• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:agost 27, 2023

T’imagines trobar-te cavalls i vaques en mig de Buenos Aires? I no estem parlant del zoo, ni de cap reserva natural. Et presentem ruta completa per Agronomia, el barri de les universitats “verdes”.

Descobreix un autèntic barri porteño amb una de les universitats més sorprenents per una gran ciutat.

Ja t’aviso ara, que si és la primera vegada que estàs a Buenos Aires, Agronomia no seria el primer barri que et recomano visitar. Turísticament parlant, no té grans al·licients, però et mostra una altra realitat porteña i és un lloc ideal per practicar el #turismenoguiri.

que visitar a agronomia buenos aires

Si estàs pocs dies per Buenos Aires o vols aprofitar les teves vacances visitant altres indrets de l’Argentina, potser que Agronomia no el posis a la teva llista. No et perdis Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires.

En situació per Agronomia

La zona de l’actual barri d’Agronomía, igual que Chacarita, formava part de l’antiga Chacra de los Colegiales, però després va passar a formar part de Villa del Parque.

No va ser fins al 1904, quan s’hi va instal·lar l’escola d’agronomia i veterinària, que es va canviar el nom.

guia completa per agronomia barri de Buenos Aires

Mirant el mapa, Agronomia és un dels barris amb menys carrers de Buenos Aires i és que gran part de la seva superfície està ocupada per la universitat de Buenos Aires.

Els límits d’Agronomia, un barri que es troba a la Comuna 15, són la avenida San Martín fins a topar-se amb la avenida Chorroarin, que delimita el campus universitari. La avenida Constituyentes és l’altra avinguda, que voreja el campus i fa de límit del barri amb Parque Chas. Quan Constituyentes es troba amb la Avenida Salvador María del Carril, torna a marcar un límit de Agronomia, fins que aquesta última avinguda es troba amb San Martín.

Els barris que envolten Agronomia són Villa Pueyrredón, Parque Chas, Villa del Parque, Villa Devoto i La Paternal.

Breu història per parlar al bar

Les terres on avui hi ha el barri, igual que Chacarita o Colegiales, com ja hem comentat, pertanyien als jesuïtes. El 1769. L’orde religiós va ser expulsat dels territoris de la corona espanyola i les seves terres expropiades per l’estat.

Al Río de la Plata i concretament a Buenos Aires, els jesuïtes tenien terres en diversos barris actuals. L’illa més famosa és la que es coneix, avui en dia, com la Manzana de las Luces, al cèntric barri de Monserrat. Un solar on hi havia el Real Colegio de San Carlos, l’església de San Ignacio i la Real Imprenta de Niños Expositos. Però si parlem del barri d’Agronomia, en aquesta zona és on estiuejaven els estudiants d’aquest col·legi, i per això, popularment, se l’anomenava Chacra de los Colegiales.

A principis de 1900, va sorgir un projecte per convertir tota aquella antiga àrea dels jesuïtes en un gran parc. L’encarregat d’aquesta obra va ser el famós Carlos Thays. Aprofitant que s’urbanitzava la zona, se li aprova l’aigua i l’electricitat, s’hi va instal·lar l’institut d’estudis agrònoms i veterinaris, que el 1909 passaria a ser la Facultad de Agronomía y Veterinaria de la UBA.

Què visitar per Agronomia

Com hem comentat, Agronomia no és un dels barris més importants per practicar el turisme, però ens serveix per veure una altra realitat de Buenos Aires. Una Buenos Aires tranquil·la, sempre que sortim de les grans avingudes, amb cases baixes i carrers poc transitats.

Com també ja hem remarcat en aquesta guia completa per Agronomia, gairebé la meitat de la superfície del barri correspon a la zona de la Universitat de Buenos Aires. L’altra part, a partir de l’avinguda Beiró, és on hi ha les residències i, curiosament, no té cap espai verd.

En aquesta ocasió no fem el sub-apartat de la ruta fuetera, ja que com hem dit, no seria un barri de punts a destacar. El millor que pots fer, si vius a Buenos Aires, és passejar pels seus carrers i anar descobrint racons pel teu compte. No t’oblidis de comentar-nos-els en un comentari.

Zona universitaria

La Universidad de Agronomia és la que li dóna al barri el nom, tot i que també hi ha la Universidad de Veterinaria i aquest és el motiu de què trobem vaques i cavalls, al mig d’una gran metròpolis com és Buenos Aires.

animals a buenos aires

Aquest toc de poble, amb arbres, llames i vicunyes i d’altres animals de ramat, fan que el barri d’Agronomia sigui un racó únic a la ciutat. A més a més, a la universitat d’agronomia hi ha el Museo de Máquinas Agrícolas i a la de veterinària el Museo de Anatomía y Patología Quirúrgica. Tots dos museus ens queden pendents, però és que les vegades que hi he anat, de sorpresa, estaven tancats. Segurament, un bon moment per visitar els museus del barri de Agronomia sigui durant la Noche de los Museos.

Hauries de Saber:

Trobar-te una llama o una vicunya al mig d’una gran ciutat.

Què et semblaria trobar-te gallines a Barcelona?

Barrio Rawson

Un dels meus racons preferits del barri i que no podien faltar en aquesta guia completa per Agronomía és la zona que es coneix com a Barrio Rawson. Aquest fet passa tot sovint a Buenos Aires, barris dins de barris o el que jo anomeno, els barris que no són barris. Passejar pel triangle format per Tigonasta, Av. San Martín i Zamudio és entrar en una realitat paral·lela. Si el barri en general, ja és tranquil, el Barrio Rawson té un altre nivell. Aquests carrers de cases unifamiliars, pràcticament sense cotxes i carrers estrets, és una de les zones més tranquil·les de Capital.

racons tranquils de buenos aires

El nom li ve en honor a un dels inspiradors en poblar aquesta zona de la ciutat i de dotar-la d’una zona verda per millorar-ne el nivell de vida, Guillermo Rawson.

Per afegir-hi una altra dada de color, a part de la tranquil·litat de poble dins de la ciutat, té la particularitat que Júlio Cortázar, el cèlebre escriptor va viure a barrio Rawons.

Villa Talar

L’altre barri no oficial de la ciutat és Villa Talar, tot i que en realitat, Villa Talar pertany una part a Agronomia, l’altra a Villa Pueyrredon i una tercera, a Villa del Parque.

El seu nom li prové del Talar de Altube, una antiga zona plena de l’arbre anomenat Talar i propietat de la familia Altube, d’ençà que Manuel Altube la va comprar el 1852. Avui hi queden algunes institucions que recorden aquest nom, com el Club Talar i la Parroquia San José del Talar, a Navarro 2468, un sant típic de la col·lectivitat siciliana.

Hauries de saber per visitar Agronomia

Per visitar Agronomia i tenir tot el seu potencial, et recomano anar-hi un dissabte o a la tarda, quan la gent surt a fer les compres i han acabat de treballar.

T’animem a buscar una guia de turisme d’Argentina que parli del barri d’Agronomia. Ens sembla que et costarà torbar-ne una que en parlin i molt menys una guia completa per Agronomia com la que t’hem preparat a Fuet i Mate.

Com que sabem que ets dels que t’agrada viatjar, però no ets milionari, no t’oblidis de visitar RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

I a més a més, si et subscrius al blog de Fuet i Mate, et podràs descarregar una guia pel mòbil de Buenos Aires, en català. Una guia simplificada, amb els imprescindibles de la ciutat, tot practicant el #turismenoguiri i que et dirigirà a les publicacions de Fuet i Mate, per no perdre’t cap detall.

guia gratuita en catala per buenos aires fuetimate

Agronomia no és el barri més maco de Buenos Aires, dels que no surten a les guies, però, així i tot, la zona de la universitat li dóna un encant especial. T’imagines veure llames i vicunyes al mig de la teva ciutat?

A Fuet i Mate trobaràs tota la informació que necessites per visitar Buenos Aires, en trobaràs tanta que fins i tot, et semblarà que et faltaran dies.

guia gratuita en catala per buenos aires fuetimate

Coneixes el barri d’Agronomia? Algun racó que t’agradi especialment o alguna curiositat que vulguis compartir amb nosaltres? Deixa’ns un comentari.

T’agradaria tenir una gran zona verda al teu barri?

Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari