Si Argentina és Futbol, Buenos Aires és Tango. Una prova d’això és la pregunta que et fan la gran majoria de catalans quan els dius que vius a Argentina “ja saps ballar tango?”. Doncs no, senyors no en sé i la veritat és que tampoc em crida l’atenció això del ball, ni tan sols sé fer els típics passos de les sardanes…

Avui preparem una ruta diferent, aquella que ens portarà per alguns dels llocs més mítics del tango, però d’una manera fuetera, és a dir, al mínim cost i sense caure en llocs guiris.

Aquells llocs de la ciutat per respirar tango allunyats dels turistes.

Així que aquest post, no pretén ser una master class sobre aquest gènere musical sinó, simplement, com diu el títol, zones de la ciutat per anar repirant tango.

En situació

Aquest no és el lloc per debatir si el tango és d’Argentina o d’Uruguay, si Gardel es nascut a França o no, ni quin és el tango més bonic o trist de tots i quin és el cantant més important de tango. Aquest és el lloc per descobrir el Tango per Buenos Aires.

Qui més qui menys, ha escoltat alguna canço d’aquest gènere musical i és que la UNESCO va declarar, el 2009, el Tango en la seva llista de Patrimoni Cultural Immaterial i el va relacionar als dos països, associat tant a Buenos Aires com a Montevideo.

La història del Tango és d’allò més interessant i la seva música i sobretot lletra ha anat evolucionant. En un principi era una música de mariners, putes, lluites i pobresa que a poc a poc va anar “ascendint de classe social” fins a convertir-se en el gènere músical que ens arriba avui en dia.

Tango per porteños a Boedo i Almagro

Si en algun lloc pots repirar tango això és al barri de Boedo. Aquest està totalment vinculat a aquest gènere musical, en alguns dels seus bars, com La Esquina de Homero Manzi o la Esquina de Osvaldo Pugliese, si pot escoltar tango en directe.

A més a més, a Boedo, un barri poc turístic però que et recomano descobrir a la tarda, sense sortir de l’avinguda Boedo, també trobaràs llocs on escoltar i ballar tango.

El barri veí, Almagro, també hi ha algun bar on s’hi pot escoltar tanguistes mentre fas una cervesa, com Lo de Roberto o a La Catedral on podreu ballar-ne al més pur estic milonguero.

Els passos clàssics

Si voleu aprendre a ballar tango d’una manera ben original, hi ha el que s’anomena les “Veredas del Tango”. Consisteixen en un dibuix a terra on marquen els passos d’un pas característic.

Una està davant de la Confiteria la Ideal, un lloc 100% tanguero des dels seus inicis. Actualment, a la part de dalt, hi ha milongues des de ben aviat a les tardes i també fan classes de Tango.

També n’hi ha una a Callao, gairebé amb Santa Fe. Si seguiu per Callao l’altra opció tanguera que ens trobem és veure escrit a terra lletres de temes musicals o poemes relacionats amb aquest estil musical.

Així que tot passejant per la ciutat podràs anar respirant tango.

De què va el Tango?

Aquest gènere mundialment famós, es creu que va iniciar-se en les zones més pobres de la ciutat, La Boca i San Telmo com una barreja entre els diferents estils musicals dels immigrants, italians, espanyols i fins i tot africans.

En els seus orígens eren temes totalment instrumentals, sense lletra, amb guitarra, violí i algun tipus d’òrgan. Més tard s’hi va incorporar el bandoneó, físicament recorda a una acordió, i la lletra, que mostra la barreja cultural del tango. A Puerto Madero li han dedicat un monuent i totm a Azucena Villafora i Av. de los Italinanos hi ha el monument de Alejando Coria i Estala Trevió. Un bandoneó gegant de 3,5 metres d’alt i 2 tones de pes.

Si us pareu a escoltar les cançons, potser hi haurà moltes paraules que no s’entenen i és que fan referencia al lunfardo. I si busqueu dels primers tangos amb lletres, parlen de temes sexuals, ja que es va començar a popularitzar als prostíbuls del “bajo”, on avui hi ha La City porteña.

Els personatges

Possiblement el cantant més famós de tango sigui Carlos Gardel, considerat el creador del tango-canción però no ens podem oblidar d’Astor Piazzolla qui amb el seu bandoneó va renovar el tango a la segona meitat del segle XX, si escolteu “Libertango” segurament ús sonará.

Passejant per Boedo aprendrem que també Aníbal Troilo, Enrique Santos Discépolo i Homero Manzi també són noms importantíssims relacionats al tango.

Un altre músic, però aquesta vegada amb el seu piano, i compositor de tango fou Osvaldo Pugliese el qual té un monument a Scalabrini Ortiz i Corrientes. Ja no en poso més perquè la llista seria massa llarga i no és l’objectiu del post.

Per conèixer “personalment” a algun dels tanguistes més importants podem passejar-nos pel Paseo del Tango al passatge Carlos Gardel entre Anchorena i Jean Jaures, al barri de Balvanera, aquí sí que anirem respirant tango sense evitar-ho.

Allí ens hi espera Carlos Gardel de Mariano Pagés, la primera escultura del passeig, Tita Merello, Aníbal Troilo, Roberto Goyeneche, el Monumento al Bandoneon de Lucía Pacenza. Darrera de la figura de Tita Merello hi podem veure un grafiti que representa una parella ballant realitzar per l’artista taiwanès  taiwanés Luoke Chen i que brilla a la fosca.

Una alternativa diferent és passejar per Corrientes des de Callao fins a 25 de Mayo, a cada cantonada, a la vorera on els números són imparells hi ha una placa que commemora alguna personalitat del Tango.

Per aprendre sobre el tango

Ja que estem per aquesta zona no ens podem saltar el Museo Casa Carlos Gardel i recórrer el pasaje Zelaya, decorat amb estrofes d’alguns dels Tangos més coneguts. 

Un altre museu relacionat amb el tango és el Museo Mundial del Tango a l’avinguda Rivadavia 830, on hi ha la Academia Nacional del Tango.

A part de la Academia Nacional del Tango, hi ha diversos centres culturals on fan classes de tango i fins i tot en alguns és gratuït con al Museo Casa Carlos Gardel o a la Casa de la Cultura. Si voleu un consell, busqueu algun d’aquests llocs perquè els turístics només trobareu estrangers o argentins que volen lligar amb estrangeres.

Una altra activitat molt buscada són les “cenas-shows”, sincerament no us en puc recomanar cap però diuen que les del Viejo Almacén o les de El Cátulo són de les millors.

Veure tango gratis

Si voleu veure ballar tango, mireu a l’agenda de la ciutat que si és estiu, moltes vegades en fan al carrer i gratuïtament, com per exemple al Amfiteatre del Parque Centenario. A l’agost hi ha el Campionat Mundial de Tango i la ciutat s’omple d’activitats relacionades.

El lloc de peregrinatge

Un lloc emblemàtic és el Cementerio de Chacarita on hi ha la tomba d’alguns tanguistes que hem comentat anteriorment i la de Carlos Gardel. Cada 24 de juny s’hi reuneixen els seus seguidors i toquen, canten i ballen tango.

El que no t’esperes és que si es presta atenció, per Buenos Aires, hi ha detalls tanguistes a cada barri i en qualsevol racó. Per exemple a sota Puente Pacífico hi podem trobar unes pintades espectacular d’art de carrer o street art que haurien de sortir a qualsevol guia.

Quins altres racons de la ciutat coneixes que es pugui respirar tango sense contaminació?

Deixa un comentari