• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 17, 2020

El Cementerio de Chacarita, al barri de Chacarita, és el cementiri més gran de la ciutat però no el més famòs.

El cementiri que surt a totes les guies de turisme, blogs, llistes de coses a fer a Buenos Aires és el de Recoleta. Però per això nosaltres, avui, volem reivindicar aquest magnífic cementiri, on també hi ha personalitats famoses enterrades i sobretot, una sorpresa catalana.

No et perdis els altres racons del barri, com un museu de fotogràfia on podràs fer un cafè. Et deixem la nostra Ruta Completa per Chacarita.

En situació

El Cementerio de Chacarita o Cementerio del Oeste, al barri de Chacarita, es va crear el 1871 a causa de la febre groga que va patir la ciutat per la gran concentració de gent als barris de San Telmo i La Boca i a la falta de mesures higièniques que tenia aquella Buenos Aires.

El primer terreny destinat com a cementiri, va ser l’actual Parque Los Andes, unes 5 hectàrees on els morts arribaven amb La Porteña, el primer tren que va recorre el territori argentí i que va passar a ser considerat el “Tren Fúnebre”. Tota aquesta zona encara quedava allunyada de la ciutat, era província.

L’antic cementiri es va clausurar el 1875, però va seguir funcionant fins al 1886 quan es va inaugurar l’actual cementiri, obra de l’enginyer Juan Antonio Buschiazzo.

El 1950 es van completar totes les construccions del cementiri, el qual amb 95 hectàrees és el cementiri més gran de la ciutat. El 1960 es va oficialitzar la cremació. Al costat del Cementerio de Chacarita hi ha el Cementerio Aleman i el Británico. La portalada i el peristil són considerats monument històric nacional

El Cementiri

Al Cementerio de Chacarita hi podem trobar sepultures a terra, galeries de ninxos, panteons familiars o bòvedes, on els morts tenen un vincle de sang i panteons on els enterrats tenen un vincle conceptual, per exemple professió o lloc d’origen.

El 1948 es va crear el recinte de les personalitats, ja que al cementiri hi ha noms tan importants com el de l’escriptor Roberto Arlt, el músic Gustavo Cerati, els tanguistes Enrique Santos Discépolo, Aníbal Troilo, Osvaldo Pugliese i Homero Manzi, l’humorista Alberto Olmedo (el que podem veure avui assentant en un banc a Corrientes i Uruguay), el pintor Benito Quinquela Martín, entre molts altres.

Una altra figura destacada és l’aviador Jorge Newbery que té un dels mausoleus més impressionants del cementri amb una escultura de bronze d’un àngel caigut amb les ales trencades, envoltat dels còndors que simbolitzen la serralada dels Andes

Tot i que segurament, la figura més reconeguda internacionalment és la de Carlos Gardel, el qual és troba al carrer 33 amb el 6. .

Hauries de Saber:

Si li deixes a Carlos Gardel una cigarreta encesa i li demanes un desig: Es cumplirà


El racó Català

La sorpresa catalana al Cementerio de Chacarita és el Panteó Català de l’associació catalana de 1857, amb una representació de les muntanyes de Montserrat i la moreneta a la capella. Al subsòl hi ha tots aquells catalans que han mort en territori argentí i han volgut ser enterrats en comunitat.

Hauries de saber

L’entrada al cementiri és lliure i gratuïta però el lloc és tan gran que recomanem 100% les visites guiades que fan els amics del cementiri el segon i el quart dissabte de cada mes, a les 10h. Aquestes visites són totalment gratuïtes.

Posats a recomanar, eviteu agafar els Free Tours. A Buenos Aires hi ha visites guiades per tota la ciutat, organitzades per la Governació de la Ciutat, qué també són gratuïtes. Només cal que consulteu la seva agenda.

Deixa un comentari