El 25 de maig és un dia Patriòtic, desprès d’una setmana es va aconseguir crear les bases per a una Argentina independent d’Espanya. Una Argentina i tota una Amèrica Llatina.

Si et trobes a Argentina la millor manera de viure’l és saber una mica que va passar i llegir una mica d’història. Situar-te en context i lloc. Si et trobes a Buenos Aires el que pots fer és visitar el Cabildo i desprès creuar la Plaza de Mayo per entrar a la visita guiada de la Casa Rosada i evidentment una visita al Museo del Bicentenario.

Ja em dit que el 25 de mayo es commemora la Revolución de Mayo de 1810; però si hi ha hagut 25 de maig especials (a part de l’original) foren el del Ceternario i el del 2010 l’any del Bicentenario. La veritat és que tot l’any va ser espectacular, amb activitats culturals històriques, amb la reobertura del Teatro Colón, amb visites guiades teatralitzades que et feien partícep d’aquells dies de 1810 i moltes altres activitats més. El colofó va ser la desfilada del 25 de mayo, un seguit de carrosses que et repassaven la història d’Argentina dels últims 200 anys. Un dia on els argentins estaven orgullosos de ser argentins i fossin quines fossin les seves idees polítiques o la seva província tots estaven units per un mateix himne i dos colors, el banc i el blau cel.

Què es fa un 25 de maig normal i corrent? Penseu què es fa un 11 de setembre…

Doncs més o menys el mateix. Si fa bon temps, les dues dates cauen a finals d’estiu, i si hi ha cap de setmana llarg es va a la platja o algun altre destí “proper”. Si et quedes a la ciutat, probablement hi hagi algun acte polític i conmemoratiu, però la veritat que en general poca cosa.

Això sí, el que es fa segur el 25 de mayo és menjar locro. Una guisat a base de zapallo (carabassa), choclo (panís), porotos (mongetes seques), potes i panxa de chancho (porc), chorizos (botifarra blanca) i moltes hores de foc.

Hi ha tants locros i tantes maneres de fer-lo, com padrines i evidentment el locro de la pròpia padrina és el millor. Així que us recomano que us busqueu una padrina argentina perquè fer-lo comporta de 4 a 5h de cocció. Molt millor menjar-lo que cuinar-lo!