, sempre en línia més o menys recta i cap a dalt.
Al final ens trobarem amb una pista i llavors és qüestió de seguir-la o bé d’agafar el corriol que talla la muntanya en línia recta. A dalt de tot hi ha un mirador de la vall de Meià i les antenes. D’allí, hi ha 200m fins al cim, on hi ha un punt geodèsic.
La pujada són unes 2h perquè des de la Font és sempre pujada. La baixa, amb menys d’una hora i mitja es pot fer.
Quan visitar Vilanova de Meià
Si us agraden les fires, Vilanova té la fira de la Perdiu, a principis de novembre. També podeu visitar el poble aprofitant que a principis de setembre es celebra la seva festa major.
Al web de l’ajuntament de Vilanova de Meià, la Noguera, hi trobareu les dates actualitzades de les seves fires.
Has fet alguna de les altres rutes que hi ha per Vilanova de Meià, a la Noguera? O la del Cogulló? Què t’ha semblat la “campana”?