• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 24, 2020

Aquesta església és la que li dóna nom a un dels barris més antics de Buenos Aires, Monserrat. En realitat és una parròquia de la qual depenen esglésies com la de San Juan Baptista.

El seu origen és català però el dia a dia ha fet que la Montser perdés la T.

Amb la Ruta Completa per Monserrat no et quedarà cap racó per descobrir.

En situació

La idea de construir una església a la patrona de Catalunya va sorgir d’un grup de catalans que es van instal·lar al Río de la Plata. El 1755 el català Joan Pere Sierra va obtenir el permís per construir una capella, que seria la tercera parròquia de Buenos Aires, a la Verge de Montserrat.

L’obra es va encarregar a l’arquitecte Antonio Masera que va construir un temple que més tard es reforçaria amb totxos d’adob blanquejats amb cal. En aquella època, com que no hi havia cementiris de la ciutat, els morts s’enterraven al costat de l’església, així és com al costat dret hi havia el camp sant que es va tancar quan es va obrir el cementeri de la Recoleta.

El 1865 es va decidir la construcció d’un nou temple, ja que el primer havia quedat petit i estava en mal estat. L’edifici és d’estil italià amb dues torres de tres cossos. El 1978 va ser declarada Monumento Histórico Nacional.

La verge dels catalans o dels negres?

Una història paral·lela, relacionada amb el color de pell de la Moreneta és que van escollir aquesta verge perquè aquest barri estava poblat pels immigrants provinents d’Àfrica i així els seria més fàcil evangelitzar-los, ja que la verge tenia el mateix color de pell.

Potser qui ens va explicar aquesta història no sap que la Mare de Déu de Montserrat és la patrona de Catalunya i que per tant, si qui pagà la construcció de l’església era català, fàcilment la dedicaria a la seva patrona.

Possiblement tampoc sabia que té aquest color a causa del fum que desprenien els ciris que s’encenien a la cova on es va trobar. I segurament tampoc sabia que les muntanyes de Montserrat són un dels símbols de Catalunya i que la imatge que hi ha a l’església de Buenos Aires no es troba en una “caberna” sinó que representa aquestes muntanyes.

Hi ha un altre punt de la ciutat on podem veure les muntanyes de Montserrat i la Moreneta i és en el panteó català del Cementario de Chacarita.

Si voleu saber més coses sobre la Iglesia de Nuestra Señora de Monserrat us deixem l’enllaç a la seva pàgina web.

Deixa un comentari